Koken met Hugo

Op zijn Grieks: smakelijke sardines met een fris toetje

23 september 2021 17:03

We duiken de Griekse keuken in met onder andere een cake met yoghurt en kersen, maar ook een makkelijk ovengerecht met sardines, aardappels en tomaatjes.

Sardines met aardappels en tomaten uit de oven

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten:

  • 750g vastkokende of iets kruimige (nieuwe) aardappelen
  • zout en chilivlokken
  • 400g middelgrote trostomaten (tasty tom)
  • klein bosje (citroen)tijm
  • 2 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • 8-12 verse sardines (afhankelijk van het formaat)
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 1 citroen
  • 2-3 theelepels venkelzaad  

Extra:

  • bakpapier
  • fijne rasp  

Griekse yoghurtcake met kersen

  • bereiding circa 1 uur  

Ingrediënten:

  • 125g roomboter (op kamertemperatuur)
  • 160g kristalsuiker + 2 eetlepels voor bestrooien
  • 2 eieren
  • 125g Griekse yoghurt
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 220g zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • 150g kersen zonder pit (eventueel uit de diepvries)  

Voor erbij:

  • Griekse yoghurt
  • vloeibare honing
  • citroenmelisse of munt  

Extra:

  • ronde springvorm doorsnede 20cm
  • bakpapier
  • keukenmachine met garde of handmixer

Een makkelijk, maar heerlijk hoofdgerecht

Stap 1: verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 2: boen de aardappels schoon en snij ze in stukken. Doe ze in een pan met water (tot de aardappels net onderstaan). Voeg er een klein beetje zout aan toe en kook 10 minuten tot ze net gaar zijn.

Stap 3: halveer de tomaten horizontaal en leg ze met de bolle kant omlaag op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de gehalveerde tomaten 10 minuten in de oven.

Stap 4: pluk de tijmblaadjes van de steeltjes. Pel en snijd daarna de knoflook in plakjes.

Stap 5: giet de aardappels af en laat deze even uitdampen.

Stap 6: haal de bakplaat met tomaten uit de oven.

Stap 7: leg de sardines en aardappels bij de tomaten op de bakplaat. Verdeel de tijmblaadjes, kappertjes en plakjes knoflook erover en rasp de citroen erboven.

Stap 8: bestrooi de bakplaat met venkelzaad, zout en chilipeper. Besprenkel met olijfolie. Rooster 10-15 minuten in de oven (afhankelijk van het formaat van de sardines).

Stap 9: serveer het gerecht met een partje citroen erbij. 

Tip: sardines komen extra goed uit op een blauw bord! 

Een smakelijke yoghurtcake met kersen.

Stap 1: verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de vorm met bakpapier.

Stap 2: mix de boter met de suiker licht en romig.

Stap 3: mix één voor één de eieren erdoor. Doe dit ook echt stuk voor stuk, zodat de eieren goed worden opgenomen in de boter.

Stap 4: mix de yoghurt, het vanille-extract, het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout erdoor.

Stap 5: doe het beslag over in een cakevorm. Druk de kersen in het beslag, bestrooi met 2 eetlepels suiker en bak circa 45 minuten in de oven.

Stap 6: laat de cake afkoelen en snijd punten ervan. Serveer met een lepel Griekse yoghurt, sprenkel er wat honing over en maak af met een topje citroenmelisse of munt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore