Ga naar de inhoud
Kijkersvragen voor Tom

Kun je groenten en fruit kweken op een balkon?

Zelf groenten, fruit en kruiden kweken. Voor veel mensen een aantrekkelijk idee, maar een kwart van de Nederlanders heeft geen tuin. Zo ook Daniël. Hij stelde deze week aan Tom de vraag: kun je groenten en kruiden kweken op je balkon en zo ja, hoe doe je dat?

Sterke kruiden

Natuurlijk kun je op je balkon zelf groenten en kruiden kweken! Wel heeft Tom hier een aantal handige tips voor. Zo kun je kruiden bijvoorbeeld altijd in een pot of bak zetten, maar moet je wel in de gaten houden welk kruid je in welke periode wilt kweken.

Zo is basilicum bijvoorbeeld erg waterig, slap en niet winterhard. Je kunt in de winter dus beter sterkere kruiden als salie, rozemarijn, tijm en bieslook kweken. Deze kruiden hebben houterige stelen die sterker zijn en dus goed kunnen overwinteren.  

Hoe ga je te werk?

Begin met een goede laag potgrond. Plant het kruidenplantje dan een paar centimeter onder de rand van de pot of bak, zodat het niet overstroomt als je het plantje water geeft. Vul de plekken rondom de plant ook goed aan met aarde, zodat de wortels overal bedekt zijn en ze dus lekker kunnen doorgroeien.

Winterhard fruit

Een fruitsoort die goed bestemd is tegen de winterkou is een aardbeienplant. Een aardbeienplant wordt namelijk goed winterhard en de bladeren sterven boven de grond af. Alle bladeren die van de plant af vallen, vallen op de pot en beschermen zo de plant tegen vorst. Een soort dekentje voor de wortels.

Als het nou écht stevig gaat vriezen, moet je de pot wel even afdekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een vliesdoek of jutezak.

Tip: een appelboompje werkt ook uitstekend voor op je balkon.

Je eigen patatfabriek

De ultieme groente om te kweken op je balkon is de aardappel. Alle koolsoorten worden daar en tegen te groot waardoor ze veel ruimte innemen en dat is niet praktisch. 

Voor het kweken van aardappels moet je een ‘aardappelemmer’ maken. Wat moet je hiervoor doen?

Benodigdheden:

  • twee emmers (zorg ervoor dat de één in de ander past)
  • een stanleymes
  • potgrond
  • aardappels (met uitlopers)

Voor het maken van de aardappelemmer, snijd je als eerste met het stanlyesmes voorzichtig uit de kleinere emmer vier vlakken. Dan kun je het groeiproces van de aardappel namelijk goed volgen. Bovendien kun je de aardappels er makkelijk uit pakken als ze klaar zijn om geoogst te worden.

Tip: hou het mes een beetje schuin, want dan snijdt het wat lichter.

Doe vervolgens wat grond in de emmer. Hierna kunnen de aardappels (met uitlopers) erop waarna je deze weer afdekt met nog een laagje aarde.

Het deel dat uiteindelijk boven de grond uitkomt, is een groene aardappelplant. In de grond ontstaan er dan weer nieuwe uitlopers waar aardappels aan groeien. De nieuwe aardappeltjes halen in het begin de voeding en de kracht uit de moer (moederaardappel) waarna de moer uiteindelijk verdwijnt.

De nieuwe aardappels groeien door de hele emmer heen en voor je het weet heb je een kilo voorraad. Genoeg om de winter mee door te komen!

Fotocredits:

Headerfoto: Artur Aleksanian