Borrelen met Hugo!

Borrelplank met een Australisch tintje

24 september 2021 17:24

Het is weer vrijdag en dat betekent: een nieuwe borrelplank! Dit keer eentje met een Australisch thema, gevuld met pasteitjes en fish and chips. Eet smakelijk!

Australische vleespasteitjes – meat pies

  • borrelplankgerecht 12 stuks
  • bereiding circa 45 minuten  

Ingrediënten:

  • hartig taartdeeg (zie recept)
  • neutrale olie
  • 500g rundergehakt
  • zout en peper
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 150ml runderbouillon
  • 250ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 200g doperwten (diepvries)
  • roomboter voor invetten
  • 1 ei voor bestrijken  

Extra:

  • bakkwast
  • muffinplaat
  • stekers en eventueel ministekers  

Hartig taartdeeg

  • taartdeeg voor 12 eenpersoons pies
  • bereiding circa 10 minuten + rusten  

Ingrediënten:

  • 450g bloem
  • 200g koude boter
  • 1 theelepel zout
  • 4-6 eetlepels water  

Extra:

  • keukenmachine  

Fish en chips

  • borrelplankgerecht 4 personen
  • bereiding circa 15 minuten  

Ingrediënten:

  • 100g bloem + extra voor paneren
  • zout en peper
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 75ml pilsner
  • 75ml koolzuurhoudend water
  • zonnebloemolie, om te frituren
  • 300g kabeljauw  

Voor erbij:

  • dilledipsaus (zie recept)
  • chips  

Extra:

  • pan voor frituren
  • thermometer
  • keukenpapier  

Dilledipsaus

  • saus 4 personen
  • bereiding circa 15 minuten  

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 klein bosje dille
  • zout en peper

Pasteitjes op zijn Australisch

Stap 1: maak het hartige deeg volgens het recept een stukje verderop in het artikel en zet alvast bouillon op. 

Stap 2: kruid het gehakt met zout en peper. Verhit vervolgens een scheut olie in een koekenpan en bak hierin het gehakt op hoog vuur aan.

Stap 3: pel en snipper de ui en de knoflook.

Stap 4: voeg, wanneer het gehakt mooi bruin is, de ui, knoflook, laurier en tomatenpuree toe, bak dit circa 5 minuten mee.

Stap 5: voeg de bloem toe en bak al omscheppend een paar minuten mee.

Stap 6: blus de vulling af met de bouillon en de wijn. Zet het vuur laag en kook het geheel in.

Stap 7: haal de pan van het vuur. Meng de doperwten erdoor en laat het afkoelen.

Stap 8: verwarm de oven voor op 200 graden en vet de muffinvorm goed in met boter.

Stap 9: steek 12 cirkels van 10cm en 12 van 8cm uit het deeg.

Stap 10: bekleed de muffinvormen met de cirkels van 10cm en schep de vulling erin.

Stap 11: de cirkels van 8cm zijn de deegdeksels, hiermee sluit je de pasteitjes af voordat ze de oven in gaan. Voor een extra toevoeging kun je kleine figuurtjes uit de dekseltjes steken.

Tip: zorg er bij afgesloten pasteitjes voor dat je iets van een gaatje in de deksel prikt, dit hoeft niet groot te zijn. Het zorgt er namelijk voor dat het vocht uit de pasteitjes kan.

Stap 12: dek de vulling af met de deegdeksels en druk ze vast.

Stap 13: bestrijk de pasteitjes met een losklopt ei en bak ze 15-20 minuten in de oven.

Maak je eigen hartige deeg

Stap 1: doe de bloem in de kom van de keukenmachine. Snij de boter in blokjes en voeg met het zout toe. Draai tot je een kruimelig deeg hebt.

Stap 2: voeg, terwijl de machine nog draait, 2-3 eetlepels water toe en meng tot een stevig deeg.

Stap 3: kneed het deeg kort op een met bloem bestoven oppervlak. Leg in een kom, dek af met een bord en laat 15 minuten rusten.

Een zelfgemaakt dilledipje

Stap 1: hak de dille fijn.

Stap 2: meng de mayonaise, azijn en dille door elkaar.

Stap 3: breng de dip op smaak met wat zout en peper.

Heerlijke fish and chips

Stap 1: verwarm de olie tot 170 graden.

Stap 2: meng in een kom de bloem, het zout, peper en bakpoeder door elkaar.

Stap 3: roer langzaam het bier en het water erbij.

Let op: roer het beslag niet te hard, zo verlies je de koolzuur en krijg je een minder luchtig deeg.

Stap 4: dep de kabeljauw goed droog en snijd de vis in repen of blokjes van ongeveer 4 bij 4 centimeter.

Stap 5: strooi een paar eetlepels bloem in een diep bord.

Stap 6: dip de visblokjes in de bloem, daarna in het bierbeslag en frituur ze vervolgens in de hete olie.

Stap 7: frituur de vis circa 6 minuten. Laat ze daarna uitlekken op een keukenpapier en ze zijn klaar om te serveren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore