Metamorfose

Van grote lege ruimte, naar knusse slaapkamer met sfeer

07 september 2021 19:46 Aangepast: 07 september 2021 21:23

Carlos en Cecil hebben een gigantische slaapkamer, maar geen idee wat ze ermee kunnen. Ze riepen de hulp van Patrick & Jasper in om deze om te toveren tot knusse ruimte met meer kleur!

Carlos & Cecile kochten een nieuwbouwwoning die helemaal af werd opgeleverd. Van de zolder maakten ze de slaapkamer. Er ligt al een mooie vloer en de wanden zijn strak gestuct. Maar wat dan? Het stel komt er maar niet uit hoe ze de ruimte het beste kunnen inrichten.

Carlos wil het liefst helemaal losgaan met kleur, maar Cecile is wat voorzichtiger en remt de boel flink af. Alleen een kleurtje op de muur gaat het verschil niet maken en ze zoeken juist naar het “grote geheel”. 

Meer kleur of toch niet?

Patrick en Jasper staan dan te popelen om aan de slag te gaan. In het moodboard zijn veel donkere tinten te vinden dus aan lef ontbreekt het hier in ieder geval niet. 

Cecile is alleen bang dat in de ruimte de hoeveelheid kleur al snel op haar af gaat komen. Patrick kiest er daarom voor om een lambrisering te schilderen. Zo krijg je een mooi effect, maar niet meteen enorm overheersend. Daarnaast behangt hij de schuine wanden met een prachtig behang. Dat zorgt voor de 'eye-catcher' in de ruimte.

Tips om een schuine wand te behangen

Patrick behangt niet alleen de schuine wanden, maar ook de vlakken in het dakkapel. Hij heeft hiervoor een aantal slimme tips:

  • Begin met het plafond in de dakkapel en zet de eerste baan op in het midden. Zo weet je dat je altijd goed uitkomt met je banen en heb je nog voldoende ruimte om te spelen. Vanuit daar kun je naar de zijkanten werken.
  • Heb je het plafond opgezet? Snij de baan dan meteen af voor het netste resultaat.
  • De wanden van de slaapkamer zijn nog helemaal kaal en onbehandeld. Er zit alleen een gipslaagje overheen. Dit betekent dat de muren nog flink zuigen. Heb je nog niet zo vaak behangen en werk je wat minder snel? Zet de muren dan eerst in de voorstrijk en breng daarna pas je lijm aan. Zo kun je langzamer werken en het behang nog wat schuiven.

Een flinke ruimte

De ruimte is supergroot en dat is alleen maar leuk! Patrick gaat dan ook aan de slag met een flink meubel. Cecil en Carlos krijgen opbergruimte, een zithoek én een bureau in één. Hij maakt gebruik van luxe materialen voor de buitenkant -in dit geval eikenhout- en voor de binnenkant gaat hij aan de slag met multiplex dat al in de grondverf staat. Zo kan hij aan het eind meteen beginnen met aflakken.

De basis van het meubel

Om van alles een geheel te maken, is Patrick afhankelijk van de hoogte van het bureau. Deze ligt altijd tussen de 72 en de 75cm. Het bureau maakt hij hier op een hoogte van 74cm. De kasten aan de andere kant van de bank komen daardoor ook op 74cm uit.

De bank laat hij er in het ontwerp bewust bovenuit steken. Deze komt precies tot de hoogte waar het schuine dak begint. Zo wordt het meubel een heel stuk speelser.  

Weg met die buizen

Door middel van een ombouw werkt Patrick de “lelijke” verwarmingsbuizen in de ruimte weg. Hij maakt deze op dezelfde hoogte als het wandmeubel. Zo oog het geheel straks mooi rustig.

Met twee deurtjes zorgt hij er daarnaast voor dat je heel makkelijk nog bij de elementen van de verwarming kunt én dat de stopcontacten nog bruikbaar zijn. Hij lakt de kast uiteindelijk af in dezelfde kleur als de achterwand. Op deze manier valt hij mooi weg in het geheel.

Ook maakt Patrick in deze hoek een gave roomdivider. Deze -van meranti hout gemaakte- divider komt vast te zitten aan het bureau en de muur. Zo is hij altijd stevig.

Tip: let met het vastzetten wel op het soort wand waar je mee te maken hebt. Dit is bijvoorbeeld een holle wand. Dan werk je met een 'holle wand plug', speciaal voor gipswanden.

Zelf een wandrek maken

Jasper gaat ondertussen aan de slag met een wandrek voor aan de muur. Hier kun je kleding, lampen of woonaccessoires aan hangen. Hij maakt dit rek van wat smallere PVC buizen. Ook heeft hij T stukken en koppelstukken nodig. Je zet alle elementen makkelijk vast met PVC lijm. Zorg er wel voor dat je de uiteindes even goed opschuurt voor dat je de lijm er op doet. Dan hechten ze beter.

Voorzien van een kleurtje? Jasper spuit het rek goud. Dat past perfect bij de rest van de inrichting.

Iets voor het raam!

Je wilt natuurlijk niet dat de buren kunnnen gluren als je je in de slaapkamer omkleed. Patrick installeerd daarom hele mooie plisségordijnen in de ramen. Dat maakt de ruimte niet alleen donker 's nachts, maar geeft ook meer sfeer overdag.

Opmeten kun je vaak makkelijk zelf doen, maar twijfel je? Laat het dan doen door een expert, net zo makkelijk.

 

Finishing Touch

Er stonden weinig spullen in de ruimte en op zich heeft deze plek ook niet veel nodig. De tip van Jasper: let er wel op dat je in een grote ruimte ook grote gebaren maakt. Plaatst dus niet een kleine tafel, maar pak flink uit. Zo maak je het al gauw gezellig.

Werk met accessoires om sfeer te creëren. Ook dit hoeven er niet veel te zijn. Zorg er wel voor dat je in het hetzelfde kleurpalet blijft.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore