Ga naar de inhoud
Red de egel

Zo help je de egels in jouw tuin te overwinteren

Voor een huisdier moet gezorgd worden, maar ook een tuindier kan een beetje hulp van onze kant goed gebruiken. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de egel het ook in een achtertuin erg zwaar kan hebben. Een grasmaaier die het leven voor ons gemakkelijk maakt, is bijvoorbeeld een gevaar voor dit kleine beestje.

De Europese egel is een beschermde soort, maar daar gaat het helemaal niet zo heel goed mee. Het beestje lijdt namelijk behoorlijk door menselijk toedoen. Onder andere door het verlies aan leefgebied, het gebruik van grasmaaiers, verkeersongevallen en een egelziekte gaat het niet zo best. Heb jij zelf een tuin, met behoorlijk wat groen, dan kun je veel betekenen voor deze stekelige vriend.

Let op: spot je een egel in jouw tuin, raak hem dan niet aan! Het zijn beschermde dieren die enkel door opvangorganisaties aangeraakt en verplaatst mogen worden.

Waarom is een egel belangrijk

Een egel kan veel doen voor je tuin, zo eten ze bijvoorbeeld veel insecten en slakken. Heb jij last van insecten in de tuin, dan kun je in veel gevallen contact opnemen met een opvangorganisatie. Je kunt een soort pleegadres worden voor de beestjes die langzaamaan weer het wild in mogen.

De egeltjes helpen dan bij het bestrijden van insecten en slakken, maar bijten of graven daarbij niets kapot.

Wat kun je zelf verbeteren in de tuin

We hebben vaak niet in de gaten hoeveel ruimte een egel daadwerkelijk nodig heeft. Om zich van voldoende voedsel te voorzien heeft het beestje zo’n 20 voetbalvelden nodig. Aangezien stukken natuur van dit formaat er bijna niet meer zijn in Nederland, moeten we ze af en toe een beetje helpen.

Om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedsel tot hun beschikking hebben zou je er met de buurt voor kunnen kiezen om een klein poortje in de schutting te maken. Op deze manier kunnen ze op verschillende plekken op zoek naar eten.

Daarnaast biedt ook de aanleg van een opvang veel mogelijkheden. In de periode van november tot augustus doe je de egel daar een groot plezier mee.

Van november tot mei gaan deze stekelige vriendjes namelijk in winterslaap, om zich daarna -tot augustus- voort te planten en voor de jongen te zorgen. In deze gehele periode zijn ze op zoek naar een plekje om te schuilen. Een egelverblijf in je tuin is dan een perfecte optie.

Heb je het gevoel dat een egel niet genoeg voedsel kan vinden in de buurt? Overweeg dan de aanleg van een voerstation. Deze kun je vullen met water en voedsel. Dit kan kattenvoer of speciaal egelvoer zijn. Plaats het stationnetje aan de andere kant van tuin, ten opzichte van het verblijf en zorg ervoor dat de ingang een kleine tunnel heeft. Op deze manier kunnen de buurtkatten niet inbreken.

Een egel verzorgen

Helaas is het niet mogelijk om een egel als huisdier te nemen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je ze niet kunt verzorgen. Bij veel opvangorganisaties zijn ze altijd op zoek naar vrijwilligers. Zo kun je toch zorgdragen voor de stekelige beestjes.