Adopteer Dave!

Dit is waarom je je hond moet laten vaccineren

22 september 2021 20:33

Vaccineren: het is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Maar ook voor (huis)dieren is het belangrijk om ze in te enten tegen bepaalde ziektes, want dan worden ze minder snel of zelfs helemaal niet ziek! Dierenarts Piet heeft knuffelbeer Dave meegenomen om ons alles te vertellen over het vaccineren van je hond.

Voorkomen is beter dan genezen

Fretten, konijnen, honden en katten moeten jaarlijks gecontroleerd worden door de dierenarts én worden gevaccineerd. Bij deze controle kijkt de dierenarts je huisdier van top tot teen na. Zo wordt er onder andere naar het hart geluisterd en naar het gebit bekeken.

Soms komt de dierenarts via deze controle al achter problemen, nog voordat het dier er last van heeft. De jaarlijkse check is dus belangrijk, want voorkomen is beter dan genezen!  

Zelf je huisdier controleren

Voordat je een bezoekje brengt aan de dierenarts kun je zelf ook een controle uitvoeren op je huisdier. Vrijwel alle dieren hebben een tweezijdig, symmetrisch lichaam. Je kunt de linkerkant dus erg goed met de rechterkant van het lichaam vergelijken op bijvoorbeeld het zicht, de tast en de geur. Bij gezonde dieren is bijna altijd alles symmetrisch.

Als er een duidelijk verschil voelbaar is aan één van de kanten, kan het goed zijn dat er iets aan de hand is. Ga dan altijd even langs bij de dierenarts voor een dubbele check. Doe deze zelfcontrole natuurlijk wel met beleid en geef je huisdier achteraf een lekkere beloning!  

Hoeveelheid vaccinaties

Het verschilt per huisdier hoe vaak deze moet worden gevaccineerd. Zo krijgen puppy’s drie vaccinaties voordat ze goed beschermd zijn, katten twee en konijnen maar eentje. Het maakt hierbij niet uit welk ras je huisdier heeft.

Een hond wordt op verschillende leeftijden gevaccineerd. Zo krijgen puppy’s vanuit de moedermelk al antilichamen mee die ze de eerste weken genoeg weerstand biedt. Zodra dat stopt, moet je deze aanvullen door middel van een vaccinatie.

Adopteer knuffelbeer Dave

Lieve Dave is vijf jaar oud en op zoek naar een liefdevol baasje. Hij is geboren op Curaçao en was daar een straathondje. Hij is daardoor erg zelfstandig, maar zeker niet minder lief!

Dave kan niet zo goed tegen veel prikkels, dus een druk gezin of de binnenstad is voor hem geen ideale plek. Bij een rustig nestje met een baasje die hem lekker veel aandacht en knuffels geeft, is hij voelt hij zich wel helemaal thuis!

Wil jij Dave de liefde en affectie geven die hij al die jaren heeft gemist? Neem dan gauw een kijkje op de website van Verhuisdieren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore