Koken met Hugo!

Italiaanse tomatensoep met verfrissende kersengranita

08 september 2021 17:08 Aangepast: 08 september 2021 17:46

We duiken de Italiaanse keuken in. Hugo laat zien hoe oud brood perfect samengaat met een heerlijke tomatensoep en als kers op de taart heeft hij ook een recept voor een verfrissend toetje.

Italiaanse tomatensoep met brood – pappa al pomodoro

  • soep 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten  

Ingrediënten:

  • 1½kg rijpe tomaten
  • zout en chilivlokken
  • 100g oudbakken brood (niet te donker brood met veel pitten)
  • 1 bosje basilicum
  • extra vergine olijfolie
  • optioneel: Parmezaanse kaas  

Extra:

  • staafmixer  

Kersengranita

  • ijsje 4 personen
  • bereiding 3-5 minuten  

Ingrediënten:

  • 500g bevroren kersen zonder pit
  • 1 citroen
  • 75g fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel anijszaad
  • voor erbij: Italiaanse amandelkoekjes, eetbare viooltjes  

Extra:

  • keukenmachine

Van start met de soep

Stap 1: ontvel driekwart van de tomaten. Dat doe je door ze aan de bovenkant kruislings in te snijden en de steelaanzet te verwijderen. Dompel de tomaten vervolgens 10-20 seconden in kokend water. Spoel de tomaten daarna direct koud af of leg ze in een bakje ijswater. Je pelt het velletje er dan zo vanaf. 

Stap 2: snijd de gepelde tomaten grof, dit vergemakkelijkt het pureren. Doe de gesneden tomaten in een pan en pureer ze met de staafmixer. 

Stap 3: breng de net gepureerde tomaten op smaak met zout en wat chilivlokken en kook dit voor 5-10 minuten.

Stap 4: snijd het brood in blokjes en roer deze door de soep. Laat het brood helemaal zacht worden.

 

Wist je dat...

Deze tomatensoep een perfecte manier is om oud brood te verwerken? Door het brood voor deze soep te gebruiken voorkom je dat het in de afvalbak beland. Dit is al één stap in de richting van minder voedselverspilling. Hier lees je meer over de verspillingsvrije week en wat je nog meer tegen voedselverspilling kunt doen. 

Stap 5: snij de overige tomaten in blokjes en meng deze door de soep.

Stap 6: schep de soep in diepe borden en rasp er evt. wat Parmezaanse kaas over. Bestrooi met wat basilicum en besprenkel met olijfolie.

In een handomdraai kersenijs maken

Stap 1: doe de kersen in de kom van de keukenmachine. Strooi de kristalsuiker en het anijszaad er overheen.

Stap 2: rasp en pers het citroensap uit boven de kom. Je hebt zeker het sap van een hele citroen nodig, dat geeft het ijs een heerlijk frisse smaak.

Stap 3: de deksel mag op de keukenmachine en zet hem een paar seconden aan. Meg het ijs totdat het een soort slush-puppy structuur heeft. Maak het niet te glad.

Stap 4: bewaar het ijs in een bakje in de vriezer of serveer het direct.

Stap 5: schep het ijs in glazen en serveer met Italiaanse amandelkoekjes en eventueel wat eetbare viooltjes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore