Ga naar de inhoud
Gezondheid

Verbeter je nachtrust met deze vijf tips

Ex-militair Mark weet er alles van: een slecht slaapritme. Daar moest verandering in komen! Hij deelt daarom vijf tips over het verbeteren van je nachtrust.

Volwassenen hebben gemiddeld 7-9 uur slaap nodig per nacht. Krijgt iemand minder dan 6 uur slaap, dan kan dit lichamelijke klachten veroorzaken. Denk hierbij aan een verlaagd libido, een snellere kans op ongelukken of blessures en een grotere kans op overeten. Daarnaast kunnen normale werkzaamheden tot wel 75% langzamer gaan.

Minder stress = meer slaap

Door overdag meer tijd in de natuur door te brengen zorg je ervoor dat je stressniveau een heel stuk lager komt te liggen. En een lager stressniveau zorgt op zijn tijd weer voor een betere nachtrust. Win-win!

Naast het feit dat meer tijd in de natuur dus zorgt voor minder stress, is het ook goed om -een keer per dag- al je gedachtes van je af te schrijven. Door gedachten en gebeurtenissen op te schrijven hoef je ze niet meer te onthouden en neem je ze ook niet mee naar bed. Een slimme tip die al gauw voor meer nachtrust zorgt.

Doe jij het licht uit?

Onbewust heeft de staat van je slaapkamer effect op hoe je slaapt. Zo zorgt een opgeruimde, neutrale kamer voor een rustige nacht. Daarnaast is donker en stilte erg belangrijk. Vermijd daarom zo veel mogelijk lampjes die tijdens de nacht op je gericht zijn. Je lichaam registreert al het licht. Hoe meer lichtjes gedurende de nacht hoe slechter je slaapt.

Het gaat daarbij niet alleen om het dichtdoen van de gordijnen of het uitmaken van alle lampen, maar denk ook aan het licht van de wekker en zelfs het kleine rode lampje van een televisie. Lukt het niet om de slaapkamer zo donker en stil mogelijk te krijgen, gebruik dan een slaapmasker of oordoppen.

Orde en regelmaat

De laatste tip voor een goede nachtrust is het creëren van een avondroutine. Door je consequent te houden aan een avondroutine weet je lichaam dat het tijd is om naar bed te gaan.

Zo'n ideale routine maak je door in de avond het laatste uur in te delen in 3 blokken van 20 minuten. Het eerste blok staat in het teken van doen. Vouw bijvoorbeeld de schone was op, doe de lampen uit die je niet meer nodig hebt en ruim de vaatwasser in.

In het tweede blok staat persoonlijke verzorging centraal. Poets je tanden, ga nog even douchen of kam je haren. In de laatste twintig minuten staat ontspanning centraal, lees een boek of doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. Doordat je in het laatste blok ontspant, ga je ook rustiger naar bed.

Marks tips op een rijtje.

  1. Creëer de ideale slaapkamer
  2. Zorg voor voldoende daglicht en beweging
  3. Schrijf gedachten en gebeurtenissen van je af
  4. Eet en slaap op vaste tijden
  5. Creëer een avondroutine

Fotografie

Headerfoto: Dakota Corbin