Kijkersvragen van Tom

Vraag van de week: hoe stek je bomen?

08 oktober 2021 17:54 Aangepast: 14 oktober 2021 14:31

De lijsterbes, met zijn mooie rode besjes, is een hele herkenbare boom. Maar hoe stek je die nou eigenlijk? Brian was op zoek naar een antwoord en vroeg Tom om hulp. Ook Tessa had een prangende bomenvraag. Ze wil haar vijgenboom stekken en vroeg zich af of het een succes zal worden.

Het enten van een lijsterbes

Voor het enten (stekken) heb je niet veel spullen nodig, enkel een snoeischaar, een entmes (heel scherp mesje) en een onderstam. Zo’n onderstam kun je bij een kwekerij halen. Voor een lijsterbes is het wel belangrijk dat je de lijsterbes aucuparia neemt, deze heeft sterke wortels die veel voeding en vocht opnemen.

Stap 1: knip een mooie tak, met een oog, af. Dit is het enthout, let hierbij wel op dat de steel één jaar oud is.

Stap 2: snij de onderkant van het enthout met een mesje schuin af.

Stap 3: kort de onderstam een stukje in en maak, met een scherp mesje, een sneetje in de bovenkant van de tak.

Stap 4: plaats het enthout in de opening van de onderstam en bindt dit vervolgens goed vast en bijvoorbeeld een elastiekje.

De verzorging

Nadat je de twee stukken van de plant met elkaar hebt verbonden, smeer je deze in met entwas. Dit zal ervoor zorgen dat wind, water en schimmels geen effect hebben op de plant.

Hierna is het alleen nog noodzaak om de grond lekker vochtig te houden en je zult zien dat hij in het voorjaar verder zal groeien. Met de tijd zal de nieuwe plant zowel aan de bovenkant als bij het oog gaan uitlopen.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een afgebroken tak

Kijker Tessa had een soortgelijke vraag aan Tom. Er zijn wat takken van haar vijgenboom afgebroken en deze heeft ze in de grond gezet in de hoop dat er een tweede boom zal groeien. Haar vraag aan Tom is dan ook of dit -op deze manier- een succes gaat worden.

Bij een afgebroken tak kan het lastiger zijn om een nieuwe plant te groeien dan bij een afgesneden tak. De wond is minder strak waardoor de wortels minder makkelijk zullen groeien.

Daarnaast kan de tak in het najaar minder snel uitgroeien dan wanneer deze in het voorjaar gevallen was. Onmogelijk is het echter niet en door de bast van de tak aan de onderkant wat weg te schrapen geef je de wortels een betere kans om te groeien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore