Do It Yourself

DIY: Zo pimp je een oude kast tot leesplek voor kinderen

16 september 2021 20:52 Aangepast: 16 september 2021 21:14

Een oude kast pimpen tot een prachtig mooi exemplaar! Dat kan Martine als de beste. Ze ging aan de slag en gaf een oude, bruine, versleten servieskast een tweede leven. Het resultaat: een supertoffe leeskast voor kinderen in circusthema.

Dit heb je nodig:

Materiaal:

 • schroeven
 • 12 multiplex planken
 • lamp met snoer en kap
 • verf
 • kussenvulling
 • stof
 • gordijnen
 • behang
 • behanglijm
 • haakjes
 • touw
 • oude kast  

Gereedschap:

 • zaag
 • boormachine
 • nietmachine
 • schuurpapier
 • verfkwasten en -bakjes
 • naaimachine

Aan de slag met de kast!

Stap 1: verwijder eerst alle onderdelen die je niet meer kan of wilt gebruiken. Zo begin je met een "schoon canvas".

Stap 2: schuur de kast goed, hierdoor zal de verf later beter hechten.

Stap 3: verf de kast rondom aan de buitenkant en van binnen alleen het plafond. De binnenwanden ga je later behangen en hoef je niet mee te nemen. 

Stap 4: behang de binnenwanden van de kast. Breng de behanglijm aan met een verfrolletje en duw het behang voorzichtig tegen de wand. Laat hierbij vooral het papier het werk doen en strijk het heel voorzichtig vanuit het midden naar alle buitenhoeken. 

Tip: gebruik voor deze klus kant-en-klare behanglijm. Deze kun je direct op de wanden rollen. Zo heb je geen grote behangtafel nodig.

Stap 5: om het een echte circuskast te maken kun je rode gordijnen aan de binnenkant van de kast bevestigen. Niet de gordijnen vast met een tacker of nietmachine. Begin met de buitenste twee uiteinden. Niet vervolgens het midden en weer het midden van het midden, en dan weer het midden van het midden enz. Zo drapeer je de gordijnen stapsgewijs en kun je ze het mooist plooien.

Stap 6: bevestig aan de buitenkant van de kast een mooi haakje, Martine gebruikt een olifantenhaakje om in het thema te blijven. Dit haakje zorgt ervoor dat je de gordijnen met behulp van een touwtje mooi open kunt hangen.

Stap 7: licht is zeker geen overbodige luxe. Boor aan de bovenkant van de kast een gaatje, hier zal het snoer van de verlichting doorheen komen.

Let op: zorg ervoor dat kinderen niet zomaar bij het peertje kunnen komen. Deze kan erg warm worden en wanneer iemand erin knijpt kan hij kapot springen en ligt de elektriciteit bloot. Kies in dit geval dus voor een lamp met een dichte kap.

Stap 8: haal het snoer van de lamp door het gat aan de bovenkant van de kast en bevestig het peertje en de kap. Sluit het snoer aan en je kunt ook als het donker wordt nog een verhaaltje lezen. 

Bij een leeskast hoort ook een bankje.

Stap 1: we beginnen met het maken van kubussen. Meet breedte van de kast op en deel die door 3. Zo weet je hoe breed de plankjes van het vierkant mogen. De diepte van de kast bepaald ook de diepte van het blok. Als je deze maten compleet hebt, kun je bij de bouwmarkt alle plankjes op maat laten zagen. Tip: voordat je de planken aan elkaar schroeft is het verstandig de gaatjes voor te boren, zo voorkom je dat het hout splijt.

Stap 2: schuur de kubussen. Door het hout ook goed langs de randen te schuren voorkom je splinters, dit is vooral bij klussen voor kinderen erg belangrijk!

Stap 3: na het schuren kunnen ook de kubussen geschilderd worden.

Stap 4: wanneer de verf droog is kunnen de kubussen in de kast worden geplaatst.

Stap 5: boor de kubussen in de kast nog een keertje vast, zo weet je zeker dat ze niet van hun plek komen.

Voor de kussens

Stap 1: snijdt het schuimrubber of de kussenvulling op maat. Martine gebruikt schuimrubber van een oude bank en zaagt het op maat met een grote handzaag met fijne kartels. Tip: leg een plankje op het schuimrubber als lineaal en zaag daar heel rustig langsaf. Zo krijg je de vulling perfecte op de juiste maat maat. 

Stap 2: vouw de gekozen stof om de kussenvulling heen en speld het de hoes op de juiste maat af.

Stap 3: vastnaaien van de kussenhoes. Om een goed begin te maken, beweeg je met het voetje en de draad een paar keer heen en weer onder de machine, zo weet je zeker dat de draad stevig vastzit. Naai daarna in een rechte lijn langs de spelden af en zet aan het eind weer op dezelfde manier met het voetje vast. 

Stap 4: plaats het kussen op de kubussen in de kast.

Nu de kast helemaal in elkaar zit is het tijd voor de aankleding en de laatste finishing touches. Want wat is een leeskast zonder boeken en heerlijke kussens om je in te verstoppen. Veel leesplezier!

Winnen!

Heb jij twee linkerhanden maar ben je verliefd op deze kast? Dan heb je geluk! We geven dit prachtige exemplaar weg. Lees hier hoe je mee kunt doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore