Koken met Hugo!

Mexicaanse gehaktballen met heerlijke maiskolven

05 oktober 2021 17:07 Aangepast: 05 oktober 2021 17:49

We gaan koken met een Mexicaans tintje. Deze gehaktballetjes hebben een Mexicaanse invloed met een eigen twist. Daarnaast worden er heerlijke maiskolven geserveerd met een zelfgemaakte korianderboter.

Mexicaanse gehaktballen uit de oven

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten:

  • 400g half-om-half gehakt of rundergehakt
  • 1 ei
  • 3-4 eetlepels paneermeel
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • zout en peper
  • neutrale olijfolie
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 flinke ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2-3 chipotles (blik)
  • 300g gekookte bruine of zwarte bonen
  • 100g belegen kaas  

Voor erbij:

  • nacho’s  

Extra nodig:

  • staafmixer
  • hoge kom

 

Maiskolven met korianderboter

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten  

Ingrediënten:

  • 4 maiskolven
  • 1 kleine sjalot
  • 5 takjes koriander
  • 1 limoen
  • 200g roomboter op kamertemperatuur
  • snuf zoutvlokken

Op Mexicaanse toeren

Stap 1: meng het gehakt met het ei en paneermeel in een kom en breng op smaak met komijn, zout en peper. Rol kleine balletjes van het gehakt.

Tip: voeg niet direct al het paneermeel toe. Je weet namelijk niet hoe vochtig je gehakt is en wat extra toevoegen kan altijd nog.

Stap 2: verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom aan.

Stap 3: pel en snij de ui en knoflook grof. Pureer ze daarna samen met de tomaten uit blik en de chipotle(s) in een blender. Breng op smaak met zout.

Tip: niet alle pepers zijn even pittig. Het kan dus verstandig zijn om, voordat je de chipotle toevoegt, eerst even te kijken hoe pittig deze is door een klein beetje te proeven. Zo maak je het gerecht niet onnodig te pittig.

Stap 4: voeg de saus bij de gehaktballetjes in de pan en laat 10 minuten sudderen tot de saus dik is en de gehaktballetjes bijna gaar zijn.

Stap 5: verwarm intussen de oven voor op 180 graden.

Stap 6: spoel de bonen af en voeg deze toe aan de pan. Strooi of rasp de kaas over het gerecht en zet de pan nog circa 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.

Wist je dat: kaas uit de supermarkt is fabriekskaas, maar je hebt ook boerenkaas. Er zit een behoorlijk verschil tussen de twee soorten. Boerenkaas heeft vaak een wat rijpere, diepere en pittigere smaak.

Stap 7: doe de nacho’s in een ovenschaal en verwarm heel even in de oven.

Maiskolven met korianderboter

Stap 1: kook de maiskolven in water in circa 15 minuten gaar.

Stap 2: pel de sjalot en rasp deze boven een kommetje. Rasp daar ook de helft van de limoenschil eroverheen. Snijd de koriander fijn en voeg ook deze toe.

Stap 3: meng de sjalot, limoenschil, koriander en een snuf zoutvlokken met de boter.

Tip: hou je niet van koriander, gebruik dan een ander kruid. Basilicum werkt bijvoorbeeld ook heel goed voor dit recept.

Stap 4: leg de maiskolven op een schaal en leg er klontjes korianderboter op.

Tip: de boter kan in de koelkast voor langere tijd bewaard worden. Het is ook lekker op een stokbroodje of bij biefstuk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore