Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo kun je ijsvorming in je vriezer zo veel mogelijk voorkomen

Je vriezer ontdooien, het is een rotklus maar soms moet het gebeuren. Gelukkig weten wij hoe je ijsvorming zoveel mogelijk kunt voorkomen en hoe je je vriezer het makkelijkst ontdooit.

IJsvorming in je vriezer ontstaat door vochtige lucht die je vriezer in komt. Dit is heel normaal en kun je eigenlijk ook niet 100% voorkomen. 

Maar pas extra goed op als je vriezer bedekt is met een dikke ijslaag. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het langer duurt voordat je producten ingevroren zijn. Bovendien zorgt het er natuurlijk ook voor dat je minder ruimte overhoudt in je vriezer. 

  Houd de deur goed dicht

  Wanneer de deur van de vriezer niet goed sluit of wanneer je de vriezer te lang open laat staan, komt er meer vocht binnen dan nodig is, wat voor meer ijsvorming zorgt. Doe daarom alleen maar de vriezer open wanneer je wat nodig hebt en controleer nadien of de deur wel goed sluit. Hoe doe je dat? Doe de deur dicht met een velletje papier er tussen in geklemd. Als je het velletje er heel gemakkelijk uit kan trekken, betekent dat dat de deur niet goed sluit en je het rubbertje van de deur moet vervangen.

  Check ook altijd even of alle lades goed dicht zijn en laat kliekjes altijd eerst afkoelen voordat je ze in de vriezer zet. Ook deze dingen kunnen zorgen voor meer ijsvorming.

   Je vriezer ontdooien

   Ook wanneer je onze tips hierboven volgt, is het nog steeds belangrijk om je vriezer elke drie maanden te ontdooien. Dan is het ijs nog gemakkelijk weg te halen en zorg je ervoor dat de ventilatie niet verstopt raakt. Met dit handige stappenplan is deze klus zo gepiept:

   1. Haal je vriezer leeg. Zorg dat er geen producten in de vriezer liggen. Je kan deze in de koelkast leggen zodat ze minder snel ontdooien.
   2. Voorkom wateroverlast. Haal de stekker van je vriezer uit het stopcontact zodat er geen nieuw ijs gemaakt wordt. Zodra de vriezer is uitgeschakeld zal het ijs al snel smelten en blijft er natuurlijk water over. Zet een emmertje klaar om dit water op te vangen. Je kan ook een droge handdoek onder in je vriezer leggen om het vocht op te vangen. Vervang deze wanneer deze doordrenkt is. 
   3. Pak een emmer heet water en zet deze in je vriezer met de deur dicht. Hierdoor blijft de warmte van het water in de vriezer en ontdooit het ijs sneller.
   4. Wacht een half uurtje. Na een half uur zou het meeste van het ijs ontdooid moeten zijn. Pak een plastic spatel om het laatste beetje ijs weg te halen. Zit er nog een dikke laag ijs? Zet dan weer een emmer met heet water in de vriezer en wacht een tijdje. Doe dit zo vaak het nodig is en heb geduld! Gebruik geen scherpe voorwerpen of hittebronnen zoals een föhn, dit kan je vriezer namelijk beschadigen.
   5. Maak alles goed schoon. Gebruik hiervoor allesreiniger met een neutrale geur zodat het eten geen citrusgeurtje krijgt. Of gebruik het wondermiddeltje soda. Dit is net zo handig voor het schoonmaken van je vriezer als voor het ontstoppen van je gootsteen. Droog wel alles goed af zodat niets vastvriest. Smeer vervolgens een dun laagje glycerine in de vriezer. Dit laagje zorgt ervoor dat het ijs zich minder snel aan de wanden hecht. Glycerine is te verkrijgen bij onder andere de drogist.
   6. Vul je vriezer. Als het goed is zijn we nu iets meer dan half uurtje verder en kun je je vriezer weer vullen met producten. 

   Als je deze stappen elke drie maanden doet zal je vriezer sneller ontdooien en kost het ook minder moeite. Zo bespaar je tijd én geld op je energierekening!

    Niks
    Elke week nieuwe tips en inspiratie!
    Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

    Fotocredits:

    Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: