Tuin Metamorfose

Van kale tuin naar rijke pizzapunt

16 september 2021 18:13 Aangepast: 22 september 2021 16:13

De tuin van Costa en Alexia in Vleuten is al 12 jaar een doorn in het oog. Ze hebben geen flauw idee hoe ze hem het beste kunnen aanpakken en inrichten. Ze krijgen er haast een punthoofd van. Tom to the rescue!

Het stel houd van zwart, hout en naturel tinten. Daar kunnen we wel wat mee! Om de tuin goed in te richten is het ontwerp opgedeeld in meerdere vlakken. Zo komt er in het midden een vlonder met plek voor een zitje en in het voor en achterstuk veel groen. Het wordt een compleet nieuwe tuin.

Eerst even bijwerken

Tom begint met het snoeien van de haag. Aan de zijkanten van de tuin staan flinke bossen klimop die mooi bijgewerkt kunnen worden. De haag is verder mooi groen, vol en perfect om te blijven staan.

Zelf aan de slag?

Heb je thuis ook een tuin die apart is van vorm? Zorg er dan voor dat je aan de slag gaat met doorkijkjes, organische vormen en nisjes. Zo benadruk je de lengte van de tuin.

Met de vlonder halverwege benadrukt Tom nu ook de breedte en creëert hij een leuk doorkijkje. Daarnaast kunnen Costa en Alexia straks heerlijk aan beide kanten van de tuin in de zon zitten. Helemaal ‘geen punt’ dus, die tuin.

Een goede basis voor de vlonder

Om een goede basis voor de vlonder te creëren, schept Tom een deel van het gras en een flink stuk zand daaronder weg. Doe je dit niet en zet je de vlonder op het gras, dan heb je grote kans dat deze uiteindelijk gaat verzakken.

In het uitgegraven gedeelte komt nu wit zand te liggen, wat je flink moet aantrillen. Dat is wel een goede basis om een fundering op te maken. Tip: zorg ervoor dat je genoeg zand koopt. Met aantrillen krimpt het namelijk nog 10-20%. Je kunt dus beter teveel dan te weinig bestellen.

Is het zandbed helemaal klaar, span er dan worteldoek overheen. Zo komt er geen onkruid tussen je vlonder door. Ook heb je een aantal oude tegels nodig als fundering voor de draagbalken. Deze kun je vaak gratis en voor niets ergens ophalen. Scheelt weer!

Vlonder maken!

We hebben al vaker vlonders gemaakt en eigenlijk is het helemaal niet moeilijk. Van Douglas houten balken legt Tom de basis neer waar hij vervolgens de vlonderplanken op kan schroeven. Handig! Deze planken hebben een speciale coating die water en schimmel afstoot. Zo heb je er geen onderhoud aan.

Met vlonderschroeven zet je de planken goed vast. Tip: gebruik de dikte van een schroef om een klein kiertje tussen de planken te laten. Het hout kan nog krimpen en uitzetten door de weersinvloeden. Op deze manier is daar genoeg ruimte voor.

Tom wil de vlonder strak tegen de schuine schutting aan leggen, maar, hoe zaag je de planken nou in de juiste schuinte af? Simpel: met een klein plankje! Leg het plankje recht tegen de schutting en teken aan de andere kant de schuinte af. Zo past het perfect!

Klaar? Werk de vlonder dan netjes af met een ‘kantplank’. Tom zaagt hiervoor een plank door de midden. Tip: zaag hem niet helemaal tot op de grond, maar laat onder een kleine kier open. Op die manier kan het regenwater er goed onderdoor.

Border van staal en een pergola

Met een stoere, stalen strip maakt Tom een verhoogde border. Zo kan hij hier later allerlei mooie planten in kwijt.

Daarnaast gaat hij door met een pergola die boven de vlonder komt. Met 6 palen gaat hij al snel de hoogte in. Tom gebruikt hier Douglas hout voor. Dit hout is eigenlijk niet geschikt om direct de grond in te gaan, omdat het snel kan rotten. Om ze toch te kunnen gebruiken smeert Tom ze in met een rubber seal. Met zo'n beschermlaagje kunnen de palen wel de grond in. 

Tip: zorg ervoor dat je de palen tot minimaal 10cm boven de grond ook nog met het goedje insmeert. 

Staan de palen waterpas in de grond? Zet ze dan ook extra vast met snelcement. 

 

 

De liggers maakt Tom van houten planken die hij aan beide kanten van de balken schroeft. 

Groen, groener, groenst en, vuur

Tijd om planten in de tuin de plaatsen! Tom begint met de blauwe regen (Wisteria sinensis) deze klimplant is perfect om een pergola en bloeit prachtig in de zomer.

Ook de Japanse esdoorn krijgt een plekje in de tuin. De donkerrode kleur van de plant past supermooi in het geheel. De borders worden ook prachtig en daar zet Tom onder andere de Salvia nemorosa (salie) in. Een langbloeiende plant met een mooie paars- en blauwtint. Uiteraard mag ook een witte bloem niet ontbreken en daarom komt de Afrikaanse lelie (Agapanthus Africanus) terug in het geheel. 

Als finishing touch plaatst Tom een vuurschaal in het midden van de vlonder. Hout en vuur gaan natuurlijk niet zo goed samen (of wel, net hoe je het bekijkt) en dus zaagt hij een flink vierkant uit. Vervolgens gaat er grind in en daar bovenop kan de schaal perfect komen te staan. 

En dan...

Als laatste plaatst Tom nog wat staptegels richting de vlonder en dan is het tijd voor de onthulling! Wat een supergaaf resultaat!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore