Tuin Metamorfose

Van platte, kale achtertuin naar een gezellig, knus plekje

09 september 2021 18:03 Aangepast: 10 september 2021 12:47

Tom is bij Sandra in Pijnacker om de tuin aan te pakken. Sandra vond het een heel goed idee om 13 jaar geleden de volledige tuin te bestraten. Categorie: lekker makkelijk en onderhoudsvrij. Maar nu heeft ze er spijt van. Ze wil meer groen in de tuin en daar kunnen wij natuurlijk bij helpen.

Een ongezellige tuin vol tegels, dat hebben én willen vaak veel mensen omdat je er weinig tot geen onderhoud aan hebt. De consequentie; het oogt al vrij snel saai en ongezellig. Sandra wil graag borrelen met vrienden en in een groenere tuin kunnen zitten. Snappen we helemaal!

Daarnaast is er een warme hoek in de tuin en daar helpt het zonnescherm niet voldoende tegen. De vraag vanuit Sandra is dan ook om hier op een natuurlijke manier schaduw te laten ontstaan. Tot slot is ook de verbinding met de buren nog helemaal open en dat wil je natuurlijk liever niet. Kortom, Tom kan helemaal los!

Allereerst, een vlonder

Met flink wat borders, bomen, struiken en twee vlonders gaat Tom aan de slag om er één geheel van te maken. Hij begint met de grote vlonder die hij maakt van Douglas hout en de dragers voor de vlonder legt hij op 40cm uit elkaar.

Tip: let bij het leggen van de balken op dat ze goed waterpas liggen. Zijn de tegels eronder niet helemaal vlak, vul ze dan nog uit met houtjes.

De planken leg je natuurlijk dwars op de balken. Tip: gebruik rvs-vlonderschroeven om de planken op de balken vast te schroeven. Deze zorgen ervoor dat alles extra goed op elkaar aansluit. Daarnaast kunnen RVS schroeven natuurlijk niet roesten. Zo kun je -wanneer nodig- de planken altijd makkelijk weer loshalen.

Wanneer de vlonderplanken erop liggen, werkt Tom de zijkanten ook nog netjes af met een plank. Zo kijk je niet op de balken.

Door met de borders!

Tom verwijderd een aantal tegels om ruimte voor de borders te creëren. Hij schept op die plekken ook meteen 50cm zand weg om dit later weer op te vullen met potgrond. Je kunt namelijk geen planten plaatsen in het zand dat onder de tegels ligt. Daar zitten geen voedingsstoffen in.

Met opsluitbanden maakt hij daarna een kader waarop hij een verhoogde border gaat maken met 3D blokken van beton. Doordat de blokken uiteindelijk verspringen krijgt het geheel een ruw en stoer effect. Met speciale steenlijm kun je de blokken aan elkaar lijmen. Zorg er wel voor dat je ze daarna 24uur laat drogen.

Bloemen en planten

Op de vlonders plaatst Tom de boerenhortensia. Deze kun je goed snoeien en blijft lang mooi. Door het plaatsen van twee bomen (de Carpinus betulus / de haagbeuk) groeit er straks een heerlijke, natuurlijke schaduwplek in de tuin van Sandra. Precies zoals ze graag wilde.

De haagbeuk is perfect op deze plek omdat je ze goed kunt leiden. Hierdoor is een dak creëren makkelijk en leuk. Tom maakt van bamboe dan ook een raster van 120x120cm en verbind de stokken met bindbuis. 

Tip: zorg dat je een stuk open laat in het raster waardoor je hem makkelijk over de stam kunt schuiven. Ook hier kun je met bindbuis de takken makkelijk aan het raster vastzetten. Vlecht ze er over en onderdoor. Takken die niet in de buurt zitten of te ver uitsteken kun je wegknippen.

Meer groen in de overkapping

De overkapping kan ook zeker wat meer groen gebruiken. Tom maakt hier dan ook een verticale tuin, een slimme oplossing voor een kleinere ruimte. Hij maakt deze bak van steigerhouten planken.

Tip! Bekleed het rek aan de binnenkant met worteldoek. Zo komt het water er niet meteen tussendoor. Kruidenplantjes erin en klaar.

Nog een tip: kruidenplantjes houden van water. Geef ze om de dag een beetje, dan blijven ze mooi.

Gluren naar de buren

Momenteel kun je heel makkelijk vanuit de tuin naar de buren kijken én andersom. Tom plaatst dan ook de Photinia × fraseri (de glansmispel) om deze doorkijk weg te nemen. Een mooie plant met vuurrode uitlopers. Tip! Knip de uitlopers er geregeld uit, dan blijft de struik mooi compact.

Ook de sierui (Allium ostara) krijgt een plek in deze tuin en daarnaast plant hij bergsteentijm (Calamintha nepeta). Een plantje met een heerlijke pepermuntgeur én hij trekt bijen en hommels aan.

De tuin is zo een stuk groener én gezelliger!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore