Fietsenmaker geeft tips

Fietsenmaker geeft tips: zo onderhoud je makkelijk zelf je fiets

07 september 2021 09:55

Herken jij dat ook? Te lang doorfietsen op een fiets die eigenlijk echt aan een onderhoudsbeurt toe is? Alex is fietsenmaker aan huis en geeft ons tips over het onderhouden van je fiets. De beste tip: het ‘Alex luchtalarm’. Loop elke eerste maandag van de maand je fiets na en controleer welke onderdelen onderhoud nodig hebben, zoals je banden of je ketting. Lees hier hoe je dat precies doet.

In een handomdraai een strakgespannen ketting

Voordat je aan het onderhoud van je ketting begint, is een goede preparatie van belang. Draai de bel op z’n kop, pak de fiets bij het midden en de voorvork vast en slinger de fiets op z’n kop. Voor een goede opknapbeurt heb je de volgende spullen nodig:

 • sleutel 10
 • inbussleutel
 • kruiskopschroevendraaier
 • sleutel 15
 • olie
 • doek voor schoonmaken (een oude theedoek)

Stap 1: draai de kettingkast open en begin met het goed schoonmaken van de ketting. De meeste hebben in al die fietsuurtjes flink wat viezigheid verzameld en dat moet eruit. Dit doe je door met je doek goed over de ketting te wrijven. Pak telkens een nieuw stukje doek als je naar het volgende deel van de ketting gaat. 

Tip: hoor je jouw ketting tijdens het fietsen? Dan weet je 100% zeker dat die aan een onderhoudsbeurt toe is. Doe dit onderhoud één a twee keer per jaar.  

Stap 2: maak daarna de tandwielen schoon. Pas hierbij op je vingers, want deze kunnen nog wel eens tussen het tandwiel en de ketting komen en dat doet zeer.  

Stap 3: als je ziet dat de ketting loshangt, moet deze weer worden opgespannen. Hiervoor moet je eerst het remanker loshalen. Draai deze met de inbussleutel zo ver los dat de klem over het frame kan schuiven. Haal één kant van het wiel los waarna je het wiel naar de ketting toe drukt. Als het goed is, voel je dan dat de ketting al wat strakker komt te staan. Draai dan het remanker weer zachtjes vast en herhaal dit aan de andere kant.

Stap 4: smeer wat olie aan de binnenkant van de ketting. Zo komt het in de rollers terecht en kan het goed zijn werk doen.

Stap 5: plaats ten slotte de kettingkast er weer op en je bent klaar om te fietsen!

Waar zit het gaatje?

Een veelvoorkomend probleem; een lekker band! Voor het plakken van je fietsband heb je altijd deze spullen nodig:

 • bekertje sop
 • bandenlichters
 • klein stukje schuurpapier
 • solutie
 • bandenplakker
 • en natuurlijk een fietspomp

Stap 1: begin met het controleren van het ventiel met behulp van een middeltje dat we allemaal wel in huis hebben: sop. Pomp de band helemaal op zodat het ventiel onder druk komt te staan. Smeer vervolgens wat sop op het ventiel. Als het sop begint te bubbelen, is je ventiel lek. Als dit niet gebeurt, kun je er dus van uitgaan dat je band lek is en dat hij geplakt moet worden.  

Stap 2: voor het loshalen van de band, draai je eerst het ventiel los, om alle lucht uit de band te laten lopen (pas hierbij op dat het dopje niet wegschiet). Druk hierna het ventiel naar binnen. Begin vervolgens achter het ventiel met de bandenlichter en haak deze achter de spaak. Twee spaken verder begin je met het loswippen van je band. Weer aangekomen bij het ventiel trek je zo je hele binnenband los.

Stap 3: voor het vinden van het gaatje, moet je eerst de hele band oppompen. Vaak hoor je al waar het gaatje zit of kun je dit simpelweg voelen door je hand langs te band te halen. Tip: veel mensen pakken een teiltje water om het gaatje te zoeken, maar dat raadt de fietsenmaker af. Water en lijm gaan niet goed samen. Het is dan moeilijker om het gaatje te plakken.

Stap 4: wanneer je het gaatje hebt gevonden, ga je er met het schuurpapier overheen en smeer je daarna een flinke klodder solutielijm erop. De lijm droogt direct, dus je kunt meteen een bandenplakkertje op het gat plaatsen.

Stap 5: de binnenband kan nu weer terug in het wiel. Doe dit zo netjes mogelijk en zorg ervoor dat de band niet draait. Druk je buitenband in de velg, pomp de band nog een laatste keer op en wanneer je een ‘plop’ hoort, is de band goed in de velg geschoten.  

Stap 6: draai je fiets weer om en je bent ready to go! Vergeet alleen niet om nog even je bel om te draaien.  

Handen schoon met koffieprut

Ten slotte een gouden tip voor het schoonmaken van je handen na dit karwij: koffieprut. Vermeng dit met warm water en zeep en je handen zijn zo weer schoon!

Fotografie: 

Headerfoto: Egor Myznik

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore