Tuinmetamorfose

Een echte Italiaanse 'Dolce Vita' tuin in Almere

07 oktober 2021 17:58 Aangepast: 14 oktober 2021 14:32

Tom brengt de Italiaanse sferen naar een tuin in Almere. Jacqueline woont er al vijftien jaar en al die tijd heeft ze niets aan haar tuin veranderd. Nu haar zoon het huis uit is, wordt het dan ook de hoogste tijd voor wat nieuws. Ze heeft de hulp van Tom ingeschakeld om haar plannen om te zetten in werkelijkheid.

Italiaanse sferen

De indeling van de huidige tuin is al 15 jaar hetzelfde en daar wil Jacqueline graag verandering in brengen. Het liefst zou zij een echte 'dolce vita' tuin willen met minder tegels, meer groen en een hoop sfeer. Daarnaast vraagt een Italiaans tuintje ook om meer symmetrie en ornamenten.

Met Jacqueline haar wensen op zak, kan Tom snel aan de slag. In het midden van de tuin gaat hij eerst de stenen weghalen, waardoor er een groot open vierkant ontstaat. Aan beide kanten van de opening komen dan mooie borders met in het midden een halverharding en een mooie, grote eettafel.

Een schone lei

Om goed van start te kunnen gaan worden eerst alle spullen uit de tuin weggehaald. Daarna is het tijd om het nodige blad- en snoeiafval te verwerken. Wist je dat je dit niet hoeft weg te gooien? Door het in je borders te verspreiden is het een goeie plek voor beestjes om te overwinteren en wanneer het verteert wordt het door de planten als voeding weer opgenomen.

Nu de tuin helemaal leeg is, is het tijd om een groot deel van de tegels te verwijderen. Deze worden ook niet weggegooid, maar krijgen later een mooi plekje langs de zijkant van het huis.

Met een schoon canvas kan Tom daarna aan de slag met het opzetten van de borders. Hiervoor legt hij aan beide kanten van het gat twee tegels op elkaar waar een koord over wordt gespannen. Dit zorgt ervoor dat alle kopse rollagen straks in een rechte lijn en op dezelfde hoogte geplaatst worden.

Door niet direct al het zand bij de borders weg te scheppen kun je het resterende deel gebruiken om de stenen wat extra stevigheid te bieden. Zorg er wel voor dat je, nadat alle stenen zijn geplaatst, de bovenste laag van het zand wegschept. Planten groeien namelijk niet in zand en hebben verse tuinaarde nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Groen erin!

De borders staan is het tijd voor de eerste beplanting. Hiervoor plaatst Tom zes Italiaanse Cypressen (Cupressus sempervirens). Drie aan iedere kant van de tuin. Deze planten behoren tot de conifeer en zijn erg makkelijk in het onderhoud. Je hoeft ze maar een keer per jaar te scheren.

De volgende plant die de tuin in gaat is de Nieuw Zeelands vlas (Phormium tenax variegatum). Deze kan erg goed tegen het Nederlandse klimaat en zelfs een vorst van -10 schrikt hem niet af.

Naast groen kom er ook kleur in de tuin. Te beginnen met de Crocosmia (George Davidson), deze geeft meteen een warm gevoel en is in verschillende grootes te krijgen. De Crocosmia komt op verschillende plekken in de tuin te staan, alleen of als groepje.

Meer kleur alsjeblieft

Naast hogere planten komen er ook bodembedekkers in de tuin. Een daarvan is de lavendel (Lavendula angustifolia), een van de meest favoriete tuinplanten in Nederland. De plant geurt heerlijk en groeit uit tot kleine struikjes. Het snoeien ervan is daarnaast erg makkelijk. Na de bloei knip je de lange stengels met uitgebloeide bloemen af. In het voorjaar knip je de rest van het gewas voor driekwart weg en je hebt weer een mooi struikje voor komend jaar.

Naast de lavendel plant Tom ook de Verbena bonariensis. Dit is een mooie, transparante plant, waar veel insecten op afkomen. Daarnaast zaait hij heel makkelijk uit.  

Opknappen maar

In Jacqueline haar tuin stonden twee grote banken. Een daarvan was echt op, maar de ander verdient een fijn plekje in de nieuwe inrichting. Hij had een klein beetje onderhoud nodig en kon daarna prima opnieuw geschuurd en geverfd worden.

In de nieuwe indeling kan de bank straks precies tussen de twee borders komen te staan, alsof hij ervoor gemaakt is.

Nog meer Italië

Tom plaatst ook nog drie grote potten in de tuin. Deze worden gevuld met citroenboompjes (Citrus limon), een aanwinst voor ieder terras! In het voorjaar komt de bloesem op die een heerlijk zoete geur verspreid en daarna beginnen de citroenvruchten te groeien en kun je ze plukken.

Pas wel op met strenge vorst, dit komt makkelijk onder in de pot. Zet de plant bij koude temperaturen dus wel even binnen.

Een nieuw Terras met tuintafel

Het is eindelijk tijd voor de aanleg van het nieuwe terras. Hiervoor stort Tom; Nobre cál, een duurzame optie met de eigenschap dat het goed aan elkaar blijft kleven waardoor worteldoek niet meer nodig is. Wanneer de bodem is aangetrilt, kan Tom door met de nieuwe tuintafel. Met vier balken van 24x6,5cm gaat hij aan de slag en maakt hij een skelet voor het blad. Met mooie planken vult hij dit op.

Tip: een tafel maak je op zijn kop. Laat daarnaast tussen de planken van het blad wat ruimte open. Op die manier geef je het hout de mogelijkheid om bewegen. Hout heeft immers de eigenschap om te krimpen en uit te zetten. De afstand van een schroef is hiervoor voldoende.

Voor het onderstel van de tafel worden er zwarte X-vormige poten geplaatst. Let hierbij wel op de hoeveelheid stoelen die je wilt plaatsen en de ruimte die je daarvoor nodig hebt!

Nu alles op zijn plek staat, is de tuin helemaal af. Het is zeker naar smaak en Jacqueline wil er het liefst de hele dag nog van genieten. ‘’Ik had echt niet verwacht dat het zo mooi zou zijn met een lekkere loungeplek en heerlijke eettafel.’’ Was dan ook haar reactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore