Ga naar de inhoud
Van onze partner Houtwerf

Duurzame houtproducten waarmee je je klus vergroent

Waar duurzaamheid in ons dagelijks leven een steeds prominentere rol speelt, vinden we het bij Eigen Huis & Tuin Lekker Leven ook heel belangrijk om er iets mee te doen. Niet voor niets werken we steeds vaker met duurzame materialen. Waarom we dat doen en waar we het inkopen, lees je hier.

Waarom duurzaam materiaal?

Ga je klussen, dan komt er al snel aardig wat materiaal bij kijken. Neem alleen al het hout dat je nodig hebt om dat ene kastje in elkaar te zetten of het aantal pakketten laminaat om de vloer een nieuwe look te geven. Hoe mooi het eindresultaat ook mag zijn, vaak zit er een schaduwkant aan het plaatje.

Wist je bijvoorbeeld dat er in veel bouwmaterialen vervuilende chemicaliën zitten? Gelukkig is er een groeiend aantal initiatieven dat zich hard maakt om bewust voor duurzame materialen te kiezen.

 Waar koop je duurzaam klusmateriaal?

Eén van onze favoriete groothandels voor duurzaam materiaal is Houtwerf. De producten van Houtwerf vind je gewoon in het schap bij de grotere bouwmarkt bij jou in de buurt. Dat we graag werken met materiaal van deze houtspecialist zit 'm in het feit dat ze continu op zoek zijn naar de meest duurzame oplossingen als het gaat om hout, plaatmateriaal en parket- en laminaatvloeren. Zo is dit het adres voor gecertificeerd hout en werken ze samen met verschillende partners aan de ontwikkeling en productie van circulair plaatmateriaal. Hun missie? Een 100% circulair houtassortiment.

Speciale aandacht voor twee van hun planeetvriendelijke materialen: PowerpleX Bio en Rubberwood:

  • PowerpleX Bio
    Om te beginnen met het eerste type duurzaam plaatmateriaal. De productie van dit bio-multiplex veroorzaakt 40% minder CO2-uitstoot, bevat niet-toxische biologische lijm en is daardoor niet schadelijk voor de gezondheid. Doordat PowerpleX Bio geen chemicaliën bevat en volledig bestaat uit biologische materialen, kan het uiteindelijk veilig gestort en gecomposteerd worden zonder schade aan het milieu toe te brengen. Verder heeft het dezelfde multi-inzetbare functie als standaard multiplex.
  • Rubberwood
    En dan is er ook nog Rubberwood. Dit is een materiaaltype dat van hout van verjaarde rubberbomen is gemaakt. Waar het vroeger veel voorkwam dat alleen de latex uit de rubberboom werd gebruikt en er niets met het hout werd gedaan, kan dit vanwege moderne westerse verwerkingstechnieken nu ook worden benut. Hout dat voorheen in de categorie 'restproduct' viel, kan nu voor mooie klussen worden gebruikt.

Verder wordt er voor de productie van het Rubberwood in de fabriek gebruikgemaakt van hydro-elektriciteit, oftewel elektriciteit dat op basis van waterkracht wordt opgewekt. Dit veroorzaakt nauwelijks broeikasgassen wat het de schoonste vorm van hernieuwbare energie maakt.

Babykamer vol groene goedheid

Een tijdje terug ging onze klusman Patrick voor een babykamer aan de klus met PowerpleX Bio en Rubberwood.

Hij heeft voor het maken van een commode en meubel voor beide materialen gekozen, omdat ze geen toxische stoffen bevatten. Dit maakt het zeer geschikt voor kinderkamers. Van binnen zijn de twee een stuk duurzamer, van buiten zie je geen verschil. Iets met kleine veranderingen, grootse impact. 

Wil je thuis ook duurzaam aan de klus? Surf dan naar de website van Houtwerf en bekijk het milieuvriendelijke assortiment.

Dit is een artikel van