Koken met Hugo!

Paddenstoelensoep met Chinese kool en hazelnootkoekjes

06 oktober 2021 17:28

Met het gure weer dat voor de deur staat, is het tijd voor een herfstig gerecht. Hugo laat je zien hoe je zelf paddenstoelensoep maakt met Chinese kool en broodcroutons. En er staat een makkelijk recept voor hazelnootkoekjes voor je klaar.

Paddenstoelensoep

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 40 minuten  

Ingrediënten:

  • 500g gemengde paddenstoelen
  • 500g kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • 4 takjes salie
  • 200ml witte wijn
  • 1½l groentebouillon of paddenstoelenbouillon
  • zout en peper
  • ½ Chinese kool
  • 100g Parmezaanse kaas
  • 4 dikke sneeën (zuurdesem)brood  

Extra:

  • blender
  • staafmixer  

Hazelnootkoekjes

  • koekjes
  • bereiding circa 20 minuten + afkoelen  

Ingrediënten:

  • 300g blanke hazelnoten
  • 170g kristalsuiker
  • snuf zout
  • 2 eiwitten
  • rasp van ½ sinaasappel  

Extra:

  • hakmolen
  • bakplaat

Van paddenstoel tot soep

Stap 1: snij en scheur de paddenstoelen in stukjes.

Tip: zit er nog een beetje zand op? Borstel ze dan af met een kwastje of een papiertje. Paddenstoelen zuigen zich van nature namelijk vol met vocht. Wanneer je ze met water wast, verliezen ze hun smaak. Hetzelfde geldt voor het bakken in olie. Ze nemen de olie op, maar door er goed temperatuur aan te geven, laten ze het vocht vanzelf los.

Stap 2: pel en snij de ui en 2 tenen knoflook fijn.

Stap 3: voeg een scheut olijfolie toe aan de pan en fruit hierin de ui en knoflook 3-4 minuten.

Stap 4: snij de salieblaadjes in dunne reepjes en voeg met de paddenstoelen toe aan de pan. Bak de paddenstoelen bruin.

Stap 5: blus af met witte wijn en laat deze op hoog vuur iets verdampen.

Stap 6: voeg de bouillon toe, breng het aan de kook en laat de soep ongeveer 25 minuten zachtjes koken.

Stap 7: pureer ongeveer een derde van de paddenstoelen en schenk dit weer terug in de pan. Breng op smaak met wat zout en peper.

Stap 8: snij de kool in dunne reepjes.

Stap 9: rooster het brood. Halveer de knoflookteen en wrijf hiermee het brood in. Bedruppel met olijfolie en bestrooi met wat zout.

Stap 10: meng op het laatste moment de kool door de soep en kook tot deze net geslonken is, ongeveer 2 minuutjes.

Stap 11: schep de soep in diepe borden. Leg het brood erin en rasp er Parmezaanse kaas overheen.

Heerlijke glutenvrije koekjes

Stap 1: verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 2: scheid twee eitjes en voeg het eiwit met de noten, suiker, zout en de rasp van de sinaasappel toe aan de hakmolen. Draai alles tot een deeg.

Stap 3: rol bolletjes van het deeg, druk ze enigszins plat en leg op een met bakpapier beklede plaat.

Tip: de koekjes lopen in de oven niet echt uit, je kunt ze dus redelijk dicht bij elkaar leggen.

Stap 4: bak de koekjes circa 10 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin gebakken zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore