Kijkersvragen voor Tom

Vraag van de week: hoe kom je van al dat hardnekkige onkruid in je tuin af

10 september 2021 17:02

Iedereen wil een groene tuin, maar niet een die gevuld is met allerlei onkruid. Het verwijderen ervan is vaak een nare klus, maar het moet toch gebeuren. Tom geeft tips over hoe je dit het best kunt doen en vertelt hoe je het groeien van onkruid kunt tegengaan.

Kijkersvraag: hoe kan je haagwinde verwijderen?

Onkruid is vaak erg hardnekkig en groeit tussen de planten in je tuin of dwars door je prachtige gazon heen. Zo heeft Lizzy haar tuin speciaal ingericht voor insecten en andere beestjes, maar heeft ze veel last van haagwinde en wil weten hoe ze dit kan vermijden.

Hoe herken je haagwinde?

Haagwinde herken je aan de pijlvormige bladeren en de trechtervormige bloemen die eruit groeien. Ze staan om deze reden bekend als ‘pispotjes’. Het is onkruid dat vrij snel overwoekert waardoor er een deken in je tuin ontstaat.

Om haagwinde uit je tuin te verwijderen moet je het onkruid met wortel en al eruit trekken. Uiteraard wil je de planten die in je tuin horen wel behouden. Daarom is het noodzakelijk om goed het onkruid te volgen en niet lukraak te trekken.

De rigoureuze aanpak

Heb je last van een groot vlak ongewenste plantjes, dan is een hardere bestrijding noodzakelijk. Dek al het onkruid af met een groot bouwzijl of doek. Hierdoor sterft het langzaam af omdat er geen zonlicht meer bij komt. Daarna kun je opnieuw beginnen met het aanleggen van je border (een strook grond met vaste planten).

Tip: gebruik bij het aanleggen van een border veel bodembedekkers. Pachysandra, hedera en andere vaste planten werken hier goed voor. 

Onkruid tussen de tegels verwijderen

Voor iedereen een herkenbaar probleem: onkruid tussen de tegels. Al die groene plukjes die tussen je tegels doordringen, is geen mooi gezicht. Daarbij kan het ook nog eens gevaarlijk zijn als er veel mos tussen zit. Wanneer het vochtig of regenachtig weer is, wordt het mos spiegelglad waardoor je er makkelijk over kunt uitglijden.

Onkruid tussen je tegels verwijderen is dus een 'must-do'. Ook hierbij geldt dat het belangrijk is om het onkruid met wortel en al uit de grond te verwijderen. Alle overgebleven stukjes die nog tussen de voegen zijn blijven zitten, kun je er dan verder uitkrabben met een mesje of een voegenkrabber.

Het onkruid gaat tussen voegen zitten, omdat daar altijd wel wat zand of grond op valt. Ook de wind kan zaden met zich meebrengen, waardoor het zich makkelijk kan nestelen. 

Belangrijk: haal onkruid op tijd weg, nog voordat het zaad begint aan te maken. Anders groeit daar ook weer onkruid uit en verspreidt het zich door de wind over je volledige terras.

Vegen, vegen, vegen

Om ervoor te zorgen dat na al dat werk je terras netjes blijft, is het belangrijk dat de tegels mooi strak liggen. Op plekken waar het terras wat verzakt is, komen namelijk veel pollen terecht waardoor het onkruid weer omhoogkomt. Blijf daarom regelmatig vegen zodat je alle onzichtbare zaadjes en pollen verdwijnen. Een kwestie van goed bijhouden dus!

Tip voor hardnekkige onkruidplekken: gooi er regelmatig wat kokend water overheen. Hierdoor raken de plantjes oververhit waardoor ze uiteindelijk afsterven. Voor de echte waaghalzen onder ons is een gasbrander ook een optie.

Fotografie:

Headerfoto: Michael Dziedzic

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore