Ga naar de inhoud
Huishouden

Zo kun je jaarlijks €900 besparen op je vaste lasten

Adine besloot ruim tien jaar geleden dat het roer financieel om moest. Ze daagde zichzelf daarom uit om te besparen op woonkosten en met haar ervaring kan ook jij je voordeel doen. Ze laat je zien hoe je met kleine aanpassingen in huis veel geld kunt besparen, zowel binnen- als buitenshuis.

Tip 1: let op je waterverbruik

Het gebruik van een waterbespaarder in de kraan of een waterbesparende douchekop kan al een groot verschil maken. Dit zorgt er namelijk voor dat er minder water uit de kraan komt zonder dat dit effect heeft op de sterkte van de waterstraal.

Beide waterbespaarders zijn gemakkelijk aan te brengen. Draai bij de kraan de onderste ring los waardoor het plaatje ertussen past. De douchekop draai je los van de slang waarna je een nieuwe kunt plaatsen.

Het is daarnaast ook verstandig om regelmatig te controleren of je kranen lekken en of je wc door blijft lopen, ook dit verspilt onnodig water. In totaal kun je tot wel 50 euro per jaar op water besparen.

Kleine aanpassing = groot verschil

Naast de badkamer kan er ook op andere plekken in huis veel bespaard worden. Denk bijvoorbeeld aan verlichting, de verwarming of de vriezer.

Door oude lampen te vervangen door ledlampen kan een gemiddeld huishouden tot wel 115 euro per jaar besparen. Deze lampen gaan niet alleen langer mee, maar zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en varianten.

Ook de vriezer kan een flinke stroomvreter zijn. Maak deze dan ook minimaal één keer per jaar schoon, hierdoor heeft de vriezer minder stroom nodig én heb je vaak meer ruimte. Controleer ook regelmatig de rubbers aan de binnenkant van de deur. Wanneer deze niet meer soepel zijn, sluit de deur minder goed en vormt er meer ijs aan de binnenkant. Je kunt hier op jaarbasis 20 euro op besparen.

Ramen, deuren en kieren

Iedereen wil er warmpjes bij zitten in huis. Het is daarom verstandig je huis te controleren op kieren bij de ramen. Zijn deze aanwezig? Dan kan de warme lucht naar buiten en komt koude lucht naar binnen. Door de kieren te dichten bespaar je tot zo’n 60 euro per jaar.

Besparen van binnen tot buiten

Niet alleen binnen, maar ook buiten zijn aanpassingen mogelijk om te besparen op vaste lasten. Zo valt er in Nederland op jaarbasis gemiddeld 790 liter regenwater per vierkante meter. Door dit op te vangen kun je onder andere de tuin sproeien zonder daar schoon drinkwater aan te verspillen.

Maar ook gebruik maken van de zon kan al een hoop schelen. Overweeg daarom eens een investering in zonnepanelen. Zo duur als ze ooit waren, zijn ze namelijk niet meer. Met tien zonnepanelen bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer 635 euro per jaar. Let alleen wel op dat de terugverdientijd ongeveer 7 jaar is.

Zo zie je maar weer dat je met een rondje in en om het huis best wat kunt besparen. Daarnaast is het goed voor het milieu en levert het extra comfort en gemak op. Bespaar je op dit moment nog niet en zou je al deze aanpassingen doorvoeren, kun je tot zo’n 900 euro per jaar besparen.

Fotocredit

Headerfoto: Micheile