Koken met Hugo!

Thaise viskoekjes met frisse salade en zelfgemaakte chilisaus

14 september 2021 17:05

Voor het recept van vandaag reizen we af naar Thailand. Er staan Thaise viskoekjes op het menu met een frisse salade. Als finishing touch laat Hugo bovendien zien hoe je een zelfgemaakte chilisaus maakt!

Thaise viskoekjes

  • 8 stuks
  • bereiding 15-20 minuten  

Ingrediënten:

  • 350 g witvisfilet (bijvoorbeeld koolvis of kabeljauw)
  • 2 eetlepels Thaise rode currypasta
  • 1 limoen
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 1 eiwit
  • 3-4 dunne sperziebonen
  • 1 eetlepel vissaus
  • een paar eetlepels bloem
  • neutrale olie  

Salade met sperziebonen, komkommer, tomaat en chilidressing

  • salade 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten  

Ingrediënten:

  • 250 g sperziebonen
  • 250 g cherrytomaten
  • 1 komkommer
  • 1 sjalot
  • 75 g gezouten pinda’s
  • klein bosje koriander of munt
  • 1 limoen
  • knoflook
  • zoete pikante chilisaus (zelfgemaakt)
  • Vissaus  

Dressing

  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels limoensap
  • 3 eetlepels vissaus
  • 1-2 eetlepel zoete pikante chilisaus
  • paar slablaadjes en takken munt  

Extra:

  • 1 zak emping melindjo of kroepoek (circa 100 g)  

Kokosrijst

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 15-20 minuten  

Ingrediënten:

  • 300 g basmatirijst
  • 1 stengel citroengras
  • 400 ml kokosmelk
  • 200 ml water
  • zout  

Zoete chilisaus

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 10 minuten + 10 minuten afkoelen  

Ingrediënten:

  • 14 chilipepers
  • 300 ml witte wijnazijn of rijstazijn
  • 300 ml water
  • 300 g suiker
  • 1 limoen
  • zout  

Extra: 

  • hakmolentje

Frisse viskoekjes met een bite

Stap 1: snij de vis in stukken en maal deze in de keukenmachine fijn. Voeg hier ook twee eetlepels currypasta, wat limoenrasp, kristalsuiker, eiwit en de vissaus aan toe. De limoen geeft straks een heerlijke, frisse smaak aan het koekje.  

 

Stap 2: snij de sperziebonen schuin in flinterdunne plakjes en meng deze door de gemalen vis. Dit geeft een lekkere bite aan het viskoekje.

Stap 3: maak 8 kleine koekjes van het mengsel. Je mag ze zo groot maken als je zelf wilt en haal ze heel lichtjes door de bloem.

Stap 4: leg de viskoekjes op een schaal en leg deze -tot gebruik- afgedekt in de koelkast.

Stap 5: meng het limoensap met de vissaus en chilisaus.

Stap 6: verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de viskoekjes gaar.

Stap 7: leg de slablaadjes en munt op een schaal en leg de viskoekjes erop.

Salade met een Thais gevoel

Stap 1: breng een pan water met wat zout aan de kook.

Stap 2: maak de sperziebonen schoon en kook ze (blancheren) 2-5 minuten in het kokende water. Zo zijn de boontjes net gaar en behouden ze hun bite. Spoel ze daarna koud af om direct het kookproces te stoppen. Doe je dit niet, dan koken ze alsnog wat verder door. 

Stap 3: halveer en kneus de cherrytomaten een beetje met een vijzel.

Stap 4: halveer de komkommer in de lengte. Schraap met een lepel de zaadlijsten eruit en snij hem in halve maantjes.

Stap 5: pel en snij de sjalot in kwart ringen.

Stap 6: pel en rasp de knoflook boven een grote kom en meng deze met het limoensap, de vissaus en chilisaus. Meng de groenten erdoor. Pluk de korianderblaadjes en strooi deze over de salade.

Tip: voordat je een limoen open snijd om uit te persen, rol je hem met wat druk erop over het aanrecht. Zo gaat het vruchtvlees kapot en komt er uiteindelijk meer sap vrij.

Stap 7: hak de pinda’s en strooi over de salade als finishing touch.

Romige kokosrijst

Stap 1: was de rijst tot het water helder is.

Stap 2: kneus het citroengras door er een knoop in te leggen of af en toe in te snijden. Zo komt de geur en de smaak beter vrij.

Stap 3: zet de rijst op met de kokosmelk, het water en een snuf zout. Dit zorgt ervoor dat de rijst erg romig en zacht wordt.

Stap 4: breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de rijst in 10-15 minuten gaar.

Eenvoudig zelf te maken: zoete chilisaus

Stap 1: snij de pepers grof. Tip: voor een milde saus is het noodzaak om eerst de zaadlijsten te verwijderen. 

Stap 2: vermaal de pepers met een scheutje water in het hakmolentje.

Stap 3: doe de gehakte chili’s met azijn, het water, de suiker en een goeie snuf zout in een steelpan.

Stap 4: rasp de limoenschil boven de pan en laat circa 15 minuten inkoken tot een stroperige saus. 

Stap 5: laat de saus eerst goed afkoelen. Daarna kun je deze lang bewaren in de koelkast.

Let op: eerst is de saus vrij dun, maar als deze eenmaal afkoelt, zal de saus gaan stollen waardoor het stroperiger wordt. Ideaal als dip!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore