Metamorfose

Van ongezellige plek naar een woonkamer met warmte

15 september 2021 12:22 Aangepast: 23 september 2021 10:11

Wanneer er iets naars gebeurt in je huis, blijft dit vaak nog lang hangen. Zo doet de woonkamer van Ika en haar zoon Jerri hen nogal herinneren aan een verdrietige periode uit hun leven. Ze hadden met liefde de woonkamer zelf willen opknappen, maar met de twee linkerhanden van Jerri en de keuzestress van Ika hebben ze uiteindelijk de hulp ingeschakeld van Patrick en Lieke.

Een woonkamer vol warmte en eenheid

Twee jaar geleden overleed de man van Ika en de vader van Jerri na een ziektebed van 10 maanden. De woonkamer doet hen erg denken aan die periode, omdat hij daar regelmatig lag. De ruimte brengt -mede daardoor- een kille en ongezellige sfeer met zich mee.

Ze willen daarom graag meer warmte in de kamer en zijn op zoek naar eenheid. Het moet een nieuwe start worden voor een positieve periode. 

Het klusteam mag dan ook volledig een eigen draai aan de woonkamer geven. Er is maar één wens: Ika en Jerri willen graag een mooie, dichte opbergkast met een speciaal plekje voor de foto van hun man en vader. In de moodboards komen veel aardetinten terug. Zou dit ook in het eindresultaat te zien zijn?

 

Patrick gaat aan de slag met een mooi wandmeubel en een vakkenkast waar de foto een prominent plaatsje in krijgt. Lieke zal zich storten op een op maat gemaakt kussen en het interieur. De sfeervolle woonkamer is in aantocht!  

Tips voor het gebruik van afplaktape

De muur in de woonkamer wordt in een mooie, warme kleur geschilderd. Patrick geeft daarbij nog een aantal handige tips voor het afplakken van de muur:

  • Afplaktape zorgt ervoor dat je kunt schilderen in een mooie strakke lijn. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en dit is niet zonder reden. Zo is de rode tape bijvoorbeeld het sterkst en speciaal voor het maken van een strakke lijn. 
  • De andere kleuren die je vaak ziet zijn blauw en geel. Deze hebben een minder sterke kleefkracht. Het is slim om deze te gebruiken als je voor de tweede keer ergens overheen schildert. Je wilt dan natuurlijk niet dat je met een sterke tape een deel van de verf eraf trekt en de hele eerste laag verpest.  

Een opbergkast met zitgedeelte

In de woonkamer wil Patrick de lange muur optimaal benutten. Hij wil een kast maken met veel opbergruimte en een zitgedeelte. Hiervoor gebruikt Patrick een 18 millimeter multiplex. Een sterk materiaal dat geschikt is om op te zitten.

Naast de kast komt ook de eettafel te staan. Daar houdt hij rekening mee in de berekening van de hoogte van het meubel. De zithoogte van een eetkamerstoel is altijd 45 centimeter, zodat deze altijd goed aansluit op de hoogte van de eettafel. Het is dus belangrijk dat dit ook terugkomt in de kasten om zo mooie strakke lijnen te behouden in de woonkamer.   

Kleine aanpassing, een groot verschil

Van tevoren kun je een klus helemaal uitdenken, maar toch kom je vaak -ter plekke- wel iets tegen waar je geen rekening mee had gehouden. Zo heeft Patrick hier bijvoorbeeld te maken met een plint die hij niet had meegenomen in plannen.

De plint op deze muur zit vrij hoog, maar geen paniek, want met een decoupeerzaag kun je gemakkelijk een stuk uit de planken van het kastje verwijderen, zodat de kast alsnog tegen de muur aansluit.  

Ook moet hij onverwacht om een aantal wandcontactdozen heen werken. Dit betekent dat hij de achterste plaat van de kast niet direct dicht kan maken, maar een stuk moet laten verspringen. Dit kan worden opgelost door van het maken van een gleufje en een wat dunnere plaat, die je er makkelijk tussen kunt schuiven. Tip: is dat bij jou thuis ook nodig? Een gleuf van 5mm is voldoende om de stabiliteit in de kast te behouden. 

Voordeel: je kan meteen al je kabels wegwerken en alle sterkers gewoon gebruiken.

Een primer voor een perfecte hechting

Patrick gebruikt voor hij het kastje gaat lakken een primer op basis van een donkere kleur. Hij lakt de kast uiteindelijk ook af in een donkergrijze tint. Deze primer zorgt voor een goede hechting met de lak.  

De bovenlat en kastdeurtjes

De bovenlat van de kast is langer dan de standaardmaat in de bouwmarkt (244 centimeter). Deze moet dus worden verlengd. Het is belangrijk om dan eerst de kast precies goed op te meten.

Daarna moet de verlenging nog onderling worden verbonden. Dit kan blind gedaan worden met behulp van deuvels. Als de bovenplaat er eenmaal op ligt, kun je deze stellen en vervolgens vastschroeven. Dit kan vanaf de onderkant gedaan worden. Scheelt weer plamuren!

Tijd voor een kussen op de bank

Het meubel dat Patrick maakte is deels ook om op te zitten. Lieke gaat daarom zelf aan de slag met een op maat gemaakt kussen. Daar heb je helemaal niet veel voor nodig en kan je redelijk makkelijk maken. Dit heb je er voor nodig:

  • een houten plank op de juiste maat
  • fiberfill
  • een mooie stof
  • schuimrubber op maat van de plank
  • schaar
  • tacker 

Tip! Let erop dat de stof die je gebruikt een projectstof is. Dat is een speciale stof die wat vilt of wol in zich heeft. Hierdoor is hij goed bestand is tegen vlekken en vocht. 

Laura maakt ook meteen een kussen voor in je rug. En deze hangt ze aan de muur door middel van een frame van een hoeklijst. Je schuift de leuning daarna over de lijst en ziet daardoor geen verbinding. Het kussen plakt ze met kit vast op de bank.

Meer sfeer én een vakkenkast

Patrick geeft de kamer nog wat sfeer door het toevoegen van een behang. Hij heeft hiervoor nog een tip! Zorg ervoor dat de naden echt heel goed op elkaar aansluiten. Behang krimpt altijd nog een beetje. Sluit hij niet helemaal mooi aan, dan krijg je een naad tussen de stroken en dat wil je natuurlijk niet. 

Daarnaast maakt hij een vakkenkast op de plek waar eerst de TV stond. Patrick maakt eerst het ontwerp, zaagt daarna alle planken op maat én zet ze dan met schroeven vast. Dit laatste kan hij doen omdat de planken niet in elkaar doorlopen. Wil je ze wel laten doorlopen, maak dan verbindingen met deuvels. 

Heb je hem helemaal in de juiste kleur geschilderd, zet hem dan met ijzeren hoekjes vast aan de muur. Zo staat hij superstevig!

De laatste puntjes op de i

Door grote meubels in een compacte ruimte, geef je alsnog een ruimtelijker effect. De grote bank in combinatie met de plekken aan de eettafel die gemaakt zijn, zorgen ervoor dat alle familie in de kamer kan zitten. 

Het huis heeft veel meer warmte, sfeer én is een prachtige eenheid geworden. 

Fotografie

Sonja Velda

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore