Ga naar de inhoud
Handige klustips

Snel en makkelijk fotolijstjes ophangen? Oscar geeft tips!

Heb jij ook last van uitstelgedrag? Vooral bij de ‘makkelijke’ klusjes is dit herkenbaar, zoals fotolijstjes ophangen en boekenplankjes vastschroeven. Die klusjes komen vaak 'later wel'. Met deze handige tips van Oscar komt aan het uitstellen een einde en wordt een fotolijstje ophangen voortaan een eitje.

Fotolijstje ophangen: stappenplan

Voordat je een fotolijstje aan de muur gaat ophangen, moet er eerst wat voorwerk gedaan worden (deze tips werken ook voor het ophangen van boekenplankjes of jaloezieën). Zo moet je eerst bepalen in wat voor soort muur je gaten gaat boren en welk gereedschap je hiervoor nodig hebt. In dit geval gaan we aan de slag met een betonnen muur. 

Dit heb je nodig:

  • boorgereedschap
  • schroeven
  • pluggen
  • waterpas
  • laser
  • rolmaat
  • hamer

Tip: als je niet precies weet waar de leidingen in de muur zitten, gebruik dan een leidingzoeker. Het werkt heel makkelijk. Je haalt de zoeker over de muur heen en als deze gaat piepen, weet je dat op die plek een leiding verstopt zit.

Welke plug?

Voor een betonnen wand heb je een universele plug nodig. Voor een holle wand (gipsplaat) heb je twee opties: een hollewandplug of een stalen wokkel die je direct in de muur schroeft.

Meten is weten

Bepaal vervolgens waar je je fotolijstjes precies wilt ophangen. Meet waar de gaten geboord moeten worden en zet daar met potlood een streepje. Met de rolmaat kun je hierna vanaf de bovenkant van het lijstje het verschil meten naar het ophangpunt.

Het verschil tussen deze twee punten moet ook tussen het streepje en het gat toegepast worden. Stel dat het verschil 7 centimeter op het lijstje is, dan moet je dus 7 centimeter lager van het streepje een gat boren.

Boren maar!

Voor deze muur heb je een betonboor met een diameter van 6 of 8 millimeter nodig. Als de lijstjes niet zo zwaar zijn, werkt 6mm hier prima voor!

Hierbij heb je bovendien een plug van dezelfde dikte nodig. Op het doosje staat welke schroef daarbij hoort.

Oscar gebruikt een klopboormachine, omdat je anders niet door beton heen komt. Zet de boor in de machine en stel de diepte in. Doe dit net iets verder dan de grootte van je schroef.

Zet dan de boormachine goed op de muur en zorg ervoor dat hij recht staat. Vergeet ook je gehoorbescherming niet!

Tip: als je wilt voorkomen dat er stof op de grond valt, kun je een papiertje of enveloppe gebruiken om dit op te vangen. Vouw het blaadje dubbel en weer open, hou het onder de boor en al het stof valt erin!

Steek, na het boren, de plug in de muur. Duw deze aan totdat hij niet verder kan en tik met de hamer zachtjes op de plug. Boor vervolgens de schroeven in de plug en laat ze iets uitsteken zodat je het lijstje eraan kan ophangen.
 

Lifehack: meten met tandpasta

Vind je het aftekenen, meten en laseren net iets te veel moeite? Dan heeft Oscar de ultieme tip. Je kunt je fotolijstje namelijk ook ophangen met behulp van tandpasta!

Doe een klein beetje tandpasta op het ophangpuntje en plaats je fotolijstje op de plek waar je hem wilt hebben. Druk het lijstje tegen de muur waardoor er een puntje tandpasta op de muur verschijnt en voilà, je weet precies waar je moet boren!

Fotocredits

Headerfoto: Manja Vitolic