Adopteer Dibbes

Zo houd jij je huisdier vrij van vlooien

15 september 2021 17:39 Aangepast: 18 september 2021 12:02

Dierenarts Piet heeft vandaag weer een bezoek gebracht aan de studio om ons alles te vertellen over vlooien bij honden en katten. Hoe je ervan afkomt, maar belangrijker nog hoe je ze voorkomt.

Controle op vlooien

Wanneer je huisdier vlooien heeft is dit erg vervelend. Een vlooienbeet jeukt niet alleen, maar is ook erg pijnlijk. Je kunt het vergelijken met een speldenprik. Het is dus erg belangrijk om vlooien zo veel mogelijk te voorkomen, of dat te proberen. Heb je toch het gevoel dat je hond of kat een vervelende medereiziger heeft, controleer dit dan zo snel mogelijk.

Controleren op vlooien doe je door de vacht door te lopen en te kammen. Zie je zwarte korreltjes? Leg deze dan op een stukje keukenrol en maak het nat met een beetje water. Verkleurt het van zwart naar roodbruin, dan is het vlooienpoep.

Let op: vlooien zijn besmet met lintwormeitjes, behandel je huisdier daarom tegen beide insecten.

Behandelen, hoe zit dat?

Het is verstandig om je huisdier preventief te behandelen tegen vlooien. Behandel je dit pas achteraf, dan duurt het zeker 3 maanden voordat de vlooieninvasie je huis weer heeft verlaten. Enkel 5% van de vlooien is volgroeid en leeft daadwerkelijk op jouw hond of kant, de overige 95% bestaat uit eitjes, larven en poppen die in huis zitten.

Het preventief behandelen van je hond of kat kan met een pipetje, een pilletje of met een vlooienband. Welke optie je kiest hangt puur af van wat jij als eigenaar fijn of makkelijk vindt.

Let bij de keuze voor een vlooienbehandeling wel op welke soort je kiest. Geef een kat geen middel voor honden en let erop dat je ook naar het gewicht kijkt.

Een pipetje aanbrengen doe je zo

Stap 1: maak de vacht tussen de schouders vrij, doe dit door de vacht opzij te duwen.

Stap 2: laat het pipetje leeglopen tussen de vacht die je net vrij gemaakt hebt

Stap 3: laat je hond of kat (en jijzelf) niet aan de plek zitten waar je het pipetje hebt aangebracht.

Let op: zorg ervoor dat je huisdier de dag voor en de dag na het aanbrengen niet gewassen wordt of gaat zwemmen.

Adopteer kat Dibbes!

Dibbes is negen jaar en opzoek naar een nieuw huisje. Het moet een veilige omgeving zijn waar geen andere katten wonen. Hoewel hij doof geboren is lijkt dit geen belemmering te zijn. Dibbes is gek op aandacht, aanhankelijk en dol op knuffelen.

Als jij graag het nieuwe baasje van Dibbes wilt worden neem dan snel een kijkje bij Verhuisdieren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore