Adopteer Sproet en Lilly

Zo controleer je het gebit van je konijn! En wie adopteert Sproet en Lilly?

08 september 2021 17:34 Aangepast: 08 september 2021 21:06

Piet nam het lieve stelletje Sproet en Lilly mee naar de studio om ons alles te vertellen over het gebit van een konijn. Onder dat schattige snuitje is het namelijk niet altijd in orde. Een regelmatige controle is dus van belang en onze dierenarts legt uit hoe je dat op de juiste manier doet.

Met lange tanden eten

Konijnen houden van gras en daar zitten veel vezels in. Het is echter lastig om alle voedingsstoffen uit gras te krijgen en daarom moet het dus goed vermalen worden. Snijtanden dienen om het gras af te snijden en met de kiezen wordt het gras vermalen.

De tanden van een konijn groeien hun hele leven lang door. De kiezen groeien aan de boven- en de onderkant zelfs 1 millimeter per week! Het kan op de lange termijn problemen opleveren als de slijtage van de tanden niet synchroon loopt met de groei ervan.

Als de tanden dus niet goed afslijten, kunnen er haken en scherpe punten ontstaan en dat is geen pretje! In de bovenkiezen groeien deze dan de wang in en bij de onderkiezen kan er een brug over de tong groeien of ze groeien zelfs de tong in.

Hoe controleer je het gebit?

Een algemene tip: let op de keuteltjes! Als de keutels namelijk van de ene op de andere dag een stuk kleiner zijn dan normaal is het verstandig om het door een dierenarts te laten controleren. Ook als je konijn slechter gaat eten, kan een bezoekje geen kwaad.

De snijtanden van je konijn kun je controleren door te beginnen met heel voorzichtig de lipjes omhoog te doen. Doe dit met beleid, want het snuitje is erg gevoelig! Bouw de controle bovendien rustig op. Konijnen zijn vluchtdieren en kunnen dit dus best spannend vinden.

De snijtanden horen recht op elkaar aan te sluiten. Als dit niet het geval is en je ziet dat de tanden over elkaar heen staan, dan zijn ze te ver doorgegroeid. Als je hier niets aan doet, groeien de tanden door in het slijmvlies, de wangen en de lippen. Dit is behoorlijk pijnlijk en zorgt er uiteindelijk voor dat je konijn niet meer kan eten. Dat wil je natuurlijk niet.

Niks te kiezen

De kiezen van je konijn kun je het best door een dierenarts laten controleren. Wel kun je zelf voorzichtig aan de buitenkant van de kaak voelen of er geen bobbels zitten en of de kiezen symmetrisch op elkaar staan. Ook moet het controleren geen pijn doen.

Wat lekkers!

Aan het einde van de controle: beloon je konijn met iets lekkers! Dat hebben ze na dit spannende tandartsbezoekje wel verdiend. Bovendien train je je konijn om zulke aanrakingen toe te laten.

Kan een konijn zonder snijtanden?

Wanneer de dierenarts concludeert dat de snijtanden van je konijn niet in orde zijn, worden deze vaak getrokken. Dit levert verder geen problemen op. Als je een konijn als huisdier hebt, en brokjes voert, kan deze zijn voortanden prima missen. Ze kunnen de brokjes dan namelijk oppakken met hun lippen en dan vermalen met de kiezen.

Voor konijnen in het wild ligt dit net iets anders. Konijnen in het wild eten namelijk vooral gras, maar zonder snijtanden gaat dit niet, omdat ze simpelweg het gras niet meer kunnen afsnijden. 

Adopteer Sproet en Lilly!

Het schattige stelletje Sproet en Lilly zijn nog op zoek naar een baasje. Lilly heeft een goed gebit, maar Sproet heeft wat lange tanden. De konijntjes komen van de stichting Flappus uit Zwolle en zij zorgen ervoor dat de tanden nog zullen worden getrokken. De stichting zal samen met het nieuwe baasje alle informatie doornemen en de juiste kennis over de konijnen meegeven.

Het is daarbij niet mogelijk om 1 konijn te adopteren, omdat konijnen altijd met 2 of meer moeten worden gehouden. Tenzij je al een konijn hebt, kun je dus er 1 adopteren. Maar het zou wel zo mooi leuk zijn als deze vriendjes bij elkaar kunnen blijven natuurlijk! Neem vooral hier een kijkje als je Sproet en Lilly een nieuw thuis wilt bieden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore