Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Vieze geurtjes of maden in de kliko? Zo maak én houd je 'm schoon

Een van de minst favoriete klusjes is toch wel het schoonmaken van de kliko! De biobak (die voor groente, fruit en tuinafval) en de kliko voor het restafval zijn vaak het smerigst. Als je pech hebt kan de bak binnen 8 uur vol zitten met honderden maden en vliegen. Gelukkig is hij met deze tips in een mum van tijd weer brandschoon!

Wat vooral niet werkt

Op het wereldwijde web vind je genoeg tips om de groenbak schoon te maken en van beestjes te ontdoen. Mottenballen, lavendelspray, zout, ongebluste kalk. Het werkt, dat klopt. Maar het is slecht voor dieren, het milieu én het verpest de compost die door bedrijven wordt omgezet in – onder andere –biogas.

Eigenlijk is het allemaal zo moeilijk niet. Met drie voorwerpen heb je hem in een mum van tijd schoon. Ook heeft Zamarra tips om het niet meer zo ver te laten komen.

Wat heb je dan wel nodig?

Simpel:

  • een volle fles schoonmaakazijn
  • een bezem (of een hogedrukspuit, nog beter)
  • een emmer

Schrobben maar

Allereerst zorg je ervoor dat de bak helemaal leeg is. Klaar? Gooi dan de volledige fles schoonmaakazijn leeg in de bak. Azijn is prima voor het milieu, het reinigt én desinfecteert. Perfect voor dit klusje. Giet er een emmer water overheen en je kunt gaan schrobben.

Ga flink met je bezem op en neer en maak zo de hele kliko schoon. Vergeet ook de buitenkant niet mee te nemen.

In de zomer

Is het heel warm, dan raadt Zamarra je aan om dit klusje elke maand te herhalen. Zo voorkom je ongedierte en vieze geurtjes.

Klaar?

Wanneer je klaar bent, lijkt het slim om het water uit de bak in de tuin te gieten. Doe dat niet! Op die manier komt het in het oppervlaktewater terecht en dat is slecht voor dieren en planten. Het is slimmer om het water terug in de emmer te gieten en dan via de gootsteen weg te gooien. Zo komt het in het riool terecht en wordt het gezuiverd.

Stro erin

Voordat je de groene rakker weer in gebruik neemt, moet hij helemaal droog zijn. Is dat niet het geval, dan gaat alles wat je erin stopt sneller schimmelen. Ook een goede tip van Zamarra is om onderin stro of kattengrit te leggen. Dit absorbeert vocht en zorgt ervoor dat je afval droog blijft.

Zo houd je je kliko schoon

Schoonhouden? Dat gaat bijna niet, hoor ik je denken. Toch zijn er een aantal slimme trucjes om dit zo goed mogelijk aan te pakken:

  • Zet de kliko niet in de volle zon, maar in de schaduw. Zo gaat de inhoud niet broeien of stinken. Ook slim: stop een klein houtje tussen de klep, zodat hij goed kan luchten.

  • Om de bak zo droog mogelijk te houden kan je tuinafval door de voedselresten mengen, of af en toe een handje zaagsel erbij gooien.

  • Heb je al maden en vliegen, leg dan klimop tussen het afval. Daar gaan ze dood van.

  • Wil je liever een zak in je kliko? Dat kan ook. Maak dan alleen wel gebruik van een zak die recyclebaar is.

Fotografie

Headerfoto: Thalia Brandt

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: