Koken met Hugo!

Haringtartaar met een verrassend toetje

21 september 2021 17:04 Aangepast: 21 september 2021 17:22

Ter ere van prinsjesdag laat Hugo je zien hoe je een heerlijk Nederlands diner klaarmaakt van hoofdgerecht tot toetje.

Haringtartaar met frisse salade

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten + koken bieten  

Ingrediënten:

  • 300g gele bieten
  • 6 zoute haringen (Hollandse nieuwe)
  • 125g crème fraîche
  • Groninger mosterd
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • 2 eetlepels kleine Amsterdamse uitjes
  • 50 ml olijfolie extra vergine
  • 2 stronken witlof
  • 1 appel (Elstar)
  • 1 bosje dille
  • 4 sneeën zuurdesembrood  

Extra:

  • uitsteekring  

Kattentongen

  • koekjes circa 20 stuks
  • bereiding 15-20 minuten  

Ingrediënten:

  • 150g roomboter op kamertemperatuur
  • 150g poedersuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 ei
  • 150g bloem  

Extra:

  • bakpapier
  • spuitzak met gladde spuitmond (13mm)  

Haagse bluf met kattentongen

  • nagerecht 6-8 personen
  • bereiding circa 10 minuten  

Ingrediënten:

  • 2 eiwitten
  • 200ml bessensap
  • 200g kristalsuiker
  • 200g frambozen
  • 4 kattentongen (kant-en-klaar of zie recept)  

Extra:

  • handmixer of staande mixer
  • spuitzak

Tartaar met frisse salade

Stap 1: kook de ongeschilde bieten in 20-50 minuten, afhankelijk van hoe groot de bieten zijn. Stroop de schil van de bieten en snijd in partjes.

Tip: als je gemakkelijk in een biet kan prikken met bijvoorbeeld een mes of satéprikker dan zijn ze goed.

Stap 2: snijd de haringen eerst in reepjes en dan in gelijke blokjes.

Stap 3: Maak de haring aan met de crème fraîche, 1 theelepel mosterd en de rasp en het sap van een halve citroen. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4: snijd de Amsterdam uitjes in kwartjes. Spatel door de haringtartaar.

Stap 5: pluk de blaadjes witlof van de stronk af.

Stap 6: verwijder het klokhuis van de appel, snijd deze in dunne plakjes en vervolgens in blokjes.

Stap 7: klop een dressing van 1-2 theelepels mosterd, het sap van een halve citroen en 4 eetlepels olijfolie. Hak de dille grof en meng deze door de dressing.

Stap 8: Maak de biet, witlof en appel aan met de dressing.

Stap 9: maak de tartaar op met behulp van een uitsteekring. Verdeel de salade om de tartaar en serveer met het brood.

Zelf kattentongen maken

Stap 1: verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 2: roer alle ingrediënten glad in een kom.

Let op: het deeg mag niet luchtig worden, klop het dus niet op maar roer tot een glad deeg.

Stap 3: doe het deeg in een spuitzak met een gladde spuitmond.

Stap 4: spuit het deeg in staafjes van circa 8 cm lang op de met bakpapier beklede bakplaat.

Tip: Houd voldoende tussenruimte, want de koekjes lopen in de oven nog wat uit.

Stap 5: bak de koekjes in 7 minuten tot de randjes goudbruin zijn; het midden blijft nog wat lichter. Laat ze afkoelen op een rooster.

De haagse bluf met kattentongen

Stap 1: doe het eiwit met de suiker en het bessensap in een brandschone ontvette kom en klop goed stijf.

Stap 2: verdeel de Haagse bluf (eventueel met behulp van een spuitzak) over de glazen.

Stap 3: serveer met de frambozen en een kattentong.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore