Boaz zoekt een baasje!

Zo herken je staar bij je hond! En deze lieverd zoekt een baasje

01 september 2021 21:56 Aangepast: 01 september 2021 22:01

Piet was in de boerderij met Boaz. Een hele lieve hond van 9 jaar oud die langzaam staar krijgt. Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen hiermee te maken krijgen. Onze dierenarts legt uit hoe je het kunt herkennen en heeft tips om het voor je viervoeter makkelijker te maken.

Zo ontstaat het

Bij staar wordt de lens van het oog langzaam troebel. Piet legt uit dat je een oog met staar kunt vergelijken met matglas. Het verschil tussen licht en donker zie je nog wel, maar de scherpte verdwijnt met de jaren. Vaak heeft het met ouderdom te maken of gaat het gepaard met andere ziektes aan het oog of diabetes. 

Hoe is het te herkennen?

Honden kunnen het niet vertellen, maar je kunt het wel aan ze zien. Wanneer je licht op het oog schijnt en de lens krijgt een melkachtige, blauwe gloed dan is de kans heel groot dat je hond staar ontwikkeld. Normaliter is de lens doorzichtig en helder. Ook kunnen er kleine vlekjes zichtbaar zijn.

Daarnaast kan het opvallen dat de pupil groter is dan "normaal". Ogen kunnen op die manier nog zoveel mogelijk licht binnen laten. 

Herken je het niet, maar loopt je hond ineens overal tegenaan? Ook dat kan een signaal zijn. Honden hebben een 3D beeld van hun omgeving in hun hoofd en wanneer ze tegen dingen aan lopen kan het duiden op minder zicht. 

Wat kun je er aan doen?

Je kunt staar helaas niet voorkomen. Wel komt het geleidelijk op en kunnen dieren zich langzaam aanpassen en er mee om leren gaan.

Wil je toch iets voor je hond doen, dan kun je een kunstlens laten plaatsen. Dat kan al bij één oog veel verschil bieden, maar is uiteraard ook in beide ogen mogelijk.

Heb je een oudere hond met staar, dan moet je hier goed over nadenken. De lieverds krijgen met de jaren meer complicaties, worden sowieso stram en trager en dan zijn de ogen vaak niet eens de hoogst beperkende factor meer.

Heb je een jonger hondje met bijvoorbeeld suikerziekte of een andere aandoening waar staar ook bij op kan komen, dan kan de lens ineens troebel worden (en niet geleidelijk) en is het wel slim om een andere lens te plaatsen.

Heeft jouw hond staar? Dan heeft Piet tips!

Heeft die lieve viervoeter van jou ook staar, let dan op de volgende dingen:

  • loop met schemer steeds hetzelfde rondje buiten. In het donker kunnen ze slecht zien.
  • laat spullen in huis op dezelfde plek staan. Je hond weet precies waar alles staat. Verplaatst je veel dan zul je zien dat hij tegen dingen aan gaat lopen.
  • als de zon laag staat, kijk dan uit met tegenlicht. Omdat op de ooglens meerdere vlekjes zitten kan fel tegenlicht ervoor zorgen dat je hond het idee heeft dat er iets groots op hem afkomt. Het is dan slim om met hem in de schaduw te gaan lopen.

Boaz zoekt een nieuw huisje!

Lieve Boaz zoekt een nieuw en fijn plekje om te wonen. Hij heeft een poos op straat geleefd met een dakloos baasje, maar die kan helaas niet meer voor hem zorgen.

Boaz is een hele lieve hond die heel leuk is met andere honden en autorijden te gek vind! Hij houd enorm van wandelen en kan heel goed een tijdje alleen zijn.

Ben je benieuwd naar het verhaal van Boaz? Neem dan vooral hier even een kijkje. Wat zou het mooi zijn als hij bij jou een nieuw thuis kan krijgen!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore