Eigen Huis & Tuin

Haal meer uit je vanillestokjes

23 september 2021 17:07 Aangepast: 24 september 2021 11:02
Beeld © iStock

Een vers vanillestokje is op zichzelf al een echt smaakmaker. Maar deze smaakstof kun je op zoveel verschillende manieren verwerken, denk bijvoorbeeld aan vanillesuiker of zelfs vanillesiroop.

Een echte smaakmaker

Door gebruikte vanillestokjes te laten drogen kun je ze daarna fijnmalen in een koffiemolen of een kleine mixer tot ze de structuur van poeder hebben. Hierna kun je het vanillepoeder prima verwerken door bijvoorbeeld bakgerechten om nét een beetje extra smaak toe te voegen.

Vanillesuiker

Leeg geschraapte vanillestokjes kun je ook verwerken in een pot fijne suiker. Voor je het weet heb je een zelfgemaakte vanillesuiker. Vul je voorraad regelmatig aan met suiker en afgespoelde en gedroogde stokjes. Daarnaast is het goedkoper dan de verpakte vanillesuiker die je in de winkel koopt.

Je eigen extract

Naast dat je vanille droog kunt verwerken, is het ook erg goed in vloeibare substanties. Voeg 3-5 gehalveerde vanillestokjes toe aan 250ml wodka, rum of brandewijn en creëer je eigen vanille-extract. Zorg er in dit geval wel voor dat de stokjes volledig ondergedompeld zijn en laat het mengsel minstens een maand trekken op een koele, donkere plek. Hoe langer je het laat staan, hoe meer smaak je krijgt. 

Vanillesiroop

Wie houdt er niet van een lekkere siroop over ijs of door de koffie? Ook dit is met vanille in een handomdraai gemaakt. Begin met het maken van suikersiroop. Dit doe je door gelijke delen water en suiker te verwarmen en hier een aantal vanillestokjes aan toe te voegen. Laat het mengsel goed trekken en je kunt het bewaren in de koelkast.

Fotocredits

headerfoto: iStock

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore