Metamorfose

Van strakke kinderkamer naar klauterparadijs voor Lievon (6)

28 september 2021 17:42 Aangepast: 30 september 2021 09:53

Patrick gaat aan de slag met de strakke kinderkamer van de zesjarige Lievon. Hij is dol op klimmen en klauteren, maar heeft daar op zijn huidige kamer geen ruimte voor. Hoog tijd om de kamer te transformeren naar een waar klauterparadijs.

Aan de slag!

Patrick gaat samen met stylist Jasper aan de slag om er iets moois van te maken. Lievon heeft zelf al een moodboard gemaakt met dingen die hij graag in zijn kamer zou willen, waaronder een plek om te klimmen!

Onze klusser wil de kamer dan ook vullen met een ruime bedombouw waar op geklommen kan worden en die -meteen ook- dient als opbergruimte voor kleding en speelgoed. Jasper sluit daarbij aan met een mooie klimwand, een behang met bergmotief en het kleurenschema voor de kamer dat bestaat uit petrol met gele accenten.

Een mooie en avontuurlijke ombouw

Wanneer je aan de slag gaat met een klus voor kinderen, staat veiligheid voorop. Daarom maakt Patrick het basisframe van een aantal aan elkaar gekoppelde kastjes en een houten skelet. Dat skelet maakt hij van geschaafd vuren SLS, een houtsoort die vaak in de bouw wordt gebruikt en erg sterk is. Je wilt natuurlijk wel dat de ombouw heel blijft als h intensief wordt gebruikt.

Patrick begint met het in elkaar zetten van de opbergkasten. Twee voor de kleding en eentje voor Lievon zijn speelgoed. De kasten worden verbonden met het SLS-frame en zorgen zo voor extra stabiliteit.

Naast een stevig skelet is ook goed bevestigingsmateriaal erg belangrijk. De SLS-balken worden daarom vastgezet met lange, stevige schroeven zodat je er niet doorheen kunt zakken.

Om een goede onderlaag voor de bovenetage te maken, worden hiervoor underlaymentplaten gebruikt. Dit is een stevige multiplex plaat die echt bedoeld is voor vloeren, zo kan er ook op gesprongen worden.

Nu de basis voor de ombouw staat is het tijd voor een veilige speelconstructie. Aan de achterkant van het speeltoestel moet natuurlijk ook een beveiliging komen. Patrick maakt hiervoor een hek, maar daar zitten best wat regels aan verbonden.

Een van die regels is dat je moet oppassen met de kans op beknelling. Laat daarom altijd 10cm afstand vrij tussen de spijlen, deze ruimte is te klein voor een hoofd en ruim genoeg voor een hand of voet.

Alles zit in elkaar en dus gaan we eindelijk van start met de afwerking van het speeltoestel. De voorwand wordt gemaakt van MDF-platen, met daarin gaten om doorheen te kruipen en een trap om op te klimmen.

Let op: ook voor de traptreden gelden wat regeltjes. De onderste trede moet beginnen op 40cm boven de grond, zo kunnen de kleinste ukkies er niet zomaar op klimmen en zich bezeren. Voor de afstand tussen de treden erna houd je 200mm aan, zo weet je zeker dat ze de stappen goed kunnen maken.

Met alle maten en regels op een rijtje is het tijd om te gaan frezen. Zorg er wel voor dat er geen splinters achterblijven. Patrick gebruikt een kantenfrees om alle randen nog eens extra na te lopen.

De kastdeurtjes maakt Patrick van dezelfde platen als de rest van de ombouw, zo kunnen de kleertjes mooi worden weggewerkt. De volledige ombouw is nu klaar en heeft alleen nog een laatste likje verf nodig.

De hoogte in

Lievon wilde ook graag een stoere klimwand in zijn kamer. Voor deze wand gaat Patrick eerst aan de slag met de bevestigingsbeugels. Deze maakt hij niet helemaal recht, maar laat hij naar boven toe van de muur weglopen. Het mooie hiervan is dat wanneer iemand valt diegene niet tegen de greepjes aanbotst.

Hierna is het tijd voor de klimwand zelf en het bevestigen van de greepjes. Ook hiervoor geldt dat de eerste blokken op 40cm hoogte van de grond moeten hangen.

Helemaal bovenaan de klimwand bevestigt Patrick nog twee zwaairingen om het geheel één grote uitdaging te maken. Voor wat extra veiligheid komt er onderaan nog een dikke mat te liggen waar de kinderen op kunnen vallen.

De styling

Voor de aankleding van de kamer gebruikt Jasper veel gele accenten en ronde vormen. Een van die gele accenten wil hij terug laten komen door gebruik te maken van oude speelgoedauto’s en deze te transformeren in deurgrepen en kapstokjes.

Hij gebruikt hiervoor autootjes met een makkelijk te verwijderen onderkant. Door deze te verwijderen kan hij daar de schroeven en haakjes aan bevestigen.

Een andere eyecatcher is een gave 3D hond. Voorbeelden hiervan zijn makkelijk te vinden en kunnen vervolgens uit hout gezaagd worden. Na het goed te schuren is het een mooie decoratie, maar tegelijkertijd ook een educatieve puzzel die telkens weer opnieuw gemaakt kan worden.

De ronde vormen bevinden zich niet alleen in de bed ombouw, maar ook in de lampionnen en de zwaairingen bij de klimwand. Dit alles samen zorgt voor een erg speels effect.

Het resultaat

Lievon vindt het spannend om zijn kamer te gaan bekijken, maar is bij het opengaan van de deur helemaal verrast. Hij begint direct te klauteren op zijn nieuwe bed en vindt het echt super.

Missie geslaagd!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore