Borrelen met Hugo!

Borrelplank vol Cubaanse hapjes

10 september 2021 17:09 Aangepast: 12 september 2021 13:14

Duik de Cubaanse keuken in met deze royaal gevulde borrelplank vol met heerlijke hapjes.

Cubaanse kip met sinaasappel

  • borrelplankgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten:

  • 2 sinaasappels
  • 1 limoen
  • 2 tenen knoflook
  • klein bosje oregano
  • neutrale olijfolie
  • zout en peper
  • 500g kipkluifjes  

Extra:

  • fijne rasp  

Zwarte bonendip met tomatensalsa en zelfgebakken nacho’s

  • borrelplankgerecht 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten  

Ingrediënten:

  • 8 maistortilla’s
  • neutrale olijfolie
  • zout en peper
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 teen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 jalapeño
  • 3 takjes oregano
  • 200g zwarte bonen (blik)  

Salsa

  • 3 tomaten
  • 1 sjalot
  • 2-3 takken munt
  • 1 limoen
  • zout en peper  

Extra:

  • bakkwast
  • stamper, hakmolentje of blender  

Maisbeignets - Buñuelitos de maìz

  • borrelplankgerecht 4 personen
  • bereiding circa 25 minuten  

Ingrediënten:

  • 200g mais (blik)
  • 1 ei
  • 1 theelepel suiker
  • ½ theelepel anijszaad
  • 1 theelepel zout
  • 75g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zonnebloemolie om te frituren  

Ananas-paprikasalsa

  • 1/3 ananas (of ananas uit blik)
  • ½ groene paprika
  • 1 kleine rode ui of sjalot
  • ½ bosje koriander
  • 1 eetlepel ingelegde jalapeño (pot)
  • 1 limoen
  • zout  

Extra:

  • stamper of blender
  • keukenpapier

Cubaanse kip met sinaasappel, delicioso!

Stap 1: verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 2: rasp en pers de sinaasappels en de limoen boven een kom. Tip: was voor het raspen de vruchten even goed af. Vaak ligt er een waslaagje overheen dat heel bitter smaakt.

Stap 3: Pluk de blaadjes oregano en hak deze fijn. Pel de knoflook en hak deze grof.

Stap 4: voeg de oregano, knoflook, kip en 3 eetlepels olijfolie toe aan de kom met het sinaasappel-, limoenmengsel en breng op smaak met wat zout en peper. Laat de kip even trekken in de marinade.

Tip: hoe langer de kip in de marinade ligt hoe smaakvoller hij wordt. Je kunt dit prima een dag voordat je het serveert alvast bereiden en afgedekt in de koelkast laten staan.

Stap 5: leg de kip samen met de marinade in een ovenschaal en bak 20-25 minuten in de oven.

Zwarte bonendip met tomatensalsa en zelfgebakken nacho’s

Stap 1: verwarm de oven voor op 180 graden

Stap 2: smeer de tortilla’s in met een dun laagje olijfolie en besprenkel ze met wat zout en een beetje komijnpoeder. Snij tortilla’s in driehoekjes.

Stap 3: verdeel de tortilla’s over een -met bakpapier beklede- bakplaat. Let op dat je ze niet over elkaar legt. Bak ze krokant en goudbruin in 12-16 minuten.

Stap 4: pel en snipper het sjalotje en de knoflook en fruit deze met een scheutje olijfolie in een pan.

Tip: wanneer je knoflook gaat bakken en je wilt hem niet laten aanbranden, voeg dan een klein beetje zout toe.

Stap 5: verwijder de zaadjes en de zaadlijsten uit de jalapeño, snipper deze en laat hem mee fruiten in de pan.

Stap 6: spoel de zwarte bonen af en laat ze uitlekken. Voeg de bonen en wat oregano toe aan de koekenpan en verwarm ze ongeveer 8-10 minuten mee (de bonen hoeven niet helemaal doorgekookt te zijn).

Stap 7: stamp de bonen met een stamper net niet helemaal fijn.

Stap 8: snij voor de salsa de tomaten in blokjes. Pel en snipper 1 sjalot fijn. Hak de munt in fijne reepjes. Voeg het limoensap toe en breng op smaak met zout en peper.

Stap 9: doe de bonendip in een kom, schep de tomatensalsa erop en serveer de chips erbij.

Buñuelitos de maìz

Stap 1: pureer de maïs, maar houd 2 eetlepels apart.

Stap 2: meng in een kom de gepureerde maïs, het bakpoeder, het ei en de bloem.

Stap 3: Voeg de achtergehouden maïskorrels, een theelepeltje zout, een theelepel suiker en een halve theelepel anijszaad toe een het maïsbeslag en meng het goed door. 

Stap 4: verwarm een laagje zonnebloemolie van ongeveer twee centimeter in een diepe pan tot 180 graden.

Stap 5: neem een eetlepel van het maïsbeslag en laat zakken in de olie. Bak de beignets 3-5 minuten per kant, laat ze afkoelen op een stuk keukenpapier, et voilà!

Een heerlijk frisse salsa

Stap 1: maak de ananas schoon en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

Stap 2: verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snij in kleine blokjes.

Stap 3: pel en snipper de ui. Snijd de koriander en de jalapeño fijn.

Stap 4: meng alles en breng op smaak met limoensap en zout.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore