Tuinmetamorfose

Van overvolle naar kindvriendelijke tuin

30 september 2021 17:43 Aangepast: 01 oktober 2021 13:22

Laura en Duncan houden van groen in hun tuin. Helaas was de huidige tuin nogal verwilderd en dat is met hun zoontje van één niet zo praktisch. Voor je het weet moet je hem tussen alle bloemen en planten gaan zoeken. Tom gaat daarom aan de slag met de tuin en zorgt voor een fijne schaduwplek bij het huis.

Een gezellige, kindvriendelijke tuin

Laura en Duncan zijn erg blij met al het groen en de bloemen die in de tuin staan, maar het is een beetje te veel van het goede. Ze willen graag wat meer schaduw boven het terras én een speelplekje voor hun zoontje. Tot slot, en zeker niet minder belangrijk, mogen de containers uit het zicht.

Met al deze wensen op een rijtje heeft Tom een ontwerp gemaakt voor de tuin en kan hij snel aan de slag. Er komt een tweede terras, een schaduwplek bij het huidige terras, een rondvormig gazon, een omheining van planten en uiteraard worden de containers netjes weggewerkt.

Een wildernis van groen

Om goed van start te kunnen gaan met de aanleg van de nieuwe tuin, verwijdert Tom eerst een groot deel van het huidige groen. Een schoon begin is belangrijk, je wilt namelijk niet dat de oude wortels straks door het gras omhoogkomen.

De tuin wordt bijna volledig leeggehaald, alleen de Hibiscus (Altheastruik) mag blijven staan. Hij staat nu nog op de verkeerde plaats, maar krijgt een nieuw plekje aan de andere kant van de tuin. Tom besluit, voordat hij de plant verplaatst, deze eerst te snoeien. Het is eigenlijk nog niet de juiste tijd om hem te snoeien, maar het vergroot de kans op overleving bij de verhuizing. Tom graaft zo veel mogelijk van de wortels uit en verplaatst de boom dan direct in een nieuw gat.  Door nieuwe grond toe te voegen kunnen de wortels makkelijker aarden en kunnen ook de kleine wortels er makkelijker bij.

Tip: zorg ervoor dat je snoeischaar schoon en mooi scherp is. Zo laat je een mooie wond achter en herstelt de plant zich weer goed. Dit zorgt ervoor dat schimmels geen kans krijgen om de tak binnen te dringen.

Tijd voor tegels

Naast veel groen, komt er ook een speelplek voor Otis en een extra terras. Er wordt nieuw zand gestort dat wordt aangetrild en waterpas komt te liggen. Om te zorgen dat de terrassen goed op elkaar aansluiten heeft Tom draad gespannen. Zo kan hij goed zien hoe hij de stenen moet leggen en hoe hoog het zand moet komen voor de tegels.

Voor de bestrating gebruikt Tom betonklinkers van waalformaat. Deze hebben, in tegenstelling tot gebakken waaltjes, een vaste maat. Dit maakt het leggen van de stenen een stuk makkelijker. Ze komen in half-steen verband te liggen, dat houdt in dat ze telkens een halve steen verspringen.

Een mooie afscheiding

Nu het terras erin ligt gaat Tom verder met het maken van een Douglas houten pergola. Deze heeft een dubbele functie: aan de ene kant komt er een schommel aan te hangen en de andere kant krijgt een groene afscheiding. Hier komen straks de containers achter te staan, zodat ze vanuit de tuin niet meer te zien zijn.

De Douglashouten palen worden aan de onderkant gebeitst, om zo te voorkomen dat ze in de grond gaan rotten. Daarna worden ze geplaatst en verstevigd met snelbeton en zand.

Met de staanders in de grond is het tijd om ook de bovenste balken vast te zetten en de pergola aan te kleden met een haag. Hiervoor gebruikt Tom een Hedrahaag, dat is een kant-en-klare haag die je gemakkelijk kunt instaleren met de meegeleverde haken.

Tip: geef een hangplant meteen flink veel water, dit hebben ze echt nodig om goed te overleven.

De tuin staat op het zuiden en trekt in de zomer dus snel, veel warmte aan. Dit had als gevolg dat Laura en Duncan afgelopen zomer veel binnen zaten met de gordijnen dicht. Om dit een volgende keer te voorkomen heeft Tom ervoor gekozen een harmonica schaduwdoek te installeren. Hiervoor worden staalkabels gespannen met een katrol, deze zorgt ervoor dat het doek soepel open en dicht rolt met behulp van een koord.

Naast een plek in de schaduw kon een speelplek voor Otis ook niet ontbreken. Tom installeert daarom een handige zandbak. Doe je deksel dicht, dan kunnen de buurtkatten er niet in. Open je de bak, dan komen er twee bankjes tevoorschijn. Onder de zandbak komt ook worteldoek te liggen, dit voorkomt onkruid in de bak en het mengen van het zand met de grond uit de tuin.

In het hart van de tuin wordt daarnaast een mooi stuk gazon aangelegd. Hiervoor worden eerst de contouren uitgezet en daarna kunnen de graszoden gelegd worden. Nadat alles ligt worden de laatste randen afgesneden en is het tijd voor de beplanting.

Tip: normaliter ga je eerst aan de slag met de beplanting voordat je de graszoden legt, dit voorkomt dat ze te veel worden aangestampt. Leg je het gras in een ongewone vorm, zoals de ronding van deze tuin? Dan kun je ervoor kiezen de zoden wel eerst te leggen, hierdoor komen de overige stukken gras niet op de planten terecht.

Tijd voor beplanting

Een tuin is geen tuin zonder planten. Tom begint met de aanleg van de Lagerstroemia (Lagerstoemia indica) in het midden van het gazon. Deze groeit uit tot een kleine struik van zo’n 2 tot 3 meter hoog en bloeit rijkelijk met kleine bloempjes. Snoeien hoef je bij deze plant niet te doen, kort enkel in het voorjaar de lange scheuten wat in.

In de border om het gazon komen Hydrangea paniculata’s (schapenkop-hortensia) te staan. Als je hem zijn gang laat gaan kan hij tot wel twee meter hoog worden. Wil je hem klein houden, snoei de plant dan in het voorjaar af tot zo’n 20cm boven de grond. Op deze manier hou je hem jong en vitaal.

Verder wordt de border ook gevuld met de Agastache (dropplant), deze wordt drukbezocht door bijen, hommels en vlinders. Zijn Nederlandse naam heeft hij te danken aan de geur die hij verspreid, namelijk een anijsgeur.

Naast veel lagere planten gaat Tom ook de hoogte in, dit door het gebruik van klimplanten. Hij gebruikt hiervoor verschillende soorten van de Clematis (bosrank). Doordat de verschillende soorten niet tegelijk in bloei staan, wisselen ze elkaar mooi af en heb je altijd een groene schutting.

Met alle beplanting op zijn plek is de vernieuwde tuin van Laura en Duncan af. Het is zeker een verbetering en nu kan ook kleine Otis lekker van de tuin genieten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore