Al ruim een jaar wonen Stephanie & Gerard in hun nieuwbouwwoning. Een supermooie plek, maar ze hebben moeite met de inrichting van de grote ruimtes. Het ontbreekt aan sfeer en akoestiek. Zo vragen de collega’s van Stephanie tijdens Teams-vergaderingen wel eens of ze op het toilet zit, omdat het zo galmt in de ruimte. Hier moet een oplossing voor worden gevonden en Patrick komt in actie!
Een bruine muur ouderwets?
Het huis sfeervol en galmvrij inrichten, dat was de wens van het koppel. Verder staan ze open voor alles, maar zelf hebben ze geen idee waar ze moeten beginnen. De muren zijn na een jaar nog steeds wit, terwijl een kleurtje toch wel echt de bedoeling was.
Patrick gaat samen met interieurstylist Jasper aan de slag. Er zal in de woonkamer worden gewerkt met aarde- en bruintinten. In eerste instantie kan dit ouderwets lijken, maar dit kan perfect worden gemoderniseerd door het toevoegen van zwart en abstracte vormen.
Patrick gaat aan de slag met een roomdivider om de lange muur te doorbreken, maar ook om het probleem met de akoestiek aan te pakken. Daarnaast zullen er kunstwerken aan de muur worden gehangen die het geluid absorberen door het paneel. Door het aluminiumframe kan het doek bovendien makkelijk worden gewisseld voor een ander doek.
Strakke lijnen en grafische vormen
De lange muur in de woonkamer zal met behulp van grafische vormen een stuk spannender worden. Ga je hiermee aan de slag dan is het wel belangrijk dat de lijnen strak uit worden gezet. Je kunt hiervoor het best een laserwaterpas gebruiken. Deze wordt in lijn gezet met de deurpost, waardoor je meteen die strakke lijn ziet als je de kamer binnenloopt.
Tip: als je begint met het schilderen van je wanden met twee kleuren, begin dan eerst met de lichte kleur en ga er dan overheen met de donkere tint. Als je namelijk begint met de donkere, zal je die er altijd doorheen blijven zien.
Een chique roomdivider met open haard
Om de kamer in verschillende ruimtes op te delen, werkt een roomdivider perfect. Ook wordt de akoestiek dan een stuk beter. Patrick geeft hier een chique twist aan door er een open haard op stroom aan toe te voegen. Ook komen er wat doorkijkvakken in waardoor het meubel niet zo massief lijkt.
Omdat de kast zwart wordt, is het handig als het basismateriaal ook zwart is. Hiervoor wordt een MDF-plaat gebruikt die volledig gekleurd is. Dus ook de kern is zwart.
Het is noodzakelijk om eerst een tekening van de binnenkant te maken, omdat er een groot stuk uit de constructie moet worden gehaald voor de open haard. Patrick gaat balken en planken gebruiken om stevigheid te creëren.
Het basisframe wordt op robuuste stelpoten gezet om de kast perfect af te kunnen stellen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo heb je hele dunne stelpoten tot deze robuuste. Deze worden ook vaak gebruikt voor keukenkastjes.
Voor het zagen van de platen, gebruikt Patrick een decoupeerzaag. Je krijgt een mooi geheel door zoveel mogelijk stukken uit één plaat te zagen. Een decoupeerzaag heeft meerdere standen van nul tot drie en hoe meer je naar links draait, hoe groter de slag wordt.
Als je de stand bijvoorbeeld op drie zet, gaat het zaagje een happende beweging maken. Op nul gaat de zaag alleen maar van boven naar beneden. Dit is vooral handig als je een lijn precies wilt volgen, want dan stuitert hij niet over het hout heen. De andere standen gebruik je vooral voor grof hout, een balk of een plank die even snel doormidden moet.
De schroeven worden aan de binnenkant van de balk erin gezet zodat je die niet aan de buitenkant ziet. Door twee verstekhoeken te plaatsen, wordt het een strakke hoek en kan de buitenplaat netjes tegen de twee zijkanten worden aangelijmd.
Tip: haal meteen de lijmsporen weg met een natte doek! Dan hoef je er later niet weer overheen te verven.
Bekijk voor je de open haard gaat plaatsen goed naar de technische beschrijving. Daar staat namelijk precies in hoe diep, hoe breed en hoe hoog het gat moet zijn.
Een gaaf abstract geheel
Om de grafische vormen terug te laten komen in het interieur, maakt Jasper een wandpaneel. Hij gebruikt hier de volgende materialen voor:
- een paar latten
- een langwerpig (oud) doek
- verstekbak
- verstekzaag
- verf
Hij zaagt de latten in verschillende grafische vormen en lijmt deze daarna aan elkaar. Zo maakt hij wat kleine raampjes en grote raampjes om diepte te creëren. Daarna verft hij ze zwart.
Ook pimpt hij wat oude vazen met verf en baking soda. Hoe meer soda je toevoegt, hoe groffer de structuur wordt en dat past natuurlijk perfect bij de stijl van de nieuwe woonkamer!
Een diepe wandkast
Aan de muur aan de overkant worden de grafische lijnen doorgevoerd. Patrick maakt een wandkast van wederom een MDF-plaat. De onderkant wordt 40 cm diep, zodat daar ook de apparatuur die bij de televisie hoort in kan worden opgeborgen. De rest wordt 30 cm diep, waardoor je een mooie diepe wandkast krijgt.
Bij MDF-platen is het belangrijk om voor te boren. Zo werkt de constructie veel beter. Boor bovendien nooit te dicht op de kant, want dan heb je kans dat de plaat opensplijt. Hou er minimaal 5 cm tussen. Gebruik ook schroeven met genoeg dekking, want dan weet je zeker dat het goed vast komt te zitten.
Aangezien de constructie de hoogte in gaat, moeten de planken doorgaan in de lengte. Dit bereik je met behulp van deuvels.
Nu nog wat sfeer!
Nu de lange ruimte mooi is opgedeeld, is het leuk om verschillende, kleine zitplekken te creëren. Je maakt zo gezellige hoekjes en je hebt hier helemaal niet veel spullen voor nodig! Plaats een lekkere stoel en een salontafel en je bent binnen.
In de woonkamer van Stephanie en Gerard is de gezelligheid weer helemaal teruggekeerd! Maar vinden zij de sfeer zelf ook fijn? En nog belangrijker: zou de galm weg zijn?