Koken met Hugo!

RECEPT: Griekse salade en yoghurt met zelfgemaakte aardbeiensaus

25 mei 2021 17:39 Aangepast: 27 mei 2021 13:44

Vandaag duiken we de Griekse keuken in. Weliswaar geen borrelplank, maar daardoor niet minder speciaal. Hugo maakt een Griekse maaltijdsalade met feta, gekruide broodjes en een heerlijk aardbeientoetje.

Tip van Hugo: het aardbeienseizoen is nú, dus maak er gebruik van! Ze zijn nu het allerlekkerst maar ze zijn nu ook goedkoper dan later in het jaar. Waar wacht je nog op?

Salade van tuinbonen, sugarsnaps, geroosterde tomaten en feta

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 35 minuten

Ingrediënten

  • 400 g cherrytrostomaatjes
  • 4 takken oregano
  • 4 takken tijm
  • grof zeezout en peper
  • olijfolie
  • 800 g tuinbonen in de peul of 400 g gedopte tuinbonen
  • 200 g sugarsnaps
  • 1 bosje bieslook
  • 4 takken munt
  • 100 g waterkers
  • 3 eetlepels kalamata olijven
  • 2-3 eetlepels rode wijnazijn
  • 300 g Dodoni feta

Extra

  • ovenschaal
  • kom ijswater

 

Krokant knoflooktijmbrood

  • Bijgerecht 8 stuks
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 8 flatbreads
  • neutrale olijfolie
  • 1-2 tenen knoflook
  • 2 takken tijm
  • Zoutvlokken

Extra

  • bakkwast

 

Griekse yoghurt met aardbeiensaus

  • Bereiding 10 minuten + afkoelen

Ingrediënten

  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 500 g aardbeien
  • 75 g suiker
  • ½ theelepel anijszaad
  • ½ citroen

Tomaatjes roosteren

Verwarm de oven voor op 220°C. 

Halveer de tomaatjes en doe ze in een ovenschaal. Door ze even te roosteren krijgen ze een intensere smaak en meer diepgang dan als je ze rauw eet.

Doe wat 'harde' kruiden over de tomaatjes zoals tijm. Munt of bieslook verbrandt in de oven, maar tijm kan veel temperatuur hebben.

Maak de tomaatjes af met olijfolie, zout en peper en zet ze dan weg in de oven voor ongeveer een kwartiertje. Houd ze ondertussen af en toe in de gaten: als ze een kleurtje krijgen kunnen ze eruit.

Boontjes klaarmaken

Dop de tuinbonen en verwijder het draad uit de sugarsnaps indien nodig. Dit doe je door het topje af te breken en deze vervolgens naar beneden los te trekken: het draad gaat dan automatisch mee.

Halveer de sugarsnaps en blancheer ze kort, net als de tuinbonen. Zet een pan met water op en wacht tot het water kookt. Doe dan de groentes erin en kook ze ongeveer een minuutje.

Giet na het koken de boontjes af en leg ze in ijswater, om te voorkomen dat ze doorgaren. Zo worden ze niet slap en behouden ze hun vitamines.

Tip: je kunt na het blancheren kiezen om de tuinbonen nog een keer te doppen, zodat ze extra zacht zijn!

Aardbeiensaus

Maak de aardbeien schoon en verwijder het groen. Indien je verse aardbeien hebt uit je eigen tuin, kun je dit groen zelfs opeten! 

Snijd de aardbeien in grove stukken en doe ze in de pan. Voeg het anijszaad toe samen met de suiker en een kneepje citroensap. Doe er ook een klein beetje water bij en kook het goedje dan rustig op tot een aarbeidencompot.

Tip: vijzel het anijszaad als je wilt dat de smaken nog beter loskomen.

Laat de compot/saus na het koken even afkoelen: hoe verder hij afkoelt, hoe dikker de saus wordt.

Gekruid broodje

Hugo maakt een snel en simpel broodje uit de oven met kruiden. Je kunt hiervoor elk soort brood gebruiken, maar hij gaat voor een dubbelgevouwen flatbread.

Snijd de knoflook in plakjes en doe deze in een vijzel, samen met de tijm. Om het vijzelen makkelijker te maken, kun je nog wat grof zeezout toevoegen. 

Voeg na het stampen wat olijfolie toe en smeer je broodjes in met het kruidenmengsel. Bak de broodjes een paar minuten af in de oven op 220°C.

Spoedcursus zout

Omdat Hugo vaak de vraag krijgt wat voor zout hij gebruikt, volgt hierbij een korte spoedcursus over soorten zout. Hierbij legt Hugo het verschil uit tussen drie soorten zout die hij het meest gebruikt.

  • Keukenzout

Dit is heel fijn zout dat Hugo alleen gebruikt voor het zouten van het water bij koken van pasta, groentes en aardappels. Omdat je wil dat dit zout snel oplost, is het het best om dun zout te gebruiken.

  • Zoutvlokken

Zoutvlokken gebruikt Hugo om bereide gerechten na te zouten. Denk aan gebakken vlees, vis en groentes. Deze dunne flinters zout geven een lekkere crunch aan je eten.

  • Grof zeezout

Verwar deze niet met zoutvlokken, want dit zijn harde korrels. Gebruik deze daarom niet om je eten te nazouten, maar om je eten mee 'voor te zouten' als je gaat grillen of bakken. Het zout smelt een beetje tijdens het verwarmen, maar omdat de korrels vrij groot zijn, blijf je lichte een bite houden.

Salade afmaken

Doe de sugarsnaps en tuinbonen in een kom. Scheur de verse kruiden en voeg deze toe aan de bonen. Vooral verse munt is heerlijk in combinatie met feta, erwten en/of bonen. Probeer het eens!

Snijd de bieslook, oregano en waterkers en voeg ook deze toe aan de salade. 

Maak de salade af met olijfolie en rode wijnazijn. Meng alles met de hand goed door elkaar: zo kneus je de groentes het minst.

Aan tafel

Leg de salade op de borden en brokkel er wat feta overheen. Strooi de geroosterde tomaatjes er overheen en maak af met de Griekse olijven.

Haal de broodjes uit de oven en leg deze naast de salade.

Pak een kommetje en vul deze met wat Griekse yoghurt. Schep de aardbeiencompot erop en garneer het dessert met een blaadje munt.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 72 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore