Koken met Hugo!

Heerlijke roerbak vol groentes en maak zelf sambal oelek

20 september 2021 17:31 Aangepast: 21 september 2021 14:21

Er staat een gerecht boordevol groentes op het menu. Maak onder andere je zelf sambal oelek en ga aan de slag met een heerlijke roerbak vol groene groentes.

Roerbak van groene groenten en kip met ketjap

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 25 minuten  

Ingrediënten:

  • 500g groene groenten (asperges, bimi, broccoli, sugarsnaps, sperziebonen)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 3-4cm gember
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • zout
  • neutrale olie
  • 400g kipgehakt
  • 100g taugé
  • 2-3 eetlepels ketjap manis
  • sambal oelek (zie recept)  

Extra:

  • gekookte rijst
  • kroepoek
  • wok
  • hakmolentje  

Verse sambal oelek

  • saus  

Ingrediënten:

  • 2-3 chilipepers
  • 1 sjalot
  • zout
  • citroensap  

Salade met pikante ketjapsaus – roedjak manis

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 10 minuten  

Ingrediënten:

  • ½ - 1 eetlepel sambal oelek
  • ½ citroen
  • zout
  • 2-3 eetlepels ketjap manis
  • 1 komkommer
  • 1-2 handperen
  • 1 appel (Granny Smith)

Een heerlijke roerbak vol groenten

Stap 1: breng een pan met water aan de kook.

Stap 2: maak de groenten schoon en snijd grotere exemplaren in stukjes. Kook ze in 1-3 minuten beetgaar in het kokende water (afhankelijk van de groente). Giet af en spoel met koud water na, zo stopt het kookproces.

Stap 3: halveer de sugarsnaps en bimi, die kan je eventueel rauw laten.

Stap 4: pel de knoflook en snij deze grof, doe hetzelfde voor de sjalot. Snij ook de gember in stukken.

Stap 5: maal met de hakmolen de knoflook, sjalot, gember, kurkuma, koriander, een snuf zout en een klein scheutje olie tot een pasta, ook wel boemboe genoemd.

Stap 6: verhit een scheut olie in een wok bak het kipgehakt lichtbruin.

Stap 7: voeg de boemboe erbij en bak deze mee.

Stap 8: voeg na een minuutje de rauwe groenten toe en roerbak alles beetgaar.

Stap 9: schep op het laatst de taugé en de geblancheerde groenten door het gerecht.

Stap 10: breng het gerecht op smaak met wat ketjap en sambal.

Stap 11: schep op de borden en serveer met rijst en kroepoek.

Tip: wil je je rijst zo koken dat hij niet afgegoten hoeft te worden? Voeg dan het dubbele van de hoeveelheid rijst aan water toe. Meet de hoeveelheid rijst af in bijvoorbeeld een maatbeker en vul die twee keer met dezelfde hoeveelheid aan water.

Maak zelf verse sambal

Stap 1: hak de chilipepers en het sjalotje fijn.

Stap 2: doe de gesneden chilipepers, het sjalotje, een snuf zout en een kneepje citroensap in een hakmolen of stamp tot een pasta met een vijzel.

Een spicy salade

Stap 1: meng in een kom de sambal met een scheutje ketjap.

Stap 2: snijd de komkommer overlangs doormidden en schraap met een lepel de zaadlijsten eruit. Snijd hem vervolgens in schuine plakjes.

Stap 3: snijd de peer en appel in smalle partjes of stukjes en meng met de komkommer.

Stap 4: schep de salade in kommetjes of in een grote schaal en lepel de saus eroverheen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore