Diervriendelijk duiven verjagen

Last van duiven? Zo verjaag je deze vogels op een diervriendelijke manier

04 oktober 2021 19:03

Ze vormen een iconisch beeld in Amsterdam: de duiven op de Dam. Het ziet er gezellig uit, maar helaas kunnen deze dieren soms ook voor overlast zorgen. Zo kan de ontlasting een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Dit zijn de beste methodes om op een diervriendelijke manier duiven weg te houden van je balkon of uit je tuin.

De succesvolle aanpassing van de stadsduif

Van de meeste duivensoorten ervaar je bijna geen last, behalve van de stadsduif (Columba livia domestica). De stadsduif stamt af van de rotsduif (oorspronkelijk de postduif) en is vooral door mensen gefokt. Deze soort is sinds de Tweede Wereldoorlog enorm verwilderd, omdat de vogels op grote schaal werden losgelaten. Sindsdien hebben ze zich verspreid over heel Europa.

De stadsduif heeft zich de afgelopen jaren succesvol aangepast aan zijn leefomgeving. Zo zijn ze vruchtbaarder geworden en er is een hoge populatiedichtheid ontstaan. Deze duiven leggen gemiddeld 20 eieren per jaar op droge, harde plaatsen, zoals dakgoten, vensterbanken en balkons. Ze leggen twee eieren per keer en het duurt dan ongeveer 17 dagen voordat de eieren uitkomen. Na vier weken vliegen de jongen uiteindelijk het nest uit.

Gevaarlijke poep

Duiven doen hun behoefte gedurende de hele dag, zelfs als ze slapen! Veel mensen vinden hun uitwerpselen vervelend, omdat het salpeterzuur dat de duivenpoep bevat de lak van auto’s aantast. Het kan bovendien schadelijk zijn voor verf- en steensoorten.

Daarnaast kunnen stadsduiven ziektes overdragen als salmonella, listeria en E.coli. Ook zijn de duivennesten een broedplaats voor insecten zoals vlooien, vogelmijt en tapijtkevers.  

Laat geen eten rondslingeren!

Het is dus belangrijk om duiven weg te houden uit je leefomgeving. Dit begint bij het opruimen van duivennesten. Verwijder meteen de eerste takjes zodra de duif deze neerlegt om nesten te voorkomen.

Let op: het is verboden om een volledig nest met eieren of jongen weg te halen! Haal het nest dus daarvoor of pas nadat de vogels zijn uitgevlogen weg. Draag bij het weghalen handschoenen en een mondkapje, zodat je geen schadelijke stoffen inademt.

Zorg er bovendien voor dat je geen water of voedsel op je balkon of in je tuin laat rondslingeren. Duiven komen hier namelijk op af. Verwijder dus alle broodkruimels, korreltjes rijst en halflege bekers met water.

Tips voor het balkon

1. Span een strak touwtje net boven de balkonrand. Als de duif op het touwtje zit, kan het geen evenwicht vinden en zal hij dus een ander plekje zoeken.

2. Hang reflecterende objecten op, zoals een cd-slinger of aluminiumfolie. Hiermee zorg je ervoor dat het zonlicht wordt teruggekaatst naar de vogel waardoor hun zicht wordt belemmerd. De duif schrikt dan van de beweging en vertrekt.

3. Plaats een namaak kraai of neproofvogel. In eerste instantie schrikt dit de duiven af. Het blijkt echter dat duiven hieraan gewend raken en dus al vrij snel in de gaten hebben dat de nepvogels niet gevaarlijk zijn. Verplaats deze dus regelmatig of gebruik geluidseffecten van roofvogels.

4. Hang plastic tasjes op. Duiven zitten namelijk niet graag op plastic zakken dus ook dan zullen ze ergens anders naartoe gaan.

5. Strooi sterke en pittige kruiden op je balkon, zoals verschillende pepersoorten, kaneel en knoflook. Duiven zijn geen fan van sterke geuren en zullen dan ook niet langer op je balkon willen blijven zitten.

Tips voor de tuin

Hou er rekening mee dat je met deze tips eventueel ook andere (tuin)vogels uit je tuin verjaagt. Bepaal dus eerst of je dat ervoor over hebt.

1. Gebruik in je tuin ultrasone geluiden. Ook hier helpt het soms om roofvogelgeluiden in te zetten.

2. Dit klinkt voor de hand liggend, maar strooi geen vogelvoer in je tuin.

Tip: als je wel graag andere vogels naar je tuin wilt blijven lokken, hang dan kleine bakjes of bolletjes vogelvoer op. Duiven zijn namelijk te groot om hier grip op te vinden.

3. Hang een aluminiumschaal op in je tuin. Maak een gaatje in het bakje en rijg er een touwtje doorheen. Hang deze vervolgens (of een paar) op in je tuin en de duiven zullen wegblijven door het felle weerkaatsende licht.

4. Als je een vijver in je tuin hebt, dek deze dan af met een net of plaats rondom de vijver afschrikmiddelen.

5. Ook in de tuin kunnen bepaalde geuren de duiven verjagen. Zo houden ze bijvoorbeeld ook niet van mottenballen, omdat deze een sterke geur bevatten. Met deze balletjes kun je de duiven uit je tuin of op je balkon verjagen. 

Fotocredits

Headerfoto: Nathan Dumlao

Foto 1: Asim Z Kodappana

Foto 2: Atul Pandey

Foto 3: Alexis Fauvet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore