Koken met Hugo!

Heerlijke vegetarische hamburgers met een vers toetje

13 september 2021 17:06

Hugo duikt de Oosterse keuken in en laat zien hoe je zelf vegetarische falafelburgers maakt. En dat is niet het enige dat hij op tafel zet, ook worden geroosterde aardappelen, een frisse koolrabisalade en een heerlijk toetje geserveerd. Eet smakelijk!

Vegetarische falafelburger

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten + 10 minuten wachten  

Ingrediënten:

  • 1 blik kikkererwten (400g)
  • 1 bosje bladpeterselie en/of koriander
  • 1 citroen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels bloem + extra voor het bestuiven
  • 2 theelepels ras el hanout (specerijenmengsel)
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • zout en peper
  • neutrale olie  

Voor erbij:

  • hamburgerbroodjes
  • blaadjes sla
  • koolrabisalade (zie recept)
  • Griekse, Turkse of kokosyoghurt  

Extra:

  • fijne rasp
  • keukenmachine  

Geroosterde aardappels met za’atar

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 25 minuten  

Ingrediënten:

  • 800g iets kruimige of vastkokende aardappels
  • zout en peper
  • neutrale olijfolie
  • 2-3 theelepels za’atar  

Salade van koolrabi, appel en komkommer

  • salade 4 personen
  • bereiding circa 15 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 koolrabi
  • 1 komkommer
  • 1 friszure appel
  • 3 lente-uien
  • 1 groene chilipeper
  • 1 bosje munt
  • 2-3 eetlepels appelazijn
  • 4-5 eetlepels olijfolie extra vergine
  • zout en peper  

Griekse yoghurt met bessen honing en noten

  • nagerecht 4 personen
  • bereiding circa 5 minuten  

Ingrediënten:

  • 500ml Griekse yoghurt
  • 4 eetlepels vloeibare honing eventueel met raat
  • 200g gemengd zomerfruit (frambozen, bramen, bessen, etc.)
  • 50g geroosterde walnoten, pecannoten of amandelen
  • snufje kaneel

Van ingrediënten tot burger

Stap 1: giet de kikkererwten af en laat ze uitlekken.

Stap 2: pluk en hak de kruiden.

Stap 3: doe de kikkererwten in de kom van de keukenmachine. Rasp de citroenschil -nadat je hem goed gewassen hebt- en de gepelde knoflook boven de kom en voeg de kruiden, bloem, ras el hanout, tahin en wat zout en peper toe.

Tip: wanneer je citroensap aan de tahin toevoegt, reageren die twee op elkaar waardoor je mengsel erg dik wordt. Maak je nou een tahinsausje met wat citroensap, voeg hier dan wat water aan toe.

Stap 4: maal het geheel tot een iets kruimelige pasta. Proef het en breng eventueel verder op smaak.

Stap 5: maak van het mengsel vier burgers, leg deze op een bord en laat ze 10 minuten rusten in de koelkast.

Stap 6: verhit de olie in een grote antiaanbakpan en bak de burgers in circa 6 minuten goudbruin en gaar.

Stap 7: snijd de broodjes open en rooster ze eventueel onder de grill of in een pan.

Stap 8: beleg de broodjes met blaadjes sla, een falafelburger, koolrabisalade en een lepel yoghurt.

Tip: leg op de onderkant van het broodje eerst een blaadje sla, zo voorkom je dat de saus door het broodje wordt opgenomen en zompig wordt.

Aan de slag met de aardappeltjes

Stap 1: was de aardappels en en snij ze in stukken. Kook ze in water met wat zout in circa 10 minuten net gaar.

Stap 2: verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand.

Stap 3: giet de aardappels af en doe ze over in een ovenschaal. Besprenkel de aardappels met een neutrale olijfolie en top af wat met zout en peper.

Stap 4: schep de aardappeltjes om en rooster ze in 10-15 minuten goudbruin.

Stap 5: schep de aardappeltjes halverwege het bakken een keer om.

Stap 6: haal de aardappels uit de oven, bestrooi met za’atar en bak ze nog één minuutje extra. Hierdoor komt de smaak los.

Een heerlijke salade

Stap 1: schil en snijd de koolrabi in kleine blokjes. Snij de komkommer overlangs doormidden en schraap met een lepel de zaadlijsten eruit. Snijd de komkommer in repen en snijd die in kleine blokjes. Ook de appel mag in kleine blokjes.

Stap 2: snij de lente-uien fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de peper en snipper ook deze in kleine stukjes.

Stap 3: snijd of scheur de muntblaadjes. Maak de koolrabi, komkommer, appel, ui en munt aan met azijn, olie, zout en peper.

Aftoppen met een toetje

Stap 1: schep de yoghurt in glazen of kommetjes en top af met wat gemengd zomerfruit, honing, noten en een snufje kaneel.

Tip: Rooster naar smaak de noten voordat je ze toevoegt aan het toetje voor een extra bite. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore