Kijkersvragen voor Tom

Vraag van de week: hoe snoei je een knotwilg en wat doe je met de takken?

01 oktober 2021 17:57

De wilg is een iconische boom, hij geeft je tuin net wat extra karakter. Maar hoe hou je een knotwilg zo lang mogelijk mooi en hoe vaak moet je hem dan snoeien? Astrid wilde dit graag weten en Tom heeft hier uiteraard een antwoord op.

Een knotwilg snoeien

De knotwilg kun je op twee manieren snoeien: knotten of uitdunnen. Bij het knotten haal je alle takken in één keer weg en bij uitdunnen slechts een deel ervan. Als je een knotwilg elk jaar knot, krijg je een jonge, mooie kroon met veel dunne twijgen die niet heel hoog worden.

Als je de wilg eens in de twee tot vijf jaar knot, worden de takken en de stam wat dikker. Allebei de opties zijn prima!

Je kunt de boom het best knotten in de wintermaanden van oktober tot maart. Het is echter niet verstandig om te snoeien als het vriest.

Doe dit ook vooral niet in de zomermaanden, want dan staat de wilg echt in bloei. Als je dan alle takken weghaalt, stopt de zuurstofproductie en dan heb je een grote kans dat de stam het niet overleeft en dat hij afsterft. Dat zou natuurlijk zonde zijn!

Het knotten van een wilg is erg belangrijk. Doe je dit niet, dan heb je kans dat sommige takken te zwaar worden. Ze kunnen dan gaan overhangen met als gevolg dat de tak afscheurt als het hard gaat waaien.  

Welk gereedschap?

Dunne takken kun je makkelijk met een snoeischaar weghalen. Gebruik voor de dikkere takken een takkenschaar of een zaag. Voor de hele dikke takken kun je het best een kettingzaag gebruiken.  

Haal meer uit je snoeiafval

De twijgen vallen eigenlijk helemaal niet onder snoeiafval. Je kan de takken namelijk gewoon weer in de grond steken en dan krijg je een nieuwe knotwilg. Er ontstaan makkelijk nieuwe wortels uit het deel dat in de grond wordt gestoken.

Ook kun je met de gesnoeide takken een takkenril maken. Leg de takken op een walletje neer in de tuin. Als je een grote tuin hebt, kun je ook hier en daar een hoopje neerleggen. Op deze takkenril komen veel beestjes als egeltjes en vogels af. Een erg leuke toevoeging aan je tuin!

Hoe maak je een vlechtscherm van takken?

Tom heeft nog een creatieve oplossing bedacht om de takken te hergebruiken. Hij laat zien hoe je hiermee makkelijk een stevig vlechtscherm maak, waardoor er twee parkeervakken ontstaan. Hoe ga je te werk?

Stap 1: sla een aantal palen in de grond om daar later de takken tussen te vlechten. Zet de palen niet te ver uit elkaar.

Stap 2: plaats onderaan de palen een schroef waar je de wilgentakken mooi op kunt drukken. Gebruik hiervoor wilgentenen, want die kun je beter buigen.

Stap 3: tijd om te vlechten! Ga met de wilgenteen bij de eerste paal voorlangs en vervolgens bij de tweede paal achterlangs enzovoorts. Duw hem daarna omlaag tot de schroef en het blijft perfect zitten!

Stap 4: vlecht met de volgende tak precies in de tegenovergestelde richting. Het stuk dat je overhoudt, knip je er gewoon af. Duw het goed aan zodat het een compact hek wordt. Knip eventueel de zijtakjes eraf als je een wat netter hek wilt.

Eindresultaat: een zelf gevlochten hekwerk!

Fotocredits

Headerfoto: Wim van 't Einde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore