Buitenkijken bij

Buitenkijken bij: een cottagetuin van 12.000m2

11 oktober 2021 21:05 Aangepast: 11 oktober 2021 21:09

Het is tegenwoordig normaal, maar dertig jaar geleden werden Marjolijne en haar man nog voor gek verklaard omdat ze ecologisch tuinierden. Inmiddels wonen ze in een prachtig cottagehuis met een tuin van 12.000 m2, een echte droom!

Van droom tot werkelijkheid

Al meer dan dertig jaar wonen Marjolijne en haar man in een prachtige cottagewoning met een tuin van 12.000 vierkante meter. Die hele lap grond hebben ze niet in één keer aangekleed, maar stukje bij beetje.

Het is inmiddels het plaatje waar Marjolijne als kind al van droomde. Samen lopen ze iedere dag weer door haar kinderdroom, vol trots dat ze dit samen, geheel eigenhandig, hebben aangelegd. Simpelweg met kruiwagens en een schop.

Toen ze aan de tuin begonnen, was het de norm dat je bespoot met gif. Iets waar Marjolijne en haar man het niet mee eens waren. Het spuiten verstoort het evenwicht in de tuin en zorgt op den duur voor meer plagen. De natuur kan juist zelf alle problemen oplossen.

Ze tuinieren dan ook ecologisch met veel plezier en liefde.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een veelzijdige tuin

Het begin van de achtertuin is traditioneel ingericht. Maar, een rozenperk hoeft niet saai te zijn. Marjolijne houdt niet van stijve vormen en plant er dus ook van alles. Het leuke is dat er in het najaar veel planten staan die zaden hebben. Daar komen vogels op af en dat zorgt voor een gezellig gezicht vanuit het keukenraam.

Verderop in de tuin, onder de enorme poort door, kom je in een explosie van kleur terecht. Hier groeit onder andere klein fruit. Besjes, frambozen en planten die functioneel zijn voor vlinders en wilde bijen.

Er komen ook telkens eenjarige planten tussen te staan die in het najaar extra nectar geven voor de vlinders. Door de slimme plaatsing van de planten lijken de borders langer en wordt je oog naar achteren getrokken. Dit geeft ook meer rust.

Naast een hoop bloemen en planten heeft de man van Marjolijne ook een moestuin aangelegd. Op alle plekken waar ze al gewoond hebben, begon hij direct met het planten van groenten en fruit. Dit kon dus ook in hun prachtige cottagetuin niet ontbreken.

Theehuisje

Er kwam zelfs op een bepaald moment een theehuisje in de tuin. Een heerlijke plek waar je met een kopje koffie of thee kunt genieten van de tuin. Een toplocatie, want hij staat uit de wind en in de middag schijnt de zon er heerlijk.

Er zijn toen, voor de grap, twee paar rozen op stam (Queen Elizabeths) langs geplant. Hoewel het als grapje begon, kunnen de twee nu wel zeggen dat ze wekelijks bij The Queen op de koffie komen.

Net als Marjolijne is de tuin wat rommelig, weelderig en typisch cottage. Ze zou dan ook niet meer zonder haar tuin kunnen. ‘’Ik zou dan helemaal uit balans raken.’’

Samen met haar man geniet ze nog elke dag van de tuin en hoopt ze dat dat zo nog lang voortduurt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore