Ga naar de inhoud
Kopen Zonder Kijken

Zo is het nu met Daan & Caglayan: 'Er kon elk moment brand uitbreken'

Daan en Caglayan zijn nu al te bestempelen als 'het vrolijkste koppel van het seizoen'. Deze twee enthousiastelingen konden maar geen huis vinden en schakelden de hulp van het programma in. Je geld maar één keer uitgeven is natuurlijk ook heel spannend. Helemaal als starter. En hoe langer je zoekt, hoe hoger de prijzen worden.

Kritisch zijn voor een groot budget, zo gek is dat natuurlijk niet. Sterker nog, het is niet meer dan normaal. Toch is het in de huidige huizenmarkt haast een no-go. Dat maakt de keuzes én het biedproces vaak heel heftig. Zo ook voor dit leuke stel. Ze zijn zuinig op hun geld, hebben hard gespaard en komen nergens tussen.

Zoeken en niet vinden

Ruim twee jaar zijn Daan & Caglayan op zoek geweest naar een nieuwe plek. Eerst op het gemakje, daarna met wat meer druk en uiteindelijk werd de nood heel hoog. Niet alleen moesten ze bijna hun huis uit omdat het complete pand gesloopt zou worden, het was er ook ab-so-luut niet veilig. Zo mocht de wasmachine alleen aan als het stel thuis was en ontstond er rookvorming uit de stopcontacten wanneer de waterkoker aan stond. Allesbehalve een fijne plek om te wonen en al helemaal met een ukkie van 1,5 erbij.

We spraken Daan een paar weken voor de uitzending en vroegen hem naar de spanning van de deelname, het nieuwe huis en of ze er uiteindelijk blij mee zijn.

Hoe spannend was het?

Het antwoord van Daan komt hier op neer: het was één grote rollorcoaster aan emoties. Toen het jonge stel zich inschreef was er nog een gevoel van 'gaaf' en 'hartstikke mooi', maar uiteindelijk hebben ze de lengte van het proces een klein beetje onderschat. 

Daan: "Het was echt heel spannend. Niet alleen rondom het huis, maar ook alle andere dingen die bij de deelname aan het programma komen kijken. Alleen al het maken van de vlogjes vond ik stiekem doodeng en ik was ook echt gespannen voor de opnames. Daarnaast heb je ook geen idee waar je straks komt te wonen, waar je boodschappen gaat doen en of je nog naar je werk kunt rijden of niet."

Wanneer je denkt dat de basisspanning al intens is, kreeg het stel nog een flinke domper erbij. Na maanden zoeken had Alex een huis voor de twee gekocht. Maar, konden ze het eigenlijk wel betalen?

Niet financieel vastzitten

"Het meest stressvolle moment was met de financieel adviseur", zegt Daan nu met een glimlach. "Wij hebben beide variabele financiën en kwamen er ineens achter dat we het huis - dat al gekocht was - misschien wel helemaal niet konden betalen. Of, dat het allemaal nét zou lukken maar alle extra's er voorlopig niet in zouden zitten. Op vakantie of een dagje weg wil je juist met je gezin erin houden. We wilden niet financieel vast komen te zitten. 

Gelukkig kwam het na heel wat puzzelen uiteindelijk goed en hebben we een deel kunnen aflossen. Maar pwoe, toen zaten we wel echt even op stresslevel 10. Dat wil ik nooit meer meemaken."

Van krot naar villa

En dan doe je ineens - na maanden wachten en jaren in een krot te hebben gewoond - de deur open van je nieuwe, compleet verbouwde huis.

Daan: 'We waren zo blij en opgelucht dat we hier gingen wonen. Een gevoel van 'yes dit is onze plek' en een veilige plek voor ons zoontje Can. Maar het is ook gek, want de achtbaan waar je in zat is dan ineens voorbij. De spanning schommelt natuurlijk al maanden op en neer en bouwt zich op en af. Het is vreemd dat dat ineens wegvalt."

'Oh ja, het plafond was ook groen'

Wanneer de camera’s weg zijn, krijg je natuurlijk pas echt de kans om het huis goed te bekijken. Je loopt dan samen nog eens door het huis en verwondert je over alles wat je ziet. Zo kwam het stel er bijvoorbeeld pas heel laat achter dat ze openslaande deuren hadden richting de tuin. 

Daan: 'Ik zei nog: 'hoe vet 1 deur!' Bleken het twee openslaande tuindeuren te zijn. Nóg meer mazzel. We zijn echt heel blij met het huis en alles is geweldig. Er zijn geen mismatches gemaakt. Roos heeft het echt heel goed aangevoeld."

"Ik had zelf nooit alle muren groen geverfd én het plafond daar ook in meegenomen. Dat is zo 'out of the box', maar ziet er juist heel vet uit. Ook de bank zou ik uit mezelf niet in het midden van de woonkamer hebben geplaatst. Ik zou de simpele vorm hebben gekozen; voor de muur en de tv. Maar nu kijken we uit op de tuin en dat vind ik heel mooi. Het is een supergezellig hoekje."

Wakker worden in je nieuwe huis

Dat gaf voor Daan en Caglayan vooral een gevoel van opluchting. Daan: "Je bent zo blij dat dit ineens je thuis is en dat je hier -hopelijk - nog lang mag wonen. We hebben ook meteen gekeken hoe Can zich voelde. De kleine man had gelukkig heel goed geslapen. Het voelde voor hem meteen vertrouwd omdat zijn spulletjes er allemaal waren. De nieuwe opvang was voor hem een grotere stap, daar moest hij echt even aan wennen."

"Om de buurt goed te leren kennen ben ik vaak gaan hardlopen. Zo ontdekte ik al snel dat er genoeg te doen is voor de kleine. Daarnaast zitten we vlakbij Soesterduinen, de Veluwe en dichterbij Caglayan haar ouders. Win-win."

Handen uit de mouwen

Veel is er nog niet veranderd in huis. Alleen de foto van Daan zijn vader - die een prachtige plek kreeg in de hal - hangt nu boven. Daan: "Het was natuurlijk een hele mooie plek, meteen bij de voordeur. Maar er dagelijks zo vaak langslopen, dat vond ik intens. We hebben hem nu boven opgehangen."

Wel zijn er wat leuke babyspullen toegevoegd. Zo staat de box in de keuken en ook een commode heeft een plaatsje in de woonkamer gekregen. Een week geleden - een week voor de uitzending dus - is namelijk de kleine Loran geboren. 

Het vrolijke en net uitgebreide gezin is ontzettend blij. Voorlopig gaan ze dan ook nergens heen.

Fotografie:

Sonja Velda 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore