Ga naar de inhoud
Ultieme schoonmaaktips

Laat je wijnglazen weer glanzen met deze tips

Zien jouw wijnglazen er na verloop van tijd ook niet meer zo mooi glimmend uit als toen je ze kocht? En zijn er bij jou ook vieze vingervlekken of kalkaanslag te zien? Bij veel mensen is dit een herkenbaar probleem. Gelukkig is de redding nabij, want met deze tips haal je jouw wijnglazen weer glanzend uit de kast.

Smaken verschillen

Smaak is een fundamentele factor bij wijn. Zo kom je tijdens een wijnproeverij met allerlei soorten smaken in aanraking. Dit varieert van een zoete, fruitige witte wijn tot een robuuste en krachtige rode wijn. Maar wist je dat het glas waarin je de wijn serveert ook meespeelt in de totaalbeleving?

Wijn reageert namelijk op aroma’s en geur. Als het wijnglas niet op de juiste manier is afgewassen, kan de wijn hierdoor gaan smaken naar schoonmaakmiddel of muf gaan ruiken. Met deze vier tips kun je dit voorkomen:  

1. Met de hand afwassen

De beste manier om je wijnglazen te reinigen, is door deze ouderwets met de hand af te wassen. Als je de glazen namelijk in de vaatwasser stopt, wordt de kans op kalkaanslag groter. Zorg ervoor dat je de wijnglazen met lauwwarm water (door heet water breken je glazen sneller) en een zachte spons (of met je eigen hand) wast.

Houd het glas bovendien vast bij de bolling. Het steeltje is namelijk het breekbaarst en op deze manier heb je ook meer grip.

Het is in principe niet nodig om schoonmaakmiddel te gebruiken. Als je dit toch wel wilt doen, gebruik dan een neutrale afwasmiddel-geur. Een sterke geur blijft namelijk ook in het glas hangen.  

2. Wijnglazen poleren

Om te voorkomen dat er kringen en opgedroogde druppels op het glas achterblijven, kun je de glazen het best meteen na het wassen afdrogen. Gebruik hierbij het liefst een linnen doek om de glazen droog te wrijven (poleren)! Die neemt namelijk sneller vocht op en laat niet van die vervelende pluisjes achter op de glazen. Ook krijg je hierdoor dat glimmende effect weer terug.  

3. Kalkaanslag verwijderen

Ook wijnglazen die al hard zijn getroffen door kalkaanslag kunnen gered worden. Doe een scheutje azijn in een bak met warm water en zet je glazen erin. Laat ze een poosje weken en maak ze vervolgens schoon met een vochtige doek.

Let op: gebruik geen (afwas)borstel of schuurspons, want dit veroorzaakt krassen!

Poleer ten slotte je glazen zoals hierboven is uitgelegd en ze zien er weer spik en span uit!  

4. Ultieme tip: zet je glas rechtop

Dit is de ultieme tip om wijn te behoeden van die vieze smaak: zet je wijnglazen nooit ondersteboven op een houten plank of in de kast! De geur kan zo namelijk in de kelk van het glas trekken, wat de smaak sterk beïnvloedt. Dus wil je vermijden dat je wijn naar teer gaat smaken? Zet je glazen dan rechtop in de kast.

Fotografie:

Headerfoto: Apolo Photographer