Do It Yourself!

DIY: creëer een eyecatcher in je interieur met deze lamp van takken

30 september 2021 18:03

Binnen het interieur speelt verlichting een belangrijke rol. Het creëert sfeer of functionaliteit. Met deze DIY laat Martine zien hoe je zelf een unieke en duurzame lamp kunt maken van wat oude takken. Het wordt een echte eyecatcher! Wat wil je nog meer?

Benodigdheden:

  • platen multiplex
  • elektraspullen
  • aansluitmateriaal
  • spray verf
  • acrylaatkit
  • houtlijm
  • zand
  • 2 of 3 dikke takken

Eerst de voet

Martine begint met de voet van de lamp. Deze moet erg stevig zijn, want de stronken zijn best zwaar. Ze maakt een bak van 40 bij 40 bij 50 cm.

Stap 1: om te beginnen moeten de platen in verstek gezaagd worden. Verstekzagen is wat netter, omdat je de kopse kant van het hout dan niet ziet. Maak twee keer een zaagsnede van 45 graden wat samen 90 graden maakt.

Stap 2: het is lastig om de twee platen uit de losse hand aan elkaar te schroeven. Gelukkig heeft Martine hier een handige truc voor! Leg de twee platen met de buitenkant tegen elkaar aan, zodat je aan de onderkant de V-vorm ziet. Plak er vervolgens een stukken sterk tape over.

Draai je het geheel daarna om, dan liggen de houten platen keurig tegen elkaar aan. Druppel er dan nog wat houtlijm tussen en duw de planken tegen elkaar aan waardoor ze rechtop kunnen blijven staan. Nu kun je de platen gemakkelijk aan elkaar vast boren!

Tip: boor altijd even voor als je op verstek hebt gezaagd.

Stap 3: herhaal deze stap zodat je een box met vier zijdes hebt. Zaag uit het hout ook drie vierkante platen. Een voor de onderkant en 2 voor later in het proces.

Stap 4: zoek twee of drie mooie, grote takken uit. Let op: neem niets mee uit het bos, want dat valt onder stropen. Zorg er dus voor dat je je takken op een legale manier verkrijgt.

Stap 5: om ervoor te zorgen dat de stammen goed blijven staan, is het nodig om nog een versteviging in de voet te maken. Slim: draai twee schroeven in de vierkante plaat voordat je hem in de bak laat zakken. Zo kun je deze er straks makkelijk weer uit halen. We gaan namelijk de omtrek van de bomen optekenen!

Stap 6: plaats de takken in de bak en teken een cirkel om de stronken heen. Teken het wel iets breder uit, want een tak zet ook uit en dan heb je nog wat speling.

Stap 7: zaag de cirkels die je gemaakt hebt eruit met een decoupeerzaag.

Tip: om een beginnetje te maken voor het zagen, kun je het best eerst met een grote boor een gat in het midden van je cirkel zagen. Martine gebruikt hiervoor een boor met een diameter van 1cm.

Het plankje voor de onderste laag is nu af. Maar je hebt er nog één nodig voor de laag erboven. Maak een identieke plank met dezelfde gaten, alleen nu iets groter. Zagen maar weer!

Stap 8: schroef het bovenste plankje vast tot bijna helemaal bovenin. Op deze manier kunnen de takken straks geen kant op.

Schuren, schilderen en sprayen

Nu de basis is gelegd, moet de lamp nog leuk worden aangekleed.

Stap 1: schep wat zand in de bak, zodat er meer gewicht in komt. Als je merkt dat er toch nog wat beweging in de takken zit, zet het dan met stukjes en plaatjes hout, bovenop, extra vast.

Stap 2: smeer alle schroefgaatjes dicht en schuur vervolgens de bak. Bij multiplex is het belangrijk om alle hoeken en kopse kanten goed te schuren om splinters te voorkomen.

Stap 3: schilder de voet in een mooie, sfeervolle kleur. Versier vervolgens de takken met een witte nevel door middel van sprayverf. Plak wel eerst even de voet af en let op: sprayverf komt op alle plekken waar je het liever niet wilt. Doe dit dus niet midden in de woonkamer! 

Stap 4: dan moeten er natuurlijk nog lampen in! Martine gebruikt hierbij een snoer van jutetouw, maar je kan uiteraard ook iets anders gebruiken. Om de lampen aan te sluiten heb je alleen een fitting, een snoer, een stekker en een lamp nodig. Draai alle lampen erin.

And then there was light!

Winnen!

Wil jij nou ook zo’n unieke lamp, maar vind je het toch een beetje te veel gedoe om hem zelf te maken? Of weet je bijvoorbeeld niet waar je even mooie takken vandaan moet halen? Dan heb ik goed nieuws, want we geven deze prachtige lamp weg! Je leest hier hoe je mee kunt doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore