Do it Yourself!

DIY: maak van een oud kastje een hip en duurzaam wastafelmeubel

07 oktober 2021 18:32

Het is onmisbaar in het interieur van je badkamer: een wastafelmeubel! Ze kunnen soms best prijzig zijn, maar Martine redt ons uit de brand. Ze laat zien hoe je zelf van een oude kast en spiegel een hippe, nieuwe wastafel kunt maken. Bovendien is het meubel duurzaam! Wat wil je nog meer?

Dit heb je nodig:  

  • een plaat multiplex
  • siliconenkit
  • verf en verfspullen
  • meubelpootjes en greepjes
  • een kraan en een afvoerplug
  • sifon
  • oude spiegel
  • kastje
  • wasbak

Een strak geheel

Stap 1: begin met het verwijderen van alle overbodige onderdelen van het kastje, zoals de ouderwetse knoppen. Zaag bijvoorbeeld ook van de randen een stuk af, zodat het geheel er al een stuk strakker uit komt te zien.

De bovenkant van een wastafel moet ongeveer uitkomen op 90 tot 95 centimeter. Hij moet namelijk niet te hoog zijn, want dan kom je er niet bij. Maar een wastafel mag ook zeker niet te laag zijn, want dan sta je krom als je je tanden staat te poetsen! Hou hier dus rekening mee bij het kopen van het kastje.

Martine haalt ook de ronde kantjes eraf en zorg ervoor dat er een strakke kubus overblijft.

Stap 2: zaag de ronding voor de afvoer van de wastafel weg uit het blad van het meubel. Op deze manier valt de wastafel straks precies in het meubel en ligt de vlakke rand erop.

Handig: je kunt bijna iedere wastafel gebruiken voor een wastafelmeubel. Doe wel voorzichtig, want de constructie van dit kastje was hier in eerste instantie natuurlijk niet voor gemaakt.

Stap 3: voeg nieuwe wanden aan de zijkanten toe. Je kunt hier het best een multiplexplaat voor gebruiken, want deze houtsoort is waterbestendig. Wel zo handig voor een badkamermeubel!

Maak vervolgens de scherpe randen iets ronder en schroef hem dan aan de binnenkant vast. Dit scheelt weer schroefgaten dichtsmeren.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een gat voor de sifon

Stap 4: zaag een wat groter gat in het kastje voor de sifon. Deze zit onder de wastafel en heeft ruimte nodig. Ook tijdens het aansluiten. Als je dus een groot gat zaagt, hebt er later profijt van als je de wastafel aansluit. Bovendien zie je er niks meer van!

Stap 5: maak van de bovenste twee lades twee blinde lades (want daar zit de wasbak natuurlijk boven).

Let op: schroef deze nog niet vast, want eerst moet alles nog geschuurd en geschilderd worden en dan kun je er niet meer bij!

Stap 6: tijd om te schilderen! Zorg er met een leuk kleurtje voor dat het meubel onherkenbaar wordt! Maar de verf heeft nu ook een andere functie. Aangezien het een badkamermeubel is, moet het natuurlijk tegen vocht kunnen!

Verf beschermt het hout tegen vocht. Daarom is het wel belangrijk dat het extra goed gebeurt. Neem ook meteen de randen van de spiegel mee.

Stap 8: voeg als finishing touch de kraan en plug toe. Martine heeft hier gekozen voor glimmend goud, maar je kan hier natuurlijk je eigen inspiratie op loslaten!

Let op: zet deze erop voor je de wastafel op het meubel zet, want daarna kun je er beter bij. Plaats als laatste de spiegel erboven en je hippe wastafel is af!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore