Ga naar de inhoud
Schoonmaken

Je tuinmeubilair winterklaar maken met deze schoonmaaktips!

Het is weer zover: de herfst en de winter zijn in aantocht. Met de afgelopen Nederlandse zomer hebben we de tuinmeubelen bijna niet hoeven te gebruiken, maar toch is het belangrijk om ze even een goede schoonmaakbeurt te geven voordat ze weer worden opgeborgen. Huishouddeskundige Zamarra geeft de beste tips voor het schoonmaken van je tuinset.

Een intensieve houtreiniging

Tuinmeubelen, je hebt ze in allerlei verschillende soorten, maten én materialen. En al deze verschillende meubels hebben ook vaak net een andere behandeling nodig. Zo is er veel verschil tussen bijvoorbeeld hout en plastic.

Het is handig om het schoonmaakkarwei te beginnen met het meubelstuk dat het langst gaat duren. Een verweerde houten tafel bijvoorbeeld. Deze heeft namelijk een intensieve houtreiniging nodig die een tijdje moet intrekken. Ondertussen kun je dan weer verder met de overige meubels.

Schoonmaken van hout

Maak je tafel nat (als het niet veel geregend heeft) en zet de intensieve houtreiniging op met een grove kwast. Laat dit even intrekken.

Borstel vervolgens de tafel met een harde borstel af. Zo komt alle viezigheid makkelijk los. Met een emmer water spoel je alles uiteindelijk van de tafel af. Laat de tafel hierna goed drogen.

Droog? Dan is het tijd voor het insmeren met een beschermmiddel. Wax, lak of olie werkt hier allemaal uitstekend voor. Dek de tafel vervolgens af of zet hem in de schuur. Volgend jaar is je tafel dan weer helemaal klaar voor gebruik!

Een piepend houten stoeltje

Meevaller: een afgelakt houten stoeltje heeft bijna geen onderhoud nodig! Je kan het stoeltje schoonmaken met een sopje van groene zeep en een nat doekje.

Controleer wel meteen even of het stoeltje niet kraakt. Door de weersomstandigheden kan het hout namelijk uitzetten of juist krimpen en dan kan het gaan piepen. Als dit het geval is, kun je het meubelstuk insmeren met wat smeermiddel. Is dat ook direct opgelost.

Een zachte borstel voor plastic

Kunststof is vrij makkelijk te onderhouden. Zo ook je plastic stoeltje. Met wat water en een zachte borstel haal je het vuil er zo vanaf. Gebruik geen harde borstel, want dan krijg je krassen in het plastic en dat wil je niet.

Tip: als je stoel droog en schoon is, kun je deze insmeren met wat autowax of een kunststofbeschermer. Dit zorgt er namelijk voor dat vuil niet zo snel kan aankleven. Hierdoor blijft je meubilair dus langer schoon.

Ultieme tip voor het schoonmaken van bamboe of riet

Voor het schoonmaken van bamboe of riet heeft Zamarra de ultieme tip: gebruik zout! Zout trekt namelijk vocht aan waardoor je rieten mandje niet uitdroogt. Hiermee voorkom je dat het bamboe of riet barst of losraakt.

Doe in een emmertje water een stevige schep zout, borstel er vervolgens mee over je meubelstuk en voilà: de beste bescherming voor je rieten mandje.

Fotografie

Headerfoto: Camille Brodard