Tuinmetamorfose

Van ongezellige, kale tuin naar een gezellige plek in Spaanse sferen

02 september 2021 19:10 Aangepast: 02 september 2021 19:19

In het Gelderse Huissen was Tom bij Ricky en Yentl. Dit leuke, jonge stel is al 14 jaar samen en verwacht momenteel hun derde kindje. Het huis is op orde, maar de tuin… die mist nog wat gezelligheid! Hoogste tijd om die eens goed onder handen te nemen.

Ricky & Yentl hebben elkaar ontmoet in Spanje op de camping en willen dan ook heel graag het mediterrane gevoel van daar naar hun eigen achtertuin halen. Ze vertrouwen Tom blind en wilden het ontwerp van te voren niet zien. Hoe leuk!

Het ontwerp

Tom begint uiteraard met het leeghalen van de tuin. De tegels verdwijnen en ook het kunstgras wordt verwijderd. Zo kan hij met een frisse start beginnen. 

Om een mediterrane sfeer te creëren wordt de basis van de tuin gelegd met organische tegels in een lange strook richting het schuurtje. Hiermee krijgt de tuin meer diepte en oogt hij optisch een heel stuk groter. Aan de zijkant komen de borders uiteraard vol te staan met mooie planten en ook het "lelijke" raam in het schuurtje gaat Tom op een mooie manier wegwerken.

Tips om te bestraten

Heb je de smaak te pakken en wil je zelf met tegels aan de slag? Let dan op de volgende punten:

  • gebruik wit zand als basis voor de tegels. Een laag van 10cm is voldoende.
  • tril deze laag goed aan met een trilplaat zodat de tegels mooi vlak en strak kunnen liggen. Een trilplaat kun je heel makkelijk huren bij de bouwmarkt.
  • laat het terras goed aflopen naar het einde van de tuin. Zo loopt regenwater altijd van het huis weg. De regel: hou 1 cm, per meter, afschot aan.

Borders maken

Als de basis van het terras ligt, tekent Tom de borders recht af op de tegels. Zo weet hij precies waar hij moet zagen met de bandenzaag. Hij spant een rechte draad om de plek van de stootbanden te bepalen en stort flink veel potgrond zodat ze goed vast komen te zitten.

Tussen de borders en de mediterrane tegels komt een houtlook tegel als "sierplint" te liggen. Deze benaderd -door de lange lijn- de lengte van de tuin nog meer.  

Het raam in de schuur…

Het raam in de schuur is voor Ricky & Yentl een doorn in het oog en dus gaat Tom deze voor het stel wegwerken. Met Douglas houten latten bekleed onze favoriete tuinman het hele tuinhuis. Daarachter spant hij zwart worteldoek. Op deze manier krijgt de tuin een chique uitstraling.

Finishing touch

De oude stoeltjes die al in de tuin stonden passen eigenlijk niet meer in het geheel. Tom geeft ze daarom een nieuwe kleur. Met de licht blauwe tint passen ze wél helemaal in het geheel.

Tot slot kunnen planten natuurlijk niet ontbreken! Als eerste hoort een grote olijfboom thuis in deze tuin. De Olea europea is ideaal. De boom kan heel goed tegen het Nederlandse klimaat en is goed bestand tegen nachtvorst. Tip: bij echte diepe vorst is het slim om hem even in jute of vliesdoek in te pakken, dan overleeft hij ook die nachten goed.

Ook de oleander mag in deze plantenlijst niet ontbreken. Ze geven veel kleur en zijn in Spanje vaak in tuinen of op terrassen te vinden. Tot slot is ook de Europese dwergpalm er eentje die hier thuis hoort. 

Ricky & Yentl hebben nu een heerlijk plekje om te borrelen en ontspannen!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore