Buitenkijken bij

Buitenkijken bij een landelijke tuin met een plantenparadijs

27 september 2021 18:44 Aangepast: 28 september 2021 11:33

Zeventien jaar geleden stonden er alleen wat hoge bomen op een enorm stuk landbouwgrond. Nu heeft natuurmens Nitha van haar tuin in Lochem een erg landelijk plekje gecreëerd waar ze zich helemaal thuis voelt. Gaandeweg heeft ze van haar passie haar werk gemaakt en ontwerpt ze nu ook tuinen voor andere mensen.

Blije bijen in de borders

De tuin kenmerkt zich door de rechte lijnen, bijvoorbeeld bij de borders. Die liggen allemaal los zodat je er makkelijk omheen kan lopen. Het is een erg ruimtelijke plek met veel gras, wat heerlijk is voor de kinderen om te spelen.

De beplanting is erg divers: er staan allerlei verschillende soorten door elkaar heen. Zo behoud je namelijk zo lang mogelijk de bloei in je borders. Daarnaast is het ook erg fijn voor de bijen! Deze profiteren immers van al het voedselaanbod.

Ook in de binnentuin zijn er veel verschillende planten te vinden. Nitha heeft hierbij gekozen voor een combinatie van vaste planten en bloembollen. De Queen Alexandra (Papaver orientale) is favoriet bij de bijen.

Verder is Nitha voorzichtig met het wieden van onkruid. Ze wacht even af wat er uit het onkruid ontstaat, want soms zitten er ook leuke, onverwachte cadeautjes bij.

Een biologische zwemvijver

De grote zwemvijver is het pronkstuk van de tuin. Het is daar zomers heerlijk toeven. De rietachtige planten die om de vijver heen drijven, zuiveren het water. Er komen dus geen chemicaliën aan te pas.

Bovendien komen er hierdoor veel dieren op de zwemvijver af, zoals libellen en salamandertjes.

Paradijs voor de kuipplanten

De kas is een erg belangrijk onderdeel van de tuin. Het is een paradijsje voor de kuipplanten. In de winter staat de kas hier helemaal vol mee zodat ze kunnen overleven.

Ten slotte heeft Nitha nog wat goede tips voor de inrichting van je tuin. Kijk allereerst goed naar de locatie. Hoeveel zon is er? Hoe ziet de grond eruit? Is deze droog of vochtig? Dat zijn belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden voor je planten gaat uitkiezen.

Luister naar de natuur! Als je plant gelukkig is, ben jij dat ook!

Fotocredits:

Nitha: grondig_geniethen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore