Duurzaamheid

De week tegen voedselverspilling is van start

07 september 2021 20:10 Aangepast: 08 september 2021 12:27

De verspillingsvrije week is van start gegaan en wel op 'duurzame dinsdag'. Het is belangrijk dat we hierbij stilstaan omdat er jaarlijkst -per persoon- 30 kilo voedsel in de afvalbak verdwijnt. Hugo besteedt er deze week aandacht aan in het programma én wij geven je nog wat extra tips!

Wist je dat..

Ongeveer 1/3 van al het geproduceerde voedsel in de prullenbak belandt, nog voordat we met zijn allen de mogelijkheid hebben gehad om het te kopen?! Gelukkig wordt een groot deel van deze 'verliezen' uiteindelijk omgezet tot veevoer. Maar toch, verdwijnt er veel te veel onnodig in afvalbak.

Tijdens de verspillingsvrije week is het het doel om zo min mogelijk voedsel weg te gooien en dit -uiteraard- daarna zo lang mogelijk voort te zetten!

Waarom wordt er zoveel voedsel verspild?

Een van de meest voorkomende oorzaken van voedselverspilling is dat er gewoonweg te veel gekookt is. Je kookt toch nog even een aardappel bij of de rijst lijkt net wat te weinig waardoor er nog een extra handje in de pan verdwijnt. Tip: door het voedsel wat je kookt van te voren af te wegen, draag je heel makkelijk al een klein steentje bij aan de vermindering van dit probleem.

Niet alleen bij eten is het belangrijk de juiste afwegingen te maken, ook bij het serveren van drankjes kan er nog het een en ander verbeterd worden. Zet bijvoorbeeld niet meer kopjes koffie of thee dan nodig en ga zuiniger om met drinkzuivel. En wist je dat melk vaak ook na de tenminste houdbaar tot datum nog prima drinkbaar is. 

Maar uiteraard ligt het probleem niet alleen bij wat je klaarmaakt of inschenkt. Ook te veel inkoken en het te lang bewaren van je kookkunsten hebben invloed op verspilling. 

Tip: maak voordat je boodschappen gaat doen een rondje door de keuken en de voorraadkast en noteer alleen de producten die je écht nodig hebt.

Hou je in de winkel strikt aan dit lijstje, want drie pakken pasta in de kast is echt overbodig. Mocht je toch meerdere verpakkingen van een product in huis hebben let dan goed op de datum en maak op wat als eerste in de buurt van de houdbaarheid deadline komt. 

Nog meer tips voor minder voedselverspilling

Tip 1: overgebleven pepertjes kan je heel goed drogen of invriezen. Een leuke manier om de pepertjes te drogen is door er een peperslinger van te maken. Haal een naald en draad door de peper, maar let hierbij wel goed op dat je de naald en draad niet door de peper haalt, maar door het groene gedeelte erboven. Zo voorkom je de kans op een versneld rottingsproces.

Tip 2: heb je niet veel ruimte om overgebleven groentes te bewaren? Verwerk ze dan in een heerlijke soep, stoofpot of curry. Deze gerechten zijn prima om wat overgebleven groentes in te verwerken én altijd een succes op tafel.

Tip 3: heb je toch een keer te veel gekookt en blijft er nog ruim over voor minimaal één persoon, dan kun je zo’n portie invriezen of delen met je alleenstaande buurvrouw of opa en/of oma.

Fotografie

Headerfoto: Sri Lanka

Afbeelding meet je voedsel: Morgane Perraud 

Afbeelding soep: Katie Rosario

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore