Koken met Hugo!

Casual Friday: saoto soep met ketjap sambal

08 oktober 2021 17:46 Aangepast: 18 oktober 2021 15:37

Het is vandaag wereld ei-dag en dat moet gevierd worden! Hugo gaat daarom aan de slag met een heerlijk gerecht: saoto soep. Ook laat hij zien hoe je zelf ketjap sambal maakt. Dat wordt weer smullen. Eet smakelijk!

Saotosoep

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 45 minuten  

Ingrediënten:

  • 1-2 winterpenen
  • 1-2 preien
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 15g bladselderij
  • 4cm gember
  • 2 kipfilets
  • 1 stengel citroengras
  • 4 kleine maggiblokjes
  • peper
  • 4 eieren
  • 200g basmatirijst
  • 100g taugé
  • 1 bakje saotomix (moksi patoe)  

Voor erbij:

  • ketjap sambal (zie recept)  

Extra:

  • soeppan  

Ketjap sambal

  • saus 4 personen
  • bereiding circa 15 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 teen knoflook
  • 1 Madam Jeannette of adjoema peper
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • ½-1 eetlepel rietsuiker
  • 150ml zoute ketjap (asin)  

Extra:

latex / plastic handschoenen

Een heerlijke maaltijdsoep

Stap 1: schil en snij de winterpeen in blokjes. Snij de prei in ringen.

Stap 2: pel en snij de ui en de knoflook. De ui mag in kwart ringen en de knoflook hak je fijn.

Tip: snij de ui eerst voordat je deze pelt, hierdoor krijg je de schil makkelijker los.

Stap 3: snij de stengels van de selderij en driekwart van het blad fijn. Hou het overige blad achter voor garnering.

Stap 4: snijd de gember in plakken en kneus het citroengras.

Stap 5: breng 2 liter water met de kipfilets, groenten, gember, citroengras en bouillonblokjes aan de kook.

Tip: snijd de kipfilets eerst een keer over de lengte doormidden, zo garen ze sneller.

Stap 6: kruid de soep met versgemalen peper.

Stap 7: zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes trekken. Schep zo nodig het bovendrijvende schuim eraf.

Stap 8: kook ondertussen de eieren hard en kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.

Stap 9: haal de kip uit de bouillon en laat de soep zachtjes verder trekken.

Stap 10: pluk de kip in draadjes. 

Tip: je kunt de kip plukken met twee vorken, maar als je hem eerst wat laat afkoelen, kun je dit ook met je handen doen. 

Stap 11: pel en halveer de eieren.

Stap 12: verwijder de gember en het citroengras uit de soep. Schep de soep in kommen en vul met rijst, kip, taugé, het achtergehouden selderijblad en het ei. Bestrooi met de saotomis. Geef de ketjap sambal (zie recept hieronder) erbij om de soep op smaak te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zelf ketjap sambal maken!

Stap 1: pel en hak de knoflook fijn.

Stap 2: trek handschoentjes aan en hak de peper fijn.

Let op: neem voor het snijden van deze peper de tijd. Trek handschoentjes aan en gebruik een aparte snijplank. Zorg er ook voor dat de kinderen er niet aan zitten.

Stap 3: verwarm de olie in een steelpan en laat hierin de knoflook, peper en de rietsuiker ongeveer 10 minuten zachtjes bakken.

Stap 4: voeg de ketjap asin toe. Laat afkoelen en bewaar maximaal 6 weken in een schoon -uitgekookt- potje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore