Tuin Metamorfose

Van verwilderde tuin naar een organisch kippenparadijs

23 september 2021 16:55

Kippen spelen de hoofdrol in deze tuinmetamorfose. De eigenaars Tom en Shreen willen namelijk graag een kipvriendelijke tuin met wat meer uitdaging en een goede schuilplek. Ook is er de wens voor een fijne loungeplek. Tom gaat aan de slag om voor deze natuurliefhebbers een mooi, organisch paradijs te maken.

Een groene, rommelige tuin

Tom zal de nieuwe tuin aanleggen in een organische vorm. Shreen en Tom houden niet van een tuin die superstrak is. Een beetje rommelig is juist wel leuk. Ook mag er genoeg ruimte zijn voor andere dieren en beestjes.

Met deze wensen in het achterhoofd gaat Tom aan de slag met een verhoogde vlonder, een vijvertje, een insectenhotel en natuurlijk een ren voor de kippen.

Lekker loungen tussen de kippen

Als eerste wordt de verwildering in de tuin aangepakt. Zo verwijdert Tom alle overwoekerende planten en gaan de tegels eruit (die komen straks weer van pas).

Er komt een verhoogd terras midden in de tuin. Zo hebben Shreen en Tom echt een eigen plekje, omdat de kippen niet zo gemakkelijk op de verhoging komen. Als basis voor de verharding wordt het zand dat er al lag daarnaartoe verplaatst.

Na het aanbrengen hiervan kun je dit het beste afvlakken met een waterpas, zodat het terras goed strak komt te liggen. Over het zand legt Tom worteldoek om de groei van onkruid tegen te gaan.

Nu komen de bestaande tegels weer van pas! Tom gebruikt deze als fundering voor het terras. Daarbovenop plaatst hij balken en vervolgens eikenhouten planken. Eikenhout is erg duurzaam, omdat de dichtheid erg hoog is waardoor er amper vocht of lucht bijkomt.

Om de planken vast te maken, worden rvs-schroeven gebruikt die niet roesten. Zodra alles is vastgeschroefd, zaagt Tom met een cirkelzaag de vlonder op maat. De basis voor de loungeplek is gelegd!  

Een idyllisch kippenverblijf

De kippen krijgen een nieuwe ren. Als afrastering van het verblijf wordt een zogenaamd ‘schapenhek’ geplaatst met een poortje om de ren open en dicht te kunnen doen.

Ook krijgt de ren een grasmat die je op maat kunt snijden met behulp van een broodmes en Tom maakt een opening in de schuur zodat de kippen naar binnen kunnen als het regent. De opening naar de schuur zaagt hij er eenvoudig uit met een decoupeerzaag. Omdat het gat vrij hoog ligt, maakt hij bovendien een loopplank met treden zodat de kippen niet uitglijden.  

Tip: wil je jouw tuin wat spannender maken: werk dan met hoogteverschillen, nisjes en doorkijkjes! Voor Shreen en Tom maakt hij bijvoorbeeld een scherm van kastanjehouten palen in een halve ronding. Kastanje gaat lang mee, dus je de palen met een gerust hart in de grond zetten, zonder bang te zijn dat ze gaan rotten.

De appel valt niet ver van de boom

Er worden in de tuin fruitbomen aangeplant, waaronder de Elstar (Malus domestica) appelboom. Deze appels zijn lichtzurig van smaak en deze oude boom geeft een karakteristiek gevoel aan je tuin. Het lukt je alleen niet om deze boom in je eentje te planten, hij weegt met kluit namelijk al meer dan 100 kilo!

Een fruitboom snoei je als het blad er niet meer aanzit, met uitzondering van waterloten. Die groeien omhoog en mag je meteen wegsnoeien. Deze kosten de boom namelijk veel energie, omdat ze zo snel groeien en dat gaat ten koste van je fruit.

Bloemetjes en bijtjes

Aangezien Shreen en Tom graag wat meer beestjes naar hun tuin willen lokken, maakt Tom van gekloofde houtblokken een insectenhotel. Hij stapelt de blokken op elkaar en boort er wat gaten in zodat er ook bijen in kunnen overwinteren.

Ook worden er allerlei planten in de tuin gezet die als een magneet werken voor insecten. Een voorbeeld van zo’n plant is de herfstanemoon (Anemone). De bloemen hebben lange stelen en in het midden zit een herkenbaar geel hart. Ze beginnen in de zomer te bloeien tot in de herfst en daarbij blijven ze goed winterhard.

Voor de vijver plaatst Tom een ooievaarsbek (Geranium) met zijn opvallende lilakleurige bloemen. Ook plant hij de herkenbare zonnehoed (Rudbeckia fulgida). Deze wordt ongeveer een meter hoog en je ziet ze vaak in grote groepen staan.

Ten slotte wordt het looppad aangelegd met het natuurproduct dololux. Superfijn, want onkruid heeft bijna geen kans om hier tussendoor groeien. Stort een dek van 8 cm en top het af met een laag schelpen.

De organische, diervriendelijke tuin is af! Het resultaat mag er wezen, maar natuurlijk het belangrijkste: de kippen vinden het ook geweldig!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore