Metamorfose

Eindelijk! Een sfeervolle kamer en serre voor Hein en Monique

25 mei 2021 19:24 Aangepast: 27 mei 2021 13:44

Hein en Monique stoeien al bijna 15 jaar met de inrichting van hun woonkamer. Ze komen er maar niet uit: hoe geef je een kamer sfeer, zonder dat het al te bont wordt? Hein besluit zijn Monique te verrassen en schakelt de hulp van het klusteam in.

Hein en Monique zijn zelf absoluut geen klussers en weten zich dan ook geen raad met hun woonkamer. "Het is een heerlijk huis, maar we willen er graag meer kleur in. Ook zouden we graag de serre meer bij de woonkamer betrekken. Dat is nu een beetje een loze ruimte."

Ook laat het stel weten de TV eigenlijk niet te willen zien als ze geen TV aan het kijken zijn. Daar weet Patrick wel iets op en hij gaat aan het werk, samen met styliste Esther.

Esther: "Ik heb verschillende tinten groen gekozen, zodat er meer sfeer en diepte in de kamer komt. Ook gaan we werken met vintage spullen en natuurlijke materialen, om de natuur meer in huis te halen."

Van wit, naar sfeervol groen

Patrick schildert de muren in verschillende groentinten. De lange muur gebruikt hij om de serre te verbinden aan de woonkamer. Dit doet hij door middel van een sierlijk bloemetjesbehang. 

Kast/TV-meubel

Om de TV netjes op te bergen, maakt Patrick een meubel met daarin veel opbergruimte. Hij behandelt het hout van de kast met eens schaaf, om de natuurlijke vormen van het hout terug te laten komen.

De planken van de kast worden bevestigd met deuvels. 

Tip: gebruik bij het schaven van vrije vormen een trekschaaf of spookschaaf. Je kunt deze in de bouwmarkt kopen. Ga niet aan het werk met een blokschaaf, want die is gemaakt om dingen recht af te schaven.

Kast in elkaar

Als al het benodigde hout bewerkt is, gaat de kast in elkaar en zet Patrick 'm in de lak. Hij verft met de nerf van het hout mee, om te zorgen dat je deze goed blijft zien. Zo komt het hout goed tot zijn recht.

Tip: ga je een kast maken, bouw deze dan op vanaf de grond. Dan kun je overal makkelijk bij. Gebruik naast deuvels - waar mogelijk - zoveel mogelijk schroeven voor extra stabiliteit.

Op de plek waar de TV komt te staan maakt Patrick kastdeurtjes die door middel van scharnieren makkelijk open en dicht gaan.

Houten details

Ook Esther gaat aan de slag met houten details. Ze heeft houten panelen, die ze bevestigt tegen de schouw. Om de panelen goed vast te maken gebruikt Esther glasheldere montagekit. Stel dát de kit door de naden komt, dan zie je daar niks van! 

Nieuw leven

Esther heeft twee tafeltjes die ze gaat bewerken. Eén tafeltje tikte ze bij de kringloopwinkel op de kop - en die kan wel een kleine opknapbeurt gebruiken. Ze gebruikt houtlijm en een lijmtang om de beschadigingen weg te werken.

Daarna schuurt ze de tafel en smeert ze er meubelhersteller op, zodat de tafel voorlopig wel weer even mee kan. 

Ook gaat Esther aan de haal met een salontafel. Deze hadden Hein en Monique al in huis staan, maar past niet bij de nieuwe inrichting die Patrick en Esther op het oog hebben. De tafel krijgt een nieuwe kleur, zodat alles straks mooi samenkomt in de woonkamer.

Extra plankjes

Naast de schouw in de woonkamer bevinden zich twee nissen. Om ook deze ruimte te benutten maakt Patrick plankjes, die precies in de nis passen. Hij hangt de planken 'blind' op. Dit betekent dat je niet ziet hoe de planken bevestigd zijn aan de muur.

Om de planken blind op te hangen, gebruikt Patrick speciale pennen. De ene kant van de pen kun je in de muur draaien - en de andere kant steek je in de plank. 

Tip: houd bij deze methode altijd rekening met de omtrek van de pin. Het gat dat je in de plank boort, moet precies overeen komen met de grootte van de pin, want anders gaat de plank doorhangen.

Laatste details

Tijd voor de laatste details om de kamer af te werken. Zo vervangt Esther een grote tafel met twee stoelen door een kleinere. "Ze zaten nooit op deze stoelen, maar gebruikten deze tafel wel om hun post en sleutels op te leggen. Dit ziet er gezelliger uit - en neemt minder ruimte in."

Hein en Monique gaven ook aan dat het galmt in huis. De akoestiek is niet goed. Dit kun je tegengaan door geluidsabsorberende materialen toe te voegen. Esther kiest ervoor om twee grote kleden neer te leggen. Ook kan het helpen om wandkleden op te hangen of kussens toe te voegen.

Het resultaat

Als de twee terugkomen in hun woonkamer, weten ze niet wat ze zien. "Dit is niet normaal, wat onwijs gaaf! Echt súper. Bijna niet te herkennen, niet te geloven. Heel mooi." Missie geslaagd!

Voor Voor
Voor Voor
Na Na
Na Na
Na Na
Na Na

Stap voor stap zien hoe Patrick en Esther dit voor elkaar kregen? Je ziet het allemaal in aflevering 71 & 72 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore